De situatie aan de Gazaanse grens is onhoudbaar geworden

Met al het nepnieuws (fake news) in Amerika op dit moment over het feit dat gezinnen worden gescheiden, is het een goed moment om een ​​pauze te nemen en te lezen over actuele gebeurtenissen in Israël! Twee nachten geleden werden 45 projectielen afgeschoten door Hamas-gecontroleerde Gaza in Israël. De Iron Dome rocked the house en niemand raakte gewond. Het is echter duidelijk een ondraaglijke situatie.

Veel waarschuwingen weerklonken van Israëlische leiders over de dreigende escalatie en mogelijke Israëlische pogingen om voorgoed het regime van Hamas in Gaza te beëindigen. Houdt in gedachten dat de vligerbrandbommen maar blijven komen en het brandstichten veroorzaakt wijdverspreide schade. Die situatie is helemaal niet houdbaar.

Alle logica / goed beoordelingsvermogen ten spijt zou Hamas ertoe kunnen brengen om de situatie snel te de-escaleren – waarschijnlijk zal dit niet gebeuren. Aan de Israëlische kant van de dingen, elke keer dat de regering van mening is of dreigt de studies van de Yeshiva studenten te verstoren met de dreiging van hen in te lijven bij het leger, is er een oorlog. Dus laten we hopen dat ze teruggaan … en dat heel binnenkort.

Deze week zagen we ook de sloop van Joodse huizen en eigendommen in Kfar Tapuach (West Tapuach). Situatie bevat veel ‘legale’ overeenkomsten met de recente zeer ongelukkige vernietiging in Netiv Ha-Avot in de regio Gush Etzion, ten zuiden van Jeruzalem volgend op een uitspraak van het Hooggerechtshof.

In feite dus geen echte Arabische eigenaren van het land, huizen verwoest en de (zeer belagrijk) gebied dat nu legaal wordt ontwikkeld tot een grote en bloeiende Joodse gemeenschap en een serieuze versterking van de Joodse Aanwezigheid in het gebied. Enquêtes uitgevoerd als gevolg van de rechtszaak van linkse agitators hebben genoeg staatsgrond bepaald voor de potentiële bouw van duizenden wooneenheden.

In tegenstelling tot Netiv Ha-Avot, is West Tapuach fantastisch strategisch voor zowel de staat Israël als met name voor de ‘nederzettingenonderneming’. Het verbindt fysiek de stad Ariel (met zijn universiteit) met de gemeenschap van Kfar Tapuach en de cruciale Tapuach-verkeersknooppunt.

Zonder controle over de kruising zouden de jonge Joodse gemeenschappen in het noorden (Itamar, Elon Moreh, Har Bracha) en het oosten (Migdalim) afgesloten zijn van de rest van het land en hoogstwaarschijnlijk niet houdbaar zijn. Kortom, net als in Netiv Ha-Avot, ondanks zeer trieste en onnodige scènes, oogt de toekomst in West Tapuach vrij voorspoedig.

Tenslotte zijn enkele beslissingen van een Israëlische rechtbank deze week uitgesproken over het gebruik van foltering om bekentenissen af ​​te dwingen. Het betrof een zaak van bijna drie jaar geleden toen een Arabische familie in het dorp Doema de dood vond. Twee Joodse verdachten werden beschuldigd van deelname – een volwassene actief en een minderjarige die zogenaamd betrokken was bij de planning. Ze werden jarenlang in de gevangenis vastgehouden en herhaaldelijk gemarteld.

Beiden hebben vervolgens bekend dat ze betrokken zijn. In Israël is de regel dat bekentenissen die door foltering zijn verkregen niet voor de rechter ontvankelijk zijn. Wanneer religieuze Joden echter worden beschuldigd en arabieren het slachtoffer zijn, is die regel blijkbaar niet van toepassing. Dus de rechtbank oordeelde dat de bekentenissen van de minderjarige zullen worden weggegooid, maar die van de volwassene zullen tegen hem worden gebruikt.

Er kan geen ziel in de wereld zijn die denkt dat dit eigenlijk een vorm van rechtvaardigheid is, maar iedereen heeft zijn eigen politieke agenda, dus geen echte verrassingen hier. Het proces volgt binnenkort. Vanaf nu lijkt er geen ander bewijs te zijn dat de verdachten met het misdrijf verbindt. Bizar? Als je dat denkt, let je duidelijk niet op. Er is veel meer reden om aan de zaak tegen de beklaagden te twijfelen, maar het volstaat om te zeggen dat het vrij zwak is.

Voordat de huizen in Netiv Ha-Avot werden verwoest en dezelfde voor Amona en nu West Tapuach, beweerde de ‘rechtse’ regering dat zij verplicht waren zich te houden aan de uitspraken van het Hooggerechtshof en er was geen manier om het te omzeilen. Deze week heeft premier Netanyahu voor onbepaalde tijd de vernietiging van 2 illegale arabische kampementen vernietigd die bevolen werd door het Hooggerechtshof.

Dus ja… de reden voor de vertraging is de geplande aankomst van Jared Kushner en Jason Greenblatt later deze week om hun vredesplan te pushen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom er ook geen bouwwerken werden aangekondigd in Jeruzalem. Laten we afwachten wat er gebeurt nadat ze zijn vertrokken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Packer “Gaza Situation is Intolerable” van 21 juni 2018 op de site van Israel Rising

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.