Pallywood zegt dat 89 Gazanen werden gewond tijdens wekelijkse grensrellen

Zowat 1000 Palestijnen namen op vrijdag voor een dertiende keer op rij deel aan gewelddadige protesten aan de grens van Israël met de Gazastrook. Het door gerunde ‘gezondheidsministerie’ – aka Pallywood, de propagandamachine van Hamas –  berichtte dat er 89 gewonden vielen.

Het leger berichtte dat er door de ‘niet-zo-vreedzame’ Gazanen twee granaten werden gegooid tijdens de schermutselingen richting Israëlische troepen aan de grensafspanning nabij de kibboets van Nahal Oz. Er raakten gelukkig geen soldaten gewond.

Tijdens de schermutselingen lanceerden de Palestijnen met vliegers brandbommen naar Israël. De Walla-nieuwssite meldde dat gedurende de dag 10 branden uitbraken in de Gaza-periferie als gevolg van de brandbommen die met balonnen en vliegers over het hekken werden gestuurd. Alle branden werden gedoofd.

Sinds het begin van de gewelddadige ‘Grote Mars van de Terugkeer’-protesten op 30 maart zijn er meer dan 130 Palestijnen gedood en duizenden gewond door het Israëlische militaire vuur. Tientallen van de dodelijke slachtoffers waren leden van terreurgroepen, zoals Hamas en Islamitische Jihad zelf hebben erkend.

Israël zegt dat zijn troepen de grens verdedigen en heeft Hamas beschuldigd van het proberen terreuraanslagen uit te voeren onder dekking van de protesten. De grensprotesten bereikte een piek op 14 mei, toen ongeveer 40.000 inwoners van Gaza protesteerden langs het hek en gewelddadige botsingen plaatsvonden tussen troepen en Palestijnen. Het protest kwam op dezelfde dag dat de VS zijn ambassade in Jeruzalem opende. Ongeveer 60 Gazanen stierven in het geweld van 14 mei; Hamas erkende dat 50 van hen zijn leden waren.

Palestijnse demonstranten hebben granaten gegooid, geïmproviseerde explosieven  en stenen naar soldaten gesmeten, autobanden verbrand en honderden vliegers en ballonnen met brandbommen het Israëlische grondgebied binnengevlogen, waardoor meerdere vuren ontstonden. In de afgelopen dagen heeft het leger geprobeerd Hamas te dwingen de brandstichters in toom te houden door luchtaanvallen uit te voeren op de posities van de organisatie als reactie op vlieger- en ballonaanvallen. Rond middernacht op dinsdag bombardeerden Israëlische straaljagers drie Hamas-posities in de Strip als reactie op verschillende luchtaanvallen op brandstichting door Gazanen eerder die dag.

Minuten later lanceerden de Palestijnen in de Strip de eerste van de vele raket- en mortierbarrières in het zuiden van Israël, waarbij ze sirenes in het hele gebied lieten loeien en duizenden Israêlische grensbewoners naar de bomenschuilplaatsen stuurden. In de loop van de volgende vier uur werden ongeveer 45 raketten en mortiergranaten geschoten naar het zuiden van Israël, waarvan minstens zes ontploften in en om de gemeenschappen, die schade veroorzaakten, maar geen gewonden, waaronder een raket die net buiten een kleuterschool insloeg. Als reactie daarop voerden de Israëlische militairen nog twee luchtaanvallen uit in Gaza, waarbij ze in totaal ongeveer 25 doelwitten van Hamas bestookten.


Bronnen:

♦ naar een artikel89 Gazans said injured in weekly border clashes” van 22 juni 2018 op de site van The Times of Israel