Natan Sharansky geeft zijn sjerp door aan Isaac Herzog als voorzitter van het Joodse Agentschap

Plaatje hierboven: Links de nieuwe voorzitter van het Joodse Agentschap Isaac Herzog die de oude opvolgt: de legendarische Russisch-Joodse mensenrechtenactivist Natan Sharansky [beeldbron: J-Post]

Op zondag 24 juni 2018 heeft de Raad van Bestuur van het Joodse Agentschap voor Israël formeel afscheid genomen van de voorzitter van de Executieve Natan Sharansky, wiens negenjarige ambtstermijn aan het roer van het Joods Agentschap ten einde loopt tijdens de vergaderingen van het bestuur.

Voorzitter Sharansky zal zijn dienst voortzetten, als stichtend voorzitter van het Shlichut Instituut van de organisatie. Die voorziet de shlichim (afgezanten) van het Joodse Agentschap van training en hulpmiddelen voor, tijdens en na hun dienst.

De Raad van Bestuur van het Joodse Agentschap stemde unaniem op zondagmorgen tot de benoeming van oppositieleider Isaac Herzog als vervanger van Natan Sharansky als voorzitter van Joodse Agentschap in een vergadering in het Orient Hotel in Jeruzalem. De voorzitter van de Wereld Zionistische Organisatie, Avraham Duvdevani, zei over de benoeming van Isaac Herzog: “Er kan geen betere kandidaat zijn voor een agentschapsvoorzitter.”

In een emotionele acceptatie speech herinnerde Herzog zich dat hij als student van een middelbare school in New York protestacties pleitte waarin hij opriep Sharansky te bevrijden uit zijn cel in de voormalige Sovjet-Unie. “We moeten doen wat we kunnen om het Joodse volk te verenigen en ervoor te zorgen dat het Joodse volk niet verscheurd wordt”, zei Herzog. “Een Jood is een Jood is een Jood, en het maakt niet uit welke keppel hij draagt ​​of niet draagt ​​en tot welke stroming hij behoort. Wij zijn één volk.”

Voorzitter van de WZO Avraham Duvdevani merkte op dat Herzog in het buitenland was opgeleid, zijn grootvader Isaac Herzog was opperrabbijn en vader Chaim Herzog was president en VN-ambassadeur.

Anatoly ‘Natan’ Sharansky
De 70-jarige mensenrechtenactivist Natan Sharansky (geb. 1948 in Donetsk, Oekraïne) was in de jaren 1970 een bekende dissident en mensenrechtenactivist in de voormalige Sovjet-Unie en een gekende ‘refusnik’ die pleitte voor het recht van de Joden in de Sovjet-Unie om naar Israël te mogen emigreren.

Hij was in de periode die voorafging aan de Russische aliyah van de jaren 1990, bijzonder actief totdat hij in 1977 werd opgepakt en in 1978 veroordeeld werd voor zijn ‘subversieve’ activiteiten. Sharansky bleef na zijn arrestatie negen jaar lang opgesloten in de beruchte Sovjet gevangenissen in en rondom Moskou en vervolgens in Tartarstan en Perm.

Onder druk van de wereldopinie werd de befaamde mensenrechtenactivist in 1986 door de Sovjets uit het land gezet en verhuisde hij naar Israël. Na een lange carrière in de Israëlische politiek leidde Sharansky vanaf juni 2009 tot op vandaag het Joodse Agentschap Israël te Jeruzalem, een internationale organisatie die in 1929 werd opgericht en die Joden aanmoedigt te emigreren en hen behulpzaam is bij hun aliyah naar Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gil Hofman en Greer Fay Cashman “Jewish Agency confirms Herzog as chairman” van 24 juni 2018 op The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van JNi.Media “Jewish Agency Bids Farewell to Chairman Natan Sharansky” van 21 juni 2018 op de site van The Jewish Press