Israëlische Antwerpenaar Marcel Führer: ‘Antwerpen is mijn stad niet meer’

Plaatje hierboven: Zicht op de wekelijkse markt in Borgerhout, Antwerpen. De integratie is prima geslaagd: de autochtone bevolking heeft zich goed aangepast aan de nieuwkomers, zeggen de politici van ’t Stad.

Marcel Führer (73) is een Joodse Antwerpenaar. Tijdens de Tweede wereldoorlog zaten zijn ouders ergens aan de Luchtbal ondergedoken voor de Jodenvervolging. In 1943 is het hen gelukt om Zwitserland te bereiken en te ontsnappen. Führer is een rasechte Antwerpenaar, maar tegenwoordig woont hij vooral in Israël: “Ik. voel me in Antwerpen niet meer thuis.”

Ik hield echt van Antwerpen. Ik ben hier geboren en getogen. Ik reisde de wereld rond, maar zodra ik weer in Antwerpen was, voelde ik me de gelukkigste mens op aarde. Antwerpen was voor mij ongelooflijk. Ik ging hier uit, woonde en leefde hier en amuseerde me. Ik had hier zowel Joodse als niet-Joodse vrienden. Mijn vader heeft mij altijd geleerd dat je in onze stad met iedereen moet omgaan en dat godsdienst iets van thuis is, niet op straat.

Ik heb het niet zo voor de ultraorthodoxe Joden, want die delen sommige opvattingen met de ayatollahs. Maar ze gooien tenminste niet met bommen en vallen niemand lastig. Als Jood geloof ik ook in iets, maar dat staat mijlenver van het ultraorthodoxe Jodendom.

Door de jaren heb ik Antwerpen zien veranderen. Ik hou nog steeds van mijn stad, maar ik voel me er nu vaak een vreemdeling. Hadden we decennia geleden maar naar het VB geluisterd.

Vandaag mijd ik bepaalde buurten in Antwerpen, want die lijken meer op een moslimland. Ik heb het vanaf de jaren tachtig zien veranderen, en sinds 2000 is het snel beginnen gaan: moslims doen hier wat ze willen en islamiseren de samenleving. Ik was in die jaren ook getuige van een forse toename van agressie.

Er zijn uiteraard migranten die het goed doen, maar talloze nieuwkomers brengen de stad niets bij. Ze zijn enkel een last en brengen intolerantie en agressie mee. Er zijn ook straten en wijken waar je bijna alleen nog maar moslims en hoofddoeken ziet, en waar geen enkele Vlaamse winkel meer is.

Veel Joden zijn uit Antwerpen vertrokken of wonen er nog maar een paar maanden per jaar, zoals ik. Antwerpen is Antwerpen niet meer. Op veel plaatsen is het vuil. Brave burgers worden beboet als ze met een te oude auto rijden, maar het grootste krapuul loopt gewoon rond of wordt direct weer vrijgelaten.

De toevloed van vreemdelingen moet worden gestopt. Ik ben in de eerste plaats Antwerpenaar en pas op de tweede plaats Jood, maar. voor veel Marokkanen en Turken komen de islam en hun land van herkomst op de eerste plaats. Hun Belgische nationaliteit moet kunnen worden afgepakt.

Of hij in de toekomst nog naar Antwerpen wil komen? Misschien steeds minder. Want ik herken mijn eigen stad niet meer. Ik vind dat heel erg. Er moet een immigratiestop komen. Ik hoop dat het VB op 14 oktober een goed verkiezingsresultaat behaalt en hier verandering in brengt.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Marcel Führer: Als Joodse Antwerpenaar voel ik me steeds minder thuis in mijn stad” in de Zomereditie 2018 van De Antwerpse Volksgazet blz. 7

5 gedachtes over “Israëlische Antwerpenaar Marcel Führer: ‘Antwerpen is mijn stad niet meer’

  1. Het is een goor voorop gezet smerig plan dat de EU een moslimgebied moet worden met als doel Turkye binnen 10 jaar bij de EU te kunnen voegen. Wij als oer bewoners kunnen de tering krijgen en zullen elders onderdak moeten vinden. Let maar op wat er gaat gebeuren !!

    Like

  2. Het is mijn stad ook niet meer beste vriend, het is de stad van Rome die tenonder ging aan migratie!!!

    Like

  3. Jammer genoeg niet alleen in Antwerpen !! veel Belgische en Europese steden veranderen in No-Go zone’s waar je als oorspronkelijke bewoner niet meer welkom bent !! voor moslems is iedere Niet-islamiet een Racist-Facist en een ongelovige hond ! Bedroevend ??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.