Nederlandse omroep verslikt zich: ‘Israël dreigt Iran te vernietigen en werd gebouwd op bezet land’

Plaatje hierboven: Teheran, februari 2018. Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zorgde voor wat controverse door met een hoofdoek het kabinet van de Iraanse minister Zarif (Buitenlandse Zaken) binnen te stappen. Kaag vond het dragen van een hoofddoek een kwestie van een zakelijke afweging. “Het gaat om het doel,” zei ze. Vrouwenrechten stonden niet in haar agenda … [beeldbron]

De Nederlandse reguliere omroep beweerde onlangs “dat Israël Iran met vernietiging bedreigt en dat het land dat de Joodse staat in 1948 verwierf, ‘bezet’ is.” De NOS-omroep trok deze twee beschuldigingen binnen de twee weken weer na luid protest van Nederlandse Joden en anderen die klaagden dat de door de overheid gefinancierde omroep een institutionele anti-Israëlbias handhaaft. Een hoge NOS-woordvoerder ontkende dit.

De correctie met Iran kwam op dinsdag. In een NOS-artikel stond dat “Iran en Israël aartsvijanden zijn die elkaar regelmatig met vernietiging bedreigen.” Iraanse functionarissen hebben vaak over de vernietiging van Israël gesproken, maar Israëlische leiders hebben geen vergelijkbare bedreigingen tegen Iran geuit. De NOS erkende na protesten van het Centrum voor Informatie en documentatie over Israël (het CIDI).

“Israël beschouwt Iran, dat regelmatig dreigt Israël te vernietigen, als een ernstig gevaar”, luidt thans de gecorrigeerde tekst. Israël heeft herhaaldelijk gedreigd “om in te grijpen, ook met het bombarderen van Iraanse doelen”, zegt de tekst. Dick Jansen, de hoofdredacteur van internationaal nieuws bij de NOS, zei dat de oorspronkelijke formulering “onnauwkeurig” was, een Hollands eufemisme voor ‘partijdig’, ‘vooringenomen’ aka het gekende ‘meten met twee maten en gewichten’ als het om Israël gaat.

Op zich niks ongewoons: ook onze eigenste Vlaams/Belgische omroep VRT/Canvas is in hetzelfde bedje ziek. Traditionele Jodenhaat die zich in onze moderne tijd verpakt heeft als virulente Israëlhaat. Die klassieke ziekelijke Joden/Israëlhaat, een soort kanker of Middeleeuwse builenpest zeg maar, zou naar verluidt genetisch bepaald zijn en doorheen de generaties worden overgedragen. Maar dat moet wetenschappelijk verder uitgediept worden. Voorlopig bestaat er echter nog geen remedie voor.

Op 10 juni trok de NOS een andere bewering in van een ander artikel dat Palestijnen die op 14 mei deelnamen aan de zogenaamde mars van de terugkeer van Hamas en hoopten “terug te keren naar gebieden die sinds de oprichting van Israël in 1948 bezet zijn.” De gronden die onder de controle van de Joodse staat kwamen na de wapenstilstand van 1949, worden internationaal erkend (met inbegrip van Nederland en België) als behorend tot Israël.

Het Nederlandse Joodse weekblad NIW, waarvan de redactionele lijn over Israël algemeen als centrumlinks wordt beschouwd, publiceerde vorige week een artikel met de titel ‘Fouten, Omissies en Leugens’. Het bevat verschillende media, maar de NOS wordt genoemd in het artikel voor kritiek op de rapportage over Israël, waarvan NIW stelde dat het institutioneel bevooroordeeld is tegen Israël.

CIDI heeft de afgelopen weken soortgelijke beweringen gedaan. Jansen, de NOS-journalist, verwierp de kritiek en drong erop aan dat de NOS ‘echt geen anti-Israëlische agenda heeft.’ Hij voegde eraan toe dat het netwerk regelmatig wordt beschuldigd van het volgen van een pro-Israëlische agenda, waarvan hij zei dat de NOS die ook niet heeft. Misschien wel een pro-Palestijnse agenda?


Plaatjes boven en onder: Traditionele vlagverbrandingen met kreten als ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ alsook officiële openbare lynchpartijen in Iran. De relaties tussen de VS, G-B en Israël met Teheran willen blijkbaar nog niet zo goed vlotten. Tussen Nederland en Iran daarentegen loopt het echter wel lekker. “Dat is goed voor de zaken”, zeggen de Nederlanders … “Mensenrechten? Zeur toch niet zo. Dat is iets voor softies. Behalve als het om Israël gaat! Dan staan we altijd klaar met zwaar politiek geschut! … Boycot de Joden!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch state TV sorry for saying Israel threatens to destroy Iran and was built on occupied land” van 22 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

5 gedachtes over “Nederlandse omroep verslikt zich: ‘Israël dreigt Iran te vernietigen en werd gebouwd op bezet land’

 1. DE Nederlanders nemen het niet nauw, in WWII verkocht de NS kaartjes naar Auchwitz aan de opgepakte Israeliers (‘Joden’), vervoerden goederen en brandstof voor de Nazi’s en na de bevrijding voor de Amerikanen jetfuel voor hun straaljagers….

  Liked by 2 people

 2. mensenrechten bestaan niet in Iran, de meeste landen die in deze organisatie zijn passen zelf geen mensenrechten toe, dus waarom altijd maar kakken op Israel?

  Like

 3. Nederlanders nemen het inderdaad niet erg nauw ! de genoemde sigrid kaag is al een gekend islam-slaafje(getrouwd met PLOfiguur) die in een korte carriere als interim-minister 18miljoen euro aan Abbas cadeau gaf ;zomaar!
  de nederlandse staatsomroep is voornamelijk “bruinhemd” oftewel “perceptie-manager !! Bedroevend ??

  Liked by 2 people

Reacties zijn gesloten.