Britten blijven Jeruzalem’s Oude Stad beschouwen als door Israël ‘bezet gebied’

De Britse ambassadeur in Israël verdedigde donderdag de beschrijving van de Oude Stad van Jeruzalem als deel van de ‘bezette Palestijnse gebieden’ in de reisroute voor het aanstaande bezoek van Prins Willem aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. “Alle terminologie die werd gebruikt in het programma was consistent met de jarenlange praktijk van Britse regeringen. Het is in overeenstemming met het Britse overheidsbeleid,” zei David Quarrey.

De koninklijke reisroute, vorige week uitgegeven door Kensington Palace, deed enkele wenkbrauwen fronzen in Israël, omdat het aangeeft dat het paleis de Oude Stad beschouwt als een Palestijns gebied dat wordt bezet door de Joodse staat. Volgens de route voor het regionale bezoek van 24 en 28 juni, zal William – ook bekend als de hertog van Cambridge – eerst naar Jordanië reizen, gevolgd door Israël op 25 tot 27 juni.

Op 27 juni ‘zal het programma verschuiven naar Israël’s houten been, aka de ‘bezette Palestijnse gebieden’ en op 28 juni ontvangt prins William – de tweede troonopvolger – een ‘korte briefing krijgen over de geschiedenis en geografie van het Jeruzalem’s Oude Stad vanaf een uitkijkpunt op de Olijfberg,” zei Kensington Palace.

Israël heroverde de Oude Stad en Jeruzalem op de Jordaanse bezetters tijdens de Zesdaagse oorlog van 1967 en annexeerde vervolgens het gebied. Terwijl Israël de stad ziet als haar herenigde hoofdstad, willen de Palestijnen het oostelijke deel van de stad als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Een groot deel van de internationale gemeenschap erkent Israëls annexatie van “Oost”-Jeruzalem niet.

Van de prins wordt verwacht dat hij de Tempelberg, de Kerk van het Heilig Graf, de Kerk van Johannes de Doper en de Westelijke Muur bezoekt, die zich allemaal in de Oude Stad bevinden, volgens onbevestigde berichten. Geen van deze sites was specifiek vermeld in de koninklijke route. “Hij zal hier zijn om een ​​klein stukje van het land te zien en om een ​​paar van de mensen hier te ontmoeten,” zei Quarrey. “En ook om een ​​vleugje van Israël te krijgen, om te zien wat hier gebeurt, enkele van de buitengewone successen in technologie, enkele van de geweldige cultuur hier.”

Tijdens de briefing heeft de ambassadeur geen commentaar gegeven op het reisschema van de toekomstige koning voor Jordanië en de Palestijnse autoriteiten. Hij bevestigde ook niet dat Prince William naar verwachting de Westelijke Muur zou bezoeken, hoewel twee bronnen vorige week aan The Times of Israel vertelden dat de Joodse heilige plaats deel uitmaakt van het voorlopige plan. Bronnen in Jeruzalem legden uit dat de locaties tot nu toe niet publiekelijk zijn aangekondigd vanwege hun politieke gevoeligheid, waarbij één bron zei dat het bezoek aan de Westelijke Muur werd stilgehouden om te voorkomen dat het werd geïdentificeerd als onderdeel van de rondreis door de Palestijnse gebieden.

Als prins William de Westelijke Muur bezoekt, zou het waarschijnlijk als ‘privébezoek’ worden aangeduid, zoals het geval is geweest wanneer andere hoogwaardigheidsbekleders die onlangs hebben bezocht. Een privébezoek zou niet vereisen dat William vergezeld wordt door een officiële vertegenwoordiger van het gastland, waardoor hij het heikele punt van erkenning van een soeverein lichaam op de locatie kan vermijden. Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de westelijke muur en de kerk van het Heilige Graf was vorig jaar officieel als privé genoteerd, evenals een bezoek aan de westelijke muur door de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz vorige week.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “UK defends calling Jerusalem Old City part of ‘Occupied Palestinian Territories’” van 21 juni 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Britten blijven Jeruzalem’s Oude Stad beschouwen als door Israël ‘bezet gebied’

 1. De hypocriete Britten proberen via hem een politiek boodschap te ventileren door de Britse prins op bezoek te laten gaan bij ‘het bezette rijk’ van de Koning der Terreur Abu Mazen/Abbas.

  Het laat zien hoe de Palestijnse leugen een koninklijke legitimatie krijgt.

  Like

 2. Zijn reizende grootmoeder weigerde om naar Israel te komen daar zij de Joden niet kon vergeven haar opressieve, colonialiserende soldaten eruit gegooid te hebben.

  Israel had er beter aangedaan deze (alleen reizende) prins niet te verwelkomen totdat hij zich op juiste wijze heeft geinformeerd om dan daarna, samen met zijn vrouw, een officieel staatsbezoek af te leggen zoals dat bij de Britse Royals gebruikelijk is.

  In alle dictaturen en bij alle mensenschenders zijn ze al op bezoek geweest en dus zou een bezoek in het Joodse land hun reputatie niet méér kunnen schaden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.