Rabbijn Mark Cooper: Het kan me niet schelen wat de Bijbel zegt

Het kan me niet schelen wat de Bijbel zegt. Ik ben een rabbijn, maar het kan me niet schelen wat de Bijbel zegt. Dit is noch een erkenning van atheïsme (ik ben het niet), noch is het een onverschilligheidsverklaring over de kracht en het belang van heilige religieuze teksten, want ik geloof echt dat onze heilige teksten ons veel kunnen leren en als een krachtige gids kunnen dienen tot leven.

Als ik zeg dat het mij niet uitmaakt wat de Bijbel zegt, bedoel ik dat ik geen gebruik maak van het gebruik van uit de Bijbel afkomstige citaten om menselijke wreedheid te rechtvaardigen. Bekend als ‘proof-texting’, geïsoleerde, uit-de-context genomen citaten uit een document, in dit geval de Bijbel, worden soms door mensen gebruikt om een ​​specifiek idee vast te stellen of te rechtvaardigen. Het is niet ongehoord om de Thora op deze manier te gebruiken.

Toen premier Yitzchak Rabin 23 jaar geleden in Tel Aviv werd vermoord, gebruikten enkele radicale joden een vers uit het boek Exodus, een die het doden van een ‘rodef‘ (iemand die een ander aanmoedigt om een ​​gewelddadige daad te plegen) mogelijk maakt, om Rabin’s moordenaar te vergoelijken en de premier te beschuldigen voor zijn eigen dood. Redelijke Joden met een geweten en een moreel kompas verwierpen het kapen en het ontheiligen van de Bijbel om de moord te rechtvaardigen.

Mensen die beweren dat de Bijbel kan worden gebruikt om te rechtvaardigen welke menselijke plannen worden uitgebroed, zijn zelf valselijk rechtvaardig. Ze komen overeen met wat Rabbi Menachem Mendel van Kotzk een ‘tsaddiek in peltz’ noemde, een zogenaamd rechtvaardige persoon gehuld in een bontjas. Hij zei altijd dat wanneer het koud is, een echt rechtvaardig iemand een vuur begint te maken om anderen te verwarmen, maar een persoon die niet echt rechtvaardig is, wikkelt zich in een bontjas. Zo iemand gebruikt gerechtigheid als een façade, maar het is geen innerlijke eigenschap.

Dat was mijn reactie op procureur-generaal Jeff Sessions, die een citaat uit het Nieuwe Testament gebruikte om de wrede scheiding van kinderen van hun ouders te ondersteunen. Hij citeerde de apostel Paulus en zijn ‘duidelijke en wijze’ gebod om de wetten van de regering te gehoorzamen omdat ‘God hen ordent om orde te scheppen.’ AG Sessions zei: ‘Ordelijke en wettige processen zijn goed in zichzelf en beschermen de zwakken en het wettige.”

Natuurlijk is de toepassing van eerlijke en consistente wetgeving de basis van een fatsoenlijke en civiele samenleving. Maar ik zou terugvallen op de bewering dat orde en wet op zichzelf goed zijn en de zwakken en de wettigen beschermen. Het is redelijk om te beweren dat de strikte naleving van de wet de zwakke en onschuldige niet altijd beschermt. Daarom maakt de Joodse wet onderscheid tussen recht en ethiek, tussen doen wat de wet vereist, en wat we voelen is goed en juist. De Joodse wet vereist dat we een standaard van lifnim meshurat ha-din implementeren, of boven de letter van de wet gaan om de geest van de wet te vinden.

Maar een debat over de rechtsstaat is niet ter zake, aangezien Mr. Sessions de Bijbel op een bedrieglijke manier gebruikte. Kan het echt worden beargumenteerd dat de Bijbel de scheiding van gezinnen onderschrijft, zelfs gezinnen die de wet van de VS illegaal overtreden door onze grens over te steken? Mr. Sessions, net als anderen die op dezelfde manier handelen, wapent de Bijbel, gebruikt zijn verzen uit de context om het doel te rechtvaardigen dat hij in gedachten heeft.

Ik had dezelfde reactie op EPA-beheerder Scott Pruitt, een diep religieus man die zich inzet voor de toepassing van zijn religieuze principes op zijn werk als EPA-beheerder, die beweerde dat de Bijbel het idee steunt van “het oogsten van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde voor gebruik door mensheid.”

Ik weet niet zeker welke verzen hij uit de Bijbel citeerde, maar als ik de gelegenheid had om met de heer Pruitt te spreken, zou ik het joodse perspectief overbrengen dat we partners zijn met God om de aarde te behouden voor toekomstige generaties, niet toegestaan ​​om wat we ook mogen gebruiken willen op welke roekeloze manier we kiezen voor de behoeften van vandaag. Anders gezegd, ik zou hem zeggen dat de Bijbel, zoals ik het begrijp, het gebruik van schone energie onderschrijft, niet van steenkool.

Het lijdt geen twijfel dat illegale immigratie een probleem is dat moet worden opgelost. Maar ik hoop dat redelijke mensen zullen beamen dat het scheiden van gezinnen absoluut niets doet om het doel van immigratiehervorming te bereiken. Door de toelating van meer dan één senior lid van de Amerikaanse regering, wordt de tactiek gebruikt als een afschrikmiddel voor migrantengezinnen.

De strategie is blijkbaar dat het woord zich zal verspreiden naar anderen die de grens nog niet hebben bereikt om niet te proberen over te steken, omdat ze het risico lopen gescheiden te worden van hun kinderen en hun kinderen waarschijnlijk getraumatiseerd zullen zien. In dit opzicht is een beleid van het scheiden van gezinnen het equivalent van kindermishandeling.

Een open, eerlijk debat over immigratiehervorming is zeker nodig. Maar in zo’n debat zou niemand uit de Bijbel selectief moeten citeren om een ​​laagje van gerechtigheid en eervol geloof toe te passen om iets te rechtvaardigen dat, door alle maatregelen, gewoon wreed is. Tot zo’n misbruik van de Bijbel zou ik zeggen: ‘Het kan me niet schelen wat de Bijbel zegt.’.”

door Rabbi Mark Cooper


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mark Cooper “I don’t care what the Bible says” van 22 juni 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Rabbijn Mark Cooper: Het kan me niet schelen wat de Bijbel zegt

  1. Mij is door door streng gereformeerde dominees tot tweemaal, toe die mijn achtergrond nauwelijks kenden, gesnauwd dat ik door mijn afkomst gedoemd was tot de hel vanwege de erfzonde of zoiets. Het was bepaald niet vriendelijk en het had te maken met verantwoordelijkheid van kind tot kind. De eerste keer was ik erg jong. Heb wel op een christelijke school gezeten en weet wel dat de meeste dominees niet zo denken, maar toch.

    Like

Reacties zijn gesloten.