Joodse en islamitische religieuze leiders werken samen aan de vrede in het Zweedse Malmö

Moshe-David HaCohen (rechts) en Salahuddin Barakat (links), de leiders van de Joodse en moslimgemeenschappen in de op twee na grootste stad van Zweden, zullen in de gezamenlijke krant een gezamenlijke advertentie publiceren waarin wordt aangekondigd: “Joden en moslims in Malmö staan ​​samen in de strijd tegen antisemitisme, islamofobie en elke vorm van racisme en discriminatie tegen minderheden.”‘

De leiders van de Joodse en Moslimgemeenschappen in Malmö, Zweden hebben besloten om een ​​nieuw blad om te slaan. Op vrijdag zullen ze het einde van het conflict tussen hun twee gemeenschappen aankondigen. Er zijn zo’n 80.000 moslims in Malmö alleen, terwijl in heel Zweden ongeveer 20.000 Joden wonen. Malmö is de thuisbasis van 2000 Joden.

Maar in de afgelopen jaren hebben Zweden in het algemeen en Malmö in het bijzonder een piek in antisemitische incidenten gezien – van pesterijen en vandalisme tot gewelddadige aanvallen op leden van de Joodse gemeenschap – waardoor veel Joden moesten vertrekken. Antisemitisme is een bijna dagelijks verschijnsel in de stad geworden, met incidenten als brandstichting op de Joodse begraafplaats, bedreigingen, verbaal geweld en voorwerpen die naar Joden worden gegooid.

De leiders van de Joodse en Moslimgemeenschappen zijn van plan om een ​​gezamenlijke advertentie te publiceren in de vrijdagkrant van de belangrijkste krant in Zuid-Zweden, waarin het einde van het conflict tussen hen wordt aangekondigd. “Wij, de Joden en Moslims die in Malmö wonen, verenigen zich tegen elke vorm van discriminatie, haat, vooroordelen en xenofobie. Joden en moslims in Malmö staan ​​samen in de strijd tegen antisemitisme, islamofobie en elke vorm van racisme en discriminatie tegen minderheden,” leest de advertentie.

“Wij geloven dat elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen en onze tradities ons helpen om elkaar beter te waarderen en te respecteren. We zijn ervan overtuigd dat dit de enige oplossing is voor een gedeelde, betere en veiligere toekomst in de stad Malmö. Shabbat Shalom, Eid Mubarak.” Moshe-David HaCohen, de rabbijn van de Joodse gemeenschap in Malmö, merkte op dat “het feit dat de moslimgemeenschap en de Joodse gemeenschap officieel bij elkaar komen, geen vanzelfsprekendheid is, met name in Malmö, en dat vereist moed van beide.”

“Tegelijkertijd is er een diepgeworteld begrip hier dat er een groot voordeel is voor de ander die voor je werkt en je vertegenwoordigt, in plaats van dat je alleen jezelf vertegenwoordigt. Wanneer Joden uitkomen tegen islamofobie en moslims tegen antisemitisme, is het verrassend en overtuigend.”

Hij zei verder dat “het feit dat het islamitische leiderschap in de stad de verantwoordelijkheid op zich nam voor de veiligheid van de Joden niet slechts een verklaring is, het heeft ook invloed op de grond, zoals we het afgelopen jaar hebben gezien. We hebben een gedeeld werk om onze identiteit in een seculier land te versterken, en dit wordt uitgedrukt in de advertentie die ter ere van de Sjabath en Eid al-Fitr wordt gepubliceerd.”

Salahuddin Barakat, de oprichter van Islamakademin (Lärande utan gränser) in Malmö, voegde daaraan toe: “Het werk dat de Joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap in Malmö samen doen, is noodzakelijk voor de toekomst van de minderheden in Zweden. Het publiceren van een positieve verklaring van solidariteit en waardering voor onze feestdagen is een belangrijk onderdeel van ons werk.”

Rabbijn HaCohen en Barakat richtten samen “Amanah” (het Joodse en islamitische vertrouwen en geloofsproject) in de stad op. De twee werden bijeengebracht door The Religious Peace Initiative, onder leiding van voormalig minister rabbijn Michael Melchior. Melchior betreurde het feit dat Malmö de afgelopen jaren alleen in negatieve connotaties de krantenkoppen heeft gehaald en verwelkomde de gezamenlijke verklaring. “Dit is geweldig nieuws. Er is nu een sprankje hoop vanwege een echte en diepe verbinding tussen de gemeenschappen,” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “Religious leaders declare end to Jewish-Muslim conflict in Malmö” van 14 juni 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronot)

2 gedachtes over “Joodse en islamitische religieuze leiders werken samen aan de vrede in het Zweedse Malmö

  1. “Vrede” in het Zweedse Malmö.

    Wanneer de 2000 Joden zijn verdwenen en de stad overlaten aan de 80.000 nieuwe Zweden!

    De Joodse bevolking die zal verminderen door emigratie & ouderdom, de autochtone Zweedse bevolking met haar kleine bevolkingsgroei zal dan plaats zal maken voor de explosieve groei van Zweedse Moslim kindertjes.

    Over enkele jaren zal ‘het probleem’ dan zijn opgelost want Zweden heeft haar Joden niet verdient…..wel haar nieuwe bevolkings explosie.

    Like

Reacties zijn gesloten.