Prins William op bezoek in Israël en de ‘bezette’ Oude Stad Jeruzalem in ‘Palestina’

Prins William – de hertog van Cambridge – begint vandaag aan het allereerste officiële bezoek aan Israël door een lid van de Britse koninklijke familie nadat Kensington Palace de Oude Stad Jeruzalem als ‘bezette Palestijnse gebieden‘ op de route voor de reis had vermeld. De voormalige Britse bezetter van de Oude Stad Jeruzalem verwijt blijkbaar zoveel jaar later Israël nog steeds dat het G-B uit Jeruzalem heeft verdreven.

Prins William zal vandaag maandag – na twee dagen op bezoek in Jordanië – op de luchthaven Ben Gurion landen. Hij zal een ontmoeting hebben met premier Netanyahu en president Reuven Rivlin. De koninklijke reisroute, vorige week uitgegeven door Kensington Palace, deed enkele wenkbrauwen fronzen in Israël, omdat het aangeeft dat het Britse Paleis de Oude Stad Jeruzalem nog steeds beschouwt als Palestijns gebied dat wordt bezet door de Joodse staat.

Volgens de route voor het regionale bezoek van 24 en 28 juni, zal William – ook bekend als de hertog van Cambridge – eerst naar Jordanië reizen, gevolgd door Israël op 25 tot 27 juni en de laatste dag de Palestijnse Gebieden aandoen voor een ontmoeting in Ramallah met Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas.

“Jeruzalem is voor eeuwig en altijd onze hoofdstad,” zei premier Benjamin Netanyahu toen hem gevraagd werd naar de verklaring van Kensington Palace door de minister van Buitenlandse Zaken, Ze’ev Elkin. Parlementslid van de Joods Huispartij Bezalel Smotrich ging nog een stap verder en riep Netanyahu op om te voorkomen dat het Britse koningshuis de Oude Stad zou bezoeken als onderdeel van zijn bezoek aan de Palestijnse Autoriteit, zolang het Paleis het definieert als bezette Palestijnse gebieden.

Een boze Smotrich zei:

“Ik roep de premier op om op eender welke wijze het bezoek van prins William aan de Kotel [aka Klaagmuur] en de Tempelberg te voorkomen als onderdeel van zijn bezoek aan de Palestijnse Autoriteit. Dit is het eerste bezoek van een lid van de Britse koninklijke familie aan Israël. De Westelijke Muur en de Tempelberg staan ​​onder Israëlische soevereiniteit en zijn de meest heilige en belangrijke plaatsen voor het Joodse volk. Iedereen die hen wil bezoeken, doet dit als onderdeel van hun bezoek aan de staat Israël.”

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad Jeruzalem binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbronToren van David Museum

Britse bezetting van Jeruzalem
Nadat de Britten onder leiding van generaal Edmund Allenby op 11 december 1917 de Turken definitief had verslaan en verdreven die het Heilig Land vierhonderd jaren hadden bezet tijdens het Ottomaanse Rijk, consolideerde Groot-Brittannië met de oprichting van het Brits Mandaat voor Palestina in 1920 zijn claims op ‘Palestina’.

In september 1947 kondigde de Britse regering het einde aan van het Britse Mandaat voor Palestina dat van kracht werd om middernacht op 14 mei 1948. Daarop riep Israël de onafhankelijkheid uit en kwam er aan meer dan 30 jaren Britse bezetting van de Oude Stad Jeruzalem definitief een einde. Die vernedering van de gedwongen terugtrekking uit Jeruzalem hebben de Britten de Joden nooit vergeven noch vergeten.

Plaatje hierboven: De Oude Stad van Jeruzalem in 1899. Rechts bovenaan de beroemde Hurva Synagoge die op 27 mei 1948 door de arabieren werd verwoest maar na de herovering door Israël in juni 1967 wederopgebouwd werd en op 15 maart 2010 ingehuldigd. Links bovenaan de Tiferet Synagoge die in de nacht van 20 op 21 mei 1948 door soldaten van het Trans-Jordaanse Legioen werd gedynamiteerd. Ook deze synagoge wordt momenteel heropgebouwd en zal wellicht in het voorjaar van 2020 worden ingehuldigd [beeldbron: Walla]


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS / Tazpit News Agency “Netanyahu Corrects UK Over Royal Visit to ‘Occupied Territories’ in Jerusalem” van 24 juni 2018 op de site van The Jewish Press

Gerelateerd op deze blog:

“Britten blijven Jeruzalem’s Oude Stad beschouwen als door Israël ‘bezet gebied’” van 22 juni 2018 [lezen]

Een gedachte over “Prins William op bezoek in Israël en de ‘bezette’ Oude Stad Jeruzalem in ‘Palestina’

  1. Israeli’s kunnen hun enthousiasme over dit bezoek goed in toom houden.

    De alleen reizende prins die Israel met zijn bezoek ‘vereerd’, maar tegelijkertijd ook de Koning der Terreur in zijn “bezette” koninkrijk bezoekt, is een schandalige Britse faux pas.

    Like

Reacties zijn gesloten.