‘Joden zijn geen Zweden’ zegt parlementslid Bjorn Soder van de conservatieven

Plaatje hierboven: Volgens de Palestijnen zijn “Joden de zonen van apen en varkens.” Het zijn in elk geval “geen Zweden” beweert parlementslid Bjorn Soder van de Zweedse conservatieven, of bedoelde hij enkel maar dat het “geen mensen” zijn? 😦

Een parlementslid van een populistische rechtse partij in Zweden is na het schrijven op Facebook dat Joden en leden van de Sami-minderheid geen Zweden zijn, beschuldigd van racisme.

Björn Söder, van de partij van de Zweedse Democraten (Sverigedemokraterna, SD) in de Riksdag, het Zweedse parlement, vertegenwoordigt, beweert dat hij in zijn post nooit de rechten van minderheden als Zweedse burgers in twijfel trok, maar alleen opkwam voor hun rechten om hun verschillende etnische identiteit te behouden.

Söder bekritiseerde op Facebook Annie Lööf, een minister van het kabinet voor de liberale Centrumpartij (Centerpartiet), die op Twitter schreef dat haar “Joodse vrienden gewoon mijn Zweedse vrienden zijn: als een burger van Zweden bent u Zweeds, zelfs als u tot een van onze nationale onderdanen behoort, minderheden of niet.”

Söder antwoordde dat Lööf de status van die vijf minderheden “ondermijnde” door hun onderscheidende identiteit te bagatelliseren, zoals hij het beschreef. Deze groepen hebben minderheidsposities in Zweden, juist omdat ze geen Zweden zijn. Schande over je, Annie Lööf, vanwege je racistische houding,” schreef hij. Björn Söder,

Björn Söder deed soortgelijke uitspraken in een interview in 2014 met Dagens Nyheter en zei toen dat “Joden die Zweedse burgers willen worden, geen Zweden kunnen worden tenzij ze zich assimileren. Joden moeten hun religieuze identiteit verlaten om Zweden te kunnen worden.” Lena Posner Korosi, die toen de voorzitter was van de Joodse Raad in Zweden, zei dat Soder’s redenering “deed denken aan het Duitsland van de jaren 1930” en de Rassenwetten van Nürenberg van 15 september 1935.

Söder discrimineerde ook het Sami volk (ook gekend als Laplanders, het oorspronkelijke volk van Zweden) alsmede de de Koerdisch-Zweedse gemeenschap in zijn uitspraken en niet enkel de Joden. Paulus Kuoljok, de voorzitter van de voltallige vergadering van het parlement in Sami – een publiekelijk verkozen parlement en een staatsagentschap die zich bezighouden met de rechten van die inheemse minderheid – noemde Soder’s Facebook-bericht “provocerend” en gemaakt om stemmen te winnen. “Ze hebben hun vijandige houding al geruime tijd getoond, dus ik ben niet verrast”, vertelde hij aan Sveriges Television.


Bronnen:

♦ naar een artikelJews are not Swedes, populist right-wing lawmaker says” van 22 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “‘Joden zijn geen Zweden’ zegt parlementslid Bjorn Soder van de conservatieven

 1. “Joden moeten hun religieuze identiteit verlaten om Zweden te worden”.

  Vraag:
  Wie wil er vandaag de dag Zweed worden?
  Huidige definitie van een een Zweed?

  Ik denk dat het dit genie is die zich een religieuze identiteit moet aanmeten om Zweed te worden……een Islam identiteit.

  Het conformisme van sommige ‘Europeanen’ begint langzaam pathetische vormen aan te nemen.

  Like

Reacties zijn gesloten.