Hoe is ‘Syria Palaestina’ 1800 jaar later weer tot leven gekomen?

In de berichtgeving over de rechtszaak in Berlijn over een man die een persoon aanviel met een keppeltje, waar de beschuldigde de rechtbank bekende dat hij de aanval had gepleegd en vervolgens zijn excuses aan zijn slachtoffer had aangeboden, meldde JTA ook dat de aanvaller “was geïdentificeerd als een 19-jarige Syrische Palestijn die al sinds 2015 in Duitsland woont, waarmee deze een term deed herleven die al bijna twee millennia niet meer in gebruik is.

Syria Palaestina was een Romeinse provincie tussen 135 na Christus en ongeveer 390, volgens de historicus Clayton Miles Lehmann (Palestine: History: 135–337: Syria Palaestina and the Tetrarchy). Het werd opgericht door de fusie van Roman Syria en Roman Judea, na de nederlaag van de Bar Kochba opstand in 135 na Chr. Kort na 193 na Chr. werden de noordelijke gebieden afgesplitst als Syria Coele in het noorden en Phoenice in het zuiden, en de provincie Syria Palaestina werd gewoon Judea.

De vroegste numismatische (munt) als bewijs voor de naam Syria Palaestina komt uit de periode van keizer Marcus Aurelius (121-180 na Chr.).

Maar JTA heeft waarschijnlijk niet gesuggereerd dat de geopolitieke orde van de wereld van de een op de andere dag is veranderd, zelfs in het turbulente Midden-Oosten, en daarom hebben ze waarschijnlijk verwezen naar een Palestijn die in Syrië is geboren. Dat getuigt van een serieus probleem in geopolitiek denken bij de laatste nieuwsaanbieders die nog steeds de telegraaf gebruiken.

De meeste Arabische vluchtelingen vluchtten in 1948 naar Syrië vanuit Safad, Haifa, Acre, Tiberias en Nazareth. Tegen de zomer van 1948 waren er ongeveer 85.000 vluchtelingen in Syrië, de meerderheid geconcentreerd langs het grensgebied met Israël. Nu, aangezien de Berlijnse aanvaller 19 jaar oud is, is het veilig om aan te nemen dat hij in Syrië is geboren en dat zijn ouders eveneens in Syrië zijn geboren. Ongeacht of zijn grootouders, die waarschijnlijk uit het zuiden van de grens kwamen, nog leven, is onze negentienjarige aanvaller in alle opzichten Syrisch.

Maar dat is hij niet. Omwille van het Casablanca Protocol.

Op 11 september 1965 besloot de Arabische Liga (AL) om in zijn speciale bijlage betreffende Palestina de “identiteit van de Palestijnen te beschermen”. Sindsdien weigeren Arabische landen om het staatsburgerschap aan Palestijnse vluchtelingen te geven. Dat werd in het “Protocol over de behandeling van de Palestijnen in Arabische landen” – ook wel “Casablanca Protocol” genoemd – vastgelegd.

Syrië houdt, ondanks de beloften van het tegendeel van het Casablanca-protocol, een aparte reeks regels vast voor zijn ‘Palestijnen’ – die in Syrië zijn geboren en opgegroeid – die bijvoorbeeld, in tegenstelling tot Syrische onderdanen, niet meer dan één huis kunnen bezitten of landbouwgrond kopen.

Zodat toen JTA de term Syrische Palestijn herhaalde, gaf het zijn goedkeuring aan een regime van repressie tegen een hele onderklasse van Syrische inwoners die voor altijd voorkomen worden door de overheid om de normaliteit te bereiken.


Op het plaatje: Groter Syrië, 400 jaar lang bezet door de Ottomanen, aka de Turken ten tijde van het Ottomaanse Rijk, vooraleer het op 16 mei 1916 met het Sykes-Picot Akkoord werd opgedeeld door de Britten en de Fransen, aan de vooravond van de creatie van 1. het Britse Mandaat voor Palestina en 2. het Franse Mandaat voor Syrië en Libanon.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “How Did ‘Syria Palaestina’ Come Back to Life 1,800 Years Later?” van 20 juni 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelSyrian man confesses to attacking kippah wearer in Berlin and apologizes” van 19 juni 2018 op de site van The Jewish Telegrapic Agency

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Waarheid en mythe omtrent het Israëlisch-Arabisch conflict in het Midden-Oosten” van 13 mei 2018 [lezen]

♦ “Echte ‘nakba’ ontmaskert de ‘Palestina’ mythe” van 7 juni 2018 [lezen]

♦ “Palestijnen in Israël’s buurlanden zijn slachtoffers van Arabische Apartheid” van 19 juni 2018 [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.