Operation Protective Edge ‘2’: Israël overweegt nieuw offensief tegen Hamas

Minister van Justitie Ayelet Shaked sprak vrijdagochtend over de veiligheidssituatie in het zuiden, de stabiliteit van de coalitie, haar betrekkingen met de procureur-generaal en andere kwesties op de nationale agenda in een interview met Radio 103FM.

Volgens Shaked zou de IDF moeten reageren op degenen die in Gaza vliegerbrandbommen stuurt op dezelfde manier waarop het reageert op degenen die raketten lanceren naar de Israëlische steden. “Als de staat Israël wist hoe Iron Dome te ontwikkelen en met de tunnels af te rekenen, dan denk ik dat er ook in de komende weken een oplossing voor vliegers zal zijn”, benadrukte ze.

“Dit zijn geen gewone vliegers, maar eerder terroristen die een nieuwe manier hebben gevonden om brand te stichten in het zuiden. Dit is onmiskenbaar louter terrorisme.”  De interviewer vroeg haar: “Staan we voor een Operation Protective Edge 2?” Waarop Shaked antwoordde: ”Als Hamas de situatie nog doet verslechteren, is het een reële mogelijkheid, ook al is niemand echt geïnteresseerd in een escalatie.”

Staakt-het-vuren?
Hamas heeft Egypte verteld dat het bereid is om een ​​’alomvattende deal’ met Israël te sluiten, waaronder de terugkeer van de Israëliërs die het in Gaza vasthoudt in ruil voor de oprichting van een luchthaven en zeehaven, meldde de pro-Hezbollah krant Al-Akhbar op donderdag. Hamasleiders spraken met functionarissen in Cairo in pogingen om de economische situatie in de Gaza te verlichten, aldus het rapport.

Het aan de gang zijnde geschil tussen de Fatah-factie van Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas heeft het moeilijk gemaakt om de omstandigheden in Gaza te verbeteren, evenals de Israëlische eis dat elke verbetering van de voorwaarden wordt gebaseerd op het teruggeven van de gevangen gehouden Israëliërs in de enclave .

Hamas houdt sinds Operation Protective Edge van 2014 de lichamen van de IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul gegijzeld. Bovendien zijn naar verluidt twee Israëlische burgers die vermist zijn in Gaza – Avera Mengistu en Hisham al-Sayed – eveneens in handen van Hamas. Donderdags rapport zei dat Hamas Egypte had verteld dat het bereid was om te onderhandelen over een deal waarbij de gevangen genomen Israëliërs zouden worden teruggestuurd.

Minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij)


Bronnen:

♦ naar een artikelProtective Edge 2? ‘A real possibility’” en een artikel van Ben Ariel “Report: Hamas prepared for ‘comprehensive deal’ with Israel” van vrijdag 22 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.