Israëlische parlementsleden blijven het oneens hoe brandstichters van Hamas aanpakken

Minister van Onderwijs en lid van het kabinet voor politieke veiligheid, Naftali Bennett (Joods Huispartij), besprak de economische en sociale situatie in het zuiden van Israël. “Inwoners die in de buurt van Gaza wonen, worden geconfronteerd met een onmogelijke realiteit – duizenden dunams worden verbrand, en verder zijn ze op elk moment in echt gevaar voor zichzelf en hun kinderen, stel je voor dat je ’s nachts, waar je woont, een vuurballon uw huis in brand kan steken,” zei Bennett.

“Dat is de situatie op dit moment. Drie weken geleden sliep ik in het huis van de familie Suissa in de kibboets van Kfar Aza in de nacht van vele beschietingen en ik heb de situatie enigszins ervaren – zes keer sinds middernacht tot 5 uur ’s ochtends. Toen we opstonden, gingen we naar de beveiligingskamer. We wachtten 2-3 minuten. Buiten het veiligheidsaspect, slaap je ’s nachts helemaal niet en dan zijn in de ochtend alle inwoners van de buitengebieden van Gaza zoals halve mensen. We ervaren dit niet in het centrum en begrijpen dit probleem niet echt”, zei hij.

Afschrikking
Bennett verwees impliciet naar Bouwminister Yoav Galant, die zei dat de kinderen van Gazaanse kinderen diegenen zijn die de brandgevaarlijke terroristenvliegers lanceren. “Ik begrijp dat er predikers zijn die het oneens zijn met het beleid dat ik probeer te promoten en daarin nog niet geslaagd zijn… Kijk naar de simpele waarheid – dit zijn geen 8-jarige onschuldige kinderen en de vliegers die ze vasthouden zijn geen speelgoed. Wat betreft degenen die een moordhulpmiddel gebruiken, ze moeten als een terrorist worden behandeld. Hij is geen 8-jarige jongen en het is een moordwapen dat mensen kan doden.”

“Dit zijn geen lege gebieden in een ander land. Dit is in de buurt van Sderot, op slechts een paar meter van Sapir College. Dat is de situatie op dit moment. Het is niet in China en niet in Kazachstan. Het is hier in Israël.” Een van de toeschouwers stond op en onderbrak Bennett’s toespraak op dit punt: “Ik denk dat je er niet over hoeft te praten omdat er hier Arabieren bij zijn. We denken aan andere dingen,”zei ze.

Minister Bennett antwoordde: “Ik kwam om mijn mening te uiten, niet uw posities. We zitten in een democratie. Ik zal altijd mijn mening geven en niemand zal me het zwijgen opleggen omtrent mijn standpunt in de Israëlische democratie. Een vlieger die landt in een kleuterschool kan rampspoed en verlies van mensenlevens veroorzaken, dus ik zeg hier duidelijk: ik zal dit niet loslaten totdat we een nieuw beleid voeren: stoppen met schieten op de terroristen en begin met schieten op de terroristen.

“De terughoudendheid leidt onvermijdelijk tot escalatie. Zodra we de controle hebben, geven we aan de andere kant door dat er een bepaalde ruimte is waarin ze ballonnen en vuurbommen mogen afvuren. Daarom schieten ze veel meer – van één, tot tientallen, tot honderden en duizenden. En dat leidt ons noodzakelijkerwijs tot escalatie. Afschrikking moet van in het begin met grote kracht worden gebruikt, en dit lost meestal het probleem op.”

‘Sla ze tot pulp!’
Meer krachtige taal klonk er bij parlementslid voor Yesh Atid, Haim Jelin. Tegenover Arutz Sheva vertelde hij over zijn ervaringen afgelopen nacht nabij de grens met Gaza en besprak hoe de vliegerterreur moet aangepakt worden. Jelin was voorheen het hoofd van de Regionale Raad van Eshkol in het zuiden van Israël (2007-2015).

“Ik ben teleurgesteld dat [de regering] pas na 81 dagen een beslissing neemt, omdat er geen reden was om hun basissen niet te bombarderen. Ik begrijp dat zolang de vliegers en ballonnen niet legaal als wapens zijn verklaard, je degenen die ze lanceren niet kunt treffen. Maar wat verhindert een tactische beslissing om basissen en fabrieken te bestoken die de raketten produceren? Met de [terreurtunnels] hoeven we tenslotte niet op iemand te wachten.”

“Ik ben beledigd in de naam van de staat dat we ze niet tot pulp slaan. We moeten een tweepuntige aanval lanceren: één aanval tegen de militaire vleugel van Hamas en tegelijkertijd aan tafel zitten met bemiddelaars voor een gesprek met de politieke vleugel van Hamas.” Jelin betoogde dat er een strategische beslissing moet worden genomen met betrekking tot Gaza. “Als we eenmaal een beslissing hebben genomen, zullen we Hamas verslaan. We moeten de Hamas-leiders treffen, hun huizen opblazen zodat ze geen plek hebben om naar terug te keren,” zei hij.

“Tegelijkertijd moeten we de hele wereld aanporren om een ​​situatie tot stand te brengen waarin de situatie in Gaza binnen drie jaar is verbeterd. Ik kan u vertellen terugblikkend vanuit een historisch perspectief, dat we toen hebben geleerd dat we niet iedereen zijn korrel zand kunnen geven, zonder internationale afspraken en garanties.”


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Only deterrence will prevent escalation’” en een artikel van Hezki Baruch “Yesh Atid MK: ‘Beat them to a pulp’” van 20 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.