Israël presenteert Sky-Spotter om vliegerbrandbommen van Hamas neer te halen

Het Israëlische veiligheidsapparaat werkt al enkele weken aan het ontwikkelen van effectieve oplossingen voor de vliegers en ballonnen terreur van de Gazastrook, meldde Channel 2 News vrijdag. In de afgelopen dagen heeft het IDF een nieuw systeem gebruikt dat is ontwikkeld door Rafael. Bekijk hier een video van het nieuwe systeem.

De Sky Spotter, zoals het apparaat werd gedoopt, helpt brandweerlieden bij het voorkomen van ernstige schade aan de velden van de boeren in het gebied. Rafael’s nieuwe systeem bestaat uit het lokaliseren van ballonnen en vliegers en waarschuwt reddingsteams over hun berekende traject, zodat ze tijdig de vermoedelijke landingsplaatsen kunnen bereiken en de schade kunnen minimaliseren.

Een bedieningspaneel geeft de inkomende gegevens weer op speciale monitoren, met rode stippen die elke ballon of vlieger vertegenwoordigen die uit de Strook omhoog komt en die door de wind naar het Israëlische territorium wordt gedreven.

De optische sensoren van Sky Spotter volgen ze en markeren hun exacte locatie terwijl ze in de lucht bewegen, aangevend waar ze vliegen en wat hun landingspunt in de omliggende velden zal zijn. Het Rafael-team waarschuwt de brandbestrijdingsteams en stuurt ze naar de juiste landingsplaats.

Tegelijkertijd gaat het werk door met interceptiesystemen: een laserstraal die is opgenomen door een drone die de vlieger of ballon midden in de vlucht zal verbranden – een geavanceerde ontwikkeling die binnenkort in Gaza zal worden ingezet.

In testen is de laser-drone erin geslaagd het inkomende traject te verbranden, te neutraliseren en naar beneden te halen. De drones zullen ook worden geleid om de binnenkomende ballonnen te onderscheppen, ze neutraliseren voordat ze gevaar kunnen vormen voor het Israëlische grondgebied.

Een ander systeem in de fabriek is gericht op drones met explosieve ladingen die uit Gaza komen. De oplossing is een counter-drone die een scherm maakt dat bestaat uit honderden dunne aluminium strips die zich rond de rotors van de vijandige drone wikkelen en naar beneden halen.


Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 20 april 2018. Palestijnen trachten met brandbommen vastgemaakt aan vliegers – en mét swastika, symbool van de nazi’s – brand te stichten in de graanvelden van de omliggende Israëlische gemeenschappen. Plaatje h
ieronder: Israëlische brandweer tracht tientallen branden te blussen. Tot op heden werden meer dan 2500 hectaren akkerland, bossen en natuurgebied verwoest door de brandstichters van Hamas [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Watch: IDF Laser Beam Tracks & Destroys Terror Kites, Balloons and Drones” van 22 juni 2018 op de site van The Jewish Press