Gazaanse terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad eisen samen raketaanval tegen Israël op

Plaatje hierboven: links een terrorist van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) en rechts een van de Al Qassam Brigades (Hamas), bundelen hun krachten om samen de Joodse staat Israël van de kaart te vegen [beeldbron: Islamic Invitation Turkey]

De in Gaza gebaseerde terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) hebben op woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor het raketaanval op Israël, en waarschuwen ervoor dat de Israëlische aanvallen in de Palestijnse enclave niet onbeantwoord zullen blijven.

Het Israëlische leger zei dat 45 raketten en mortieren werden gelanceerd naar zuidelijke Israëlische steden. Het salvo kwam nadat Israëlische jets Hamas-posities hadden getroffen als reactie op de massale brandstichtingen met vliegers en ballonnen vanuit Gaza van Israëlische bossen en akkers. Ruim 2500 hectaren landbouwgrond werd compleet verwoest.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de militaire vleugels van Hamas en de gelieerde islamitische Jihad eind woensdag dat de raketten “gericht waren tegen zeven Israëlische militaire posities nabij Gaza … als reactie op de aanhoudende Israëlische agressie tegen verzetsposten in Gaza.” “We zijn toegewijd aan de formule van een aanval op een aanval. We zullen de vijand niet toestaan ​​om een ​​nieuwe formule te dicteren,” zeiden de terreurgroepen, terwijl ze Israël de schuld geven voor de recente uitbarsting van het geweld.

Ten minste zes raketten afgevuurd vanuit Gaza zijn woensdagochtend geland in Israëlische gemeenschappen grenzend aan de grens, waaronder een die net buiten een kleuterschool insloeg” (plaatje onderaan), zeiden Israëlische functionarissen. De meeste anderen landden in open velden in het zuiden van Israël.

De Israel Defense Forces zeiden dat gevechtsvliegtuigen zo’n 25 doelen bestookten in verschillende militaire bases die behoorden tot de Hamas-terreurgroep van het noorden tot het zuiden van de Gazastrook als reactie op zowel de projectielaanvallen als de vele opruiende vliegers en ballonnen die door Palestijnen naar Israël werden gevlogen de hele dag op dinsdag.

De Israëlische militairen beschuldigden Hamas, de islamistische terreurgroep die Gaza regeert, ervan “de hele nacht Israëlische burgers te treffen met een zware raketaanval en de Gazastrook en zijn burgers een verslechterende weg in te slaan.” Hamas beschuldigde Israël intussen van de escalatie van geweld, door te zeggen dat het de ‘rules of engagement’ heeft veranderd door het beleid van het richten van Hamas-posities in reactie op vlieger- en ballonaanvallen.

Ondanks de gelofte van Hamas om Israëlische aanvallen op de aanhoudende ballonaanvallen vanuit Gaza niet te tolereren, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu woensdag dat het antwoord van Israël ‘indien nodig intensiever’ zal zijn. ‘De intensiteit neemt zo nodig toe’, zei hij tijdens een ceremonie voor de nieuwe IDF-officieren. “We zijn voorbereid op elk scenario, en het beste is dat onze vijanden dit begrijpen, en nu.’ ‘De stalen vuist van de IDF zal iedereen die ons probeert te schaden krachtig treffen,” voegde hij eraan toe.


Plaatje boven en onder: een raket die werd afgevuurd van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, sloeg in nabij een kleuterschool i het gebied van de Regionale Raad van Eshkol nabij de grens met Gaza. Woensdagochtend werden er stukken van een van de raketten gevonden naast een kleuterschool. “Hamas vuurt zonder onderscheid naar Israëlische burgers, ook op kleuterscholen,” zei de woordvoerder van het IDF na de ontdekking op woensdag. “‘Tientallen kinderen gaan elke dag naar deze kleuterschool. Het was alleen door toeval dat ze niet werden gewond.” [beeldbron: Israeli Police Office]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas, Islamic Jihad claim responsibility for Gaza rocket barrage” en een artikelNetanyahu to Hamas: IDF response to arson attacks will intensify ‘as necessary’” van 20 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Hamas rocket lands next to Israeli kindergarten” van 20 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.