Belangrijke BDS-groepen hebben rechtstreekse banden met Palestijnse terreurorganisaties

Het ministerie van Strategische Zaken noemde dinsdag 42 grote anti-Israëlische organisaties die duidelijke banden hebben met Palestijnse terroristische groeperingen, volgens de gegevens van het ministerie. Deze groepen – onderdeel van een netwerk van 300 boycot-, desinvesterings- en sanctieorganisaties (aka BDS) die wereldwijd opereren – hebben traceerbare banden met Hamas en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en ontvangen hun bevelen rechtstreeks van de Palestijnse Autoriteit.

BDS, netwerk van haat
Dit netwerk wordt geleid door het BDS National Comité, dat wordt geleid door de mede-oprichter van de wereldwijde BDS-beweging Omar Barghouti, die permanent de status van Israëlische residentie heeft en woont in de noordelijke gelegen stad Akko, opgedragen door het kabinet van diplomatieke veiligheid met het doel Israëls pogingen om de BDS-beweging tegen te werken en heeft in zijn pogingen om Israël te delegitimeren, de afgelopen twee jaar het ‘netwerk van haat‘ in kaart gebracht.

Uit de gegevens van het ministerie blijkt dat niet alleen Hamas en de PLFP in theorie BDS-activisten steunen, maar dat hun medewerkers actief deelnemen aan BDS-initiatieven. Het rapport noemt bijvoorbeeld de Al-Haq mensenrechtenorganisatie Defence for Children International – Palestine en de Al-Dameer Association for Human Rights onder leiding van ex-PFLP-agenten.

Al-Haq wordt voorgezeten door Shawan Jabarin, van Ramallah, die 13 jaar in een Israëlische gevangenis diende omdat hij lid was van de militaire vleugel van het PLFP. Jabarin is een leidende figuur in de legercampagne van de BDS-beweging tegen Israël, vooral de pogingen om juridische stappen te ondernemen tegen Israëlische functionarissen in het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Zowel Hamas als de PFLP (Palestijnse Front voor de Bevrijding van Palestina) staan al jaar en dag op de lijst van verboden terroristische organisaties van de Europese Unie, van de Verenigde Staten, Canada, Australië, Israël en vele anderen. Wie werkt voor de BDS campagne werkt in feite rechtstreeks voor deze Palestijnse terreurorganisaties.

Andere voorbeelden zijn groepen zoals het Palestijnse Centrum voor de Terugkeer, waarvan het ministerie zegt dat het de belangen van Hamas in Europa bevordert; en leden van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Palestine Solidarity Campaign en Friends of Al-Aqsa group, waarvan het ministerie zegt dat ze banden hebben met Hamas-leider Ismail Haniyeh, namen deel aan de Navi Marmara-vloot die probeerde de maritieme blokkade in Gaza te doorbreken en hebben onlangs een demonstratie gehouden buiten het kantoor van de Britse premier ter ondersteuning van Hamas, de zogenoemde ‘Mars van de Terugkeer’ of de Gazastrook-rel-campagne.

Sprekend op de tweejaarlijkse GC4I-conferentie in Jeruzalem op woensdag, bijgewoond door de directeuren van meer dan 150 pro-Israëlische groepen, evenals Joodse gemeenschapshoofden en activisten van over de hele wereld die zich inzetten voor de bestrijding van de BDS-beweging, zei minister van strategische zaken Gilad Erdan dat een groot deel van het momentum van de anti-Israël-groep brandstof is van de Palestijnse Autoriteit.

Ramallah is al lang voorstander van het boycotten van Israël en de Nationale Palestijnse Raad heeft de BDS-beweging tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in mei officieel bekrachtigd. “We hebben de pogingen gezien die door hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit werden uitgevoerd om Israël te schorsen van de FIFA en om verschillende ‘zwarte lijsten‘ te promoten bij de VN-Mensenrechtenraad. Deze campagnes zijn allemaal op grote schaal gepropageerd door het netwerk van haat van het Ministerie van Strategische Zaken,” zei minister Erdan.

Erdan merkte op dat leidende wereldmachten zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Canada en anderen de BDS-beweging de rug toekeerden, eraan toevoegend dat in de afgelopen jaren 25 staten in de VS wetten hebben aangenomen die BDS  activiteiten verijdelen nadat hun antisemitische en discriminerende aard werden ontmaskerd.

Erdan zei verder dat het ministerie een nieuwe BDS-trend heeft geïdentificeerd – waarin handelsembargo’s tegen de Joodse staat worden opgeroepen, vooral met betrekking tot zijn militaire industrieën, waarin wordt gezegd dat BDS-activisten lobbyden bij parlementariërs over de hele wereld om Israëlische defensie-aannemers te boycotten. “Terroristische organisaties en de BDS-beweging zijn nooit dichter bij elkaar geweest, zowel ideologisch als operationeel. Ik zal een tegenaanval blijven voeren tegen de daders van de antisemitische haatcampagne die uit Gaza en Ramallah komt.”

♦ De PFLP staat al ruim 20 jaren op de Amerikaanse lijst van verboden terreurorganisaties (met name 61 organisaties en entiteiten). De Amerikaanse lijst wordt regelmatig bijgewerkt, de laatste keer op 16 augustus 2017 met de toevoeging van de terreurorganisatie Hizbul Mujahideen (HM) uit Kasjmier, Pakistan.

♦ Op de Europese lijst staan aanmerkelijk minder organisaties vermeld, met name 22. Ook de PFLP alsook de PFLP-GC staan op die lijst vermeld. De lijst werd voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2017. Onlangs werd Hamas terug toegevoegd aan de EU-lijst nadat het daar om onbegrijpelijke redenen drie jaar geleden werd verwijderd.

Screenshot van een deeltje van de Amerikaanse terreurlijst


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “Major BDS groups have ties to Palestinian terrorist organizations, ministry says” van 20 juni 2018 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Belangrijke BDS-groepen hebben rechtstreekse banden met Palestijnse terreurorganisaties

  1. De rol van individuele Europeese regeringen zou ook eens goed uitgepluisd mogen worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.