Recent blootgelegde Joodse graven in Rome, getuigen van vervolging van de gemeenschap

Plaatje hierboven: Overblijfselen van oude Romeinse leerlooierijen gevonden onder de middeleeuwse Joodse begraafplaats in Rome [beeldbron: Soprintendenza Archeologica di Roma]

Archeologen in Rome hebben overblijfselen gevonden van de Joodse begraafplaats van de stad die dateert uit de Middeleeuwen, samen met tastbare herinneringen aan de vervolging van de gemeenschap die, gebukt onder het pauselijke regime, trachtte te [over]leven.

Hoewel de ontdekking eerder deze week werd aangekondigd, werd de opgraving de afgelopen zes jaar uitgevoerd in een gebouw dat werd gerenoveerd net buiten Trastevere, de wijk aan de overkant van de Tiber van het centrum van Rome. Experts hebben 38 goed bewaard gebleven skeletten gevonden en geloven dat de begrafenissen deel uitmaakten van de Campus Iudeorum – het Veld van de Joden, zoals oude kaarten de begraafplaats beschreven die zich in dit gebied bevond en in gebruik was vanaf het midden van de 14de tot de 17de eeuw.

“We hadden niet veel elementen om het te identificeren,” zei Daniela Rossi, de archeoloog die de leiding had of het project. De bijna volledige afwezigheid van artefacten en de eenvoudige begrafenissen wezen op Joodse begrafenispraktijken, zei ze. De enige voorwerpen die in de opgraving werden teruggevonden, waren twee kleine gouden ringen op de vingers van een vrouw en een deel van een schaal die begraven was met een man, “misschien als een verwijzing naar zijn beroep, of een teken dat hij een rechtvaardig persoon was,” zei de archeologe.

Plaatje hierboven: detail van een kaart van 1590; de oude Romeinse muur stond er nog steeds, met de originele Porta Portuensis en de oude Joodse begraafplaats, aangeduid als Campus Iudeorum (‘Veld van de Joden’); de blauwe lijn toont de richting van de nieuwe muur die werd gebouwd in de jaren 1600, en een pijl geeft de plaats van de nieuwe poort aan, Porta Portese [beeldbron: Roma]

Pauselijke ban
Wat experts ervan overtuigde dat ze wel degelijk een verloren Joodse begraafplaats hadden gevonden, was het herstel van een fragment van een grafsteen met een paar letters in het Hebreeuws en mogelijk het woord “hier”, zei de archeoloog. “Het was zeker een soort markering voor een tombe,” vertelde Rossi aan Haaretz in een telefonisch interview, eraan toevoegend dat het fragment werd gevonden in een laag puin net boven de eigenlijke begraafplaats.

Dit feit, samen met de schijnbare afwezigheid van grafstenen, komt overeen met wat we weten over het leven van Joden in Rome en de centrale Italiaanse regio’s geregeerd door de pausen in de late Middeleeuwen en de vroege moderne tijd. Specifiek, in 1625, verordende paus Urbanus VIII dat Joden begraven moesten worden in ongemarkeerde graven en bevolen dat reeds bestaande grafstenen werden verwijderd of vernietigd. Het verbod was slechts een van de vele beperkingen die de pausen progressief hadden opgelegd aan de oudste Joodse gemeenschap in Europa.

De eerste Joden arriveerden in de stad in de tweede eeuw v.Chr. en veel meer kwamen – vrijwillig of als gevangenen – na de Romeinse verovering van Judea in 70 na Chr. Velen vestigden zich in Trastevere: vandaag een favoriete uitgaansgelegenheid voor toeristen, toen was het een van de meest multiculturele gebieden van de stad. “Het was al een zeer dynamische buurt, dicht bij de havens en pakhuizen aan de Tiber, vol met handelaren en ambachtslieden, waar veel verschillende religies en gemeenschappen elkaar ontmoetten,” merkte Rossi op.

Toen Rome de hoofdstad van de Westerse christelijke wereld werd, namen het anti-Joodse sentiment en de wetten toe. In de 14de eeuw, toen de nieuw ontdekte begraafplaats werd geopend, moesten Joden speciale belastingen betalen en werden ze vaak lastiggevallen door straatbendes. In 1555 waren ze beperkt tot het getto, een krappe, onhygiënische wijk tegenover Trastevere, die vaak werd overspoeld door de Tiber.

Enkele van de Joodse graven die werden gevonden in Rome in het Campus Iudeorum (‘Veld van de Joden’) [beeldbron: RNS]]

Tekenen van uithongering
Tegen de tijd dat Paus Urbanus zijn verbod op grafstenen uitvond, werden Joden ook gedwongen om onderscheidende kenmerken op hun kleding te dragen en moesten ze regelmatig kerkpreken bijwonen die erop gericht was hen te bekeren.

De zware omstandigheden eisten hun tol van de Joden van de stad. Rossi zei dat de 38 gerestaureerde skeletten, de meesten van volwassen mannen en vrouwen, duidelijke tekenen van ondervoeding en een slecht dieet vertoonden, met name een tekort aan eiwitten. Ze voegde eraan toe dat forensische experts slechts een beperkte analyse van de lichamen hadden uitgevoerd uit respect voor de overblijfselen, en dat ze contact had met de Joodse gemeenschap van Rome om hun herbegrafenis te regelen.

Het verbod op grafstenen bleef van kracht tot het midden van de 19de eeuw [!], toen de begraafplaats in Trastevere al lang gesloten was. Sinds 1645 hadden Joden hun doden begraven op een kerkhof op de heuvel Aventine – die tijdens het fascistische tijdperk zelf was verwoest. Slechts een fractie van de begraafplaats in Trastevere kon worden opgegraven, omdat archeologen vooral werkten op de binnenplaats van het vroeg 20ste-eeuwse Romeinse palazzo dat werd gerenoveerd, zei Rossi. De rest van de site is waarschijnlijk begraven onder de fundamenten van het gebouw en een weg die erlangs loopt, zei ze.

Delen van de opgraving liepen ook onder de middeleeuwse begraafplaats en bereikten de oude Romeinse niveaus van bewoning, op een diepte van bijna zeven meter. Daar ontdekten archeologen grote gepleisterde kuipen (plaatje bovenaan), die dankzij een inscriptie werden geïdentificeerd als de leerlooierijen die in de vroege 3de eeuw werden gebouwd door keizer Septimius Severus, die het Romeinse leger van leerproducten voorzag. Rossi zei dat haar team samenwerkt met de eigenaars van het gebouw, een verzekeringsmaatschappij, om de site toegankelijk te maken voor bezoekers.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel David “Archaeologists in Rome Uncover Medieval Jewish Cemetery, and Its History of Persecution” van 26 maart 2017 op de site van Haaretz

♦ naar een artikel van Miranda McLain “Long-lost Medieval Jewish Cemetery Clues Uncovered in Rome” van 10 april 2017 op de site van The Point News

♦ naar een artikelJewish graves unearthed in Rome testify to community’s persecution” van 29 maart 2017 op de site van RNS

2 gedachtes over “Recent blootgelegde Joodse graven in Rome, getuigen van vervolging van de gemeenschap

  1. Hoi Willy; je hebt grootdeels gelijk, maar kristelijkerts waren niet de eerste Jodenmoordenaars !! velen gingen hen voor!! de babyloniers,perzen,grieken,romeinen, en vele anderen gingen hun voor!
    het Vaticaan was en is niet veel meer dan de machtshonger van het ter ziele gegane Romeins Imperium , dit instituut heeft de “lezingen” van de joodse rabbijn Jezus ( Josheshua bar Joseph) aangepast en verminkt naar eigenbelang !de prottelstanters zijn nooit teruggegaan naar oorsprong maar hebben die verminking blind overgenomen! oorsprong anti-semitisme ??
    Joods Grapje: G-d beloofde ons het paradijs op aarde:maar we krijgen ZEER beroerde buren er gratis bij !!

    Like

  2. De vervolgingen van Joden onder het christendom is een duistere tijd omdat de Roomse kerk geen echte volgeling is en was van Jezus, in feite is de Roomse kerk de naam christen niet waard!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.