Israëlisch leger staat klaar om Hamas uit de Strook te ranselen (alweer)

De IDF zegt dat Hamas gelooft dat Israël geen oorlog zal beginnen vanwege zijn engagement met de Iraniërs, waardoor het terughoudend is om in de Gazastrook in de problemen te raken. “Ze begrijpen ons verkeerd, en dit kan leiden tot een verslechtering, aan het einde waarvan we terug zouden zijn in de Gazastrook en ze zouden beseffen dat ze een fout hadden gemaakt”, vertelde een IDF-bron aan Ynet.

IDF-bronnen hebben de Israëlische media verteld dat als er een paar nachten of dagen van veldslagen zoals die vannacht zouden zijn, Israël zou handelen, hetzij als gevolg van een beslissing van het politieke echelon onder toenemende druk van de inwoners van de Gazastrook , of, meer zeker, als gevolg van een incident met slachtoffers aan de Israëlische kant.

De Hamas-terreurgroep heeft verklaard dat hun nachtelijke raketspervuur ​​een “bevestiging was van de boodschap dat het Palestijnse verzet diegene is die de regels voor engagement vastlegt zoals deze dat nodig acht”, meldde Ma’an woensdagochtend. Hamas schoot afgelopen woensdagnacht maar liefst 45 raketten naar Israël.

“Het verzet zal de Israëlische bezetting niet toelaten om het Palestijnse volk te isoleren of nieuwe equataties op te leggen,” zei Fawzi Barhoum, een woordvoerder van Hamas. “De bezetting draagt ​​de gevolgen van wat er gebeurt,” zei hij. Barhoum benadrukte dat het reageren op de Israëlische beschietingen van zijn sites in Gaza het legitieme recht van Hamas is.

Dit is duidelijk een escalatie in de reactie van Hamas, die het gevolg is van de toenemende angst na de snelle verslechtering van de leefomstandigheden in de Gazastrook en het verlies van zijn bezittingen in de vorm van terreinstunnels en marineconventies. Ook resulteerde de twee maanden durende campagne tegen de grensafsluiting van Gaza in de dood van zo’n 160 Arabieren, de meesten van hen Hamas-terroristen, een ‘verzet’ dat uiteindelijk niets opgeleverd heeft.

Dat is de reden waarom de Qassam-brigades en de Islamitische Jihad weigeren de lancering van vliegerbrandbommen en ballonnen op te geven, zelfs ten koste van een escalatie van het geweld dat tot oorlog zou kunnen leiden. Israël zal doorgaan met wraak te nemen en nu zal Hamas verplicht zijn om terug te vergelden in ruil daarvoor, totdat Israël zijn geduld verliest terwijl zijn burgers een beslissende militaire ingreep eisen.

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat zowel de IDF als Hamas er nu voor hebben gewaakt om geen slachtoffers aan beide zijden te veroorzaken en beide hebben hun raketten meestal op open velden neergeschoten. Slechts vijf of zes Hamas-raketten waren gericht op bevolkte gebieden in Israël.

De militaire correspondent van Ynet, Ron Ben Yishai, noemde woensdagochtend senior beveiligingsbronnen die zeggen dat de IDF voorbereid is, zowel defensief als offensief, voor een grootschalige operatie in de Gazastrook, aan het einde waarvan Hamas niet langer zou regeren.

De IDF is van mening dat extremistische elementen in de militaire vleugel van Hamas zich vergissen in hun beoordeling, niet alleen van de bereidheid van de IDF, maar ook van de bereidheid van het Israëlische politieke echelon om deze grootschalige operatie in de Gazastrook te lanceren die even destructief zou zijn als de Operation Protective Edge 2014 en meer radicale resultaten zou opleveren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Report: IDF Ready to Move into Gaza” van woensdag 20 juni 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Ron Ben-Yishai “Following ministers’ demands, IDF steps up response to kite terrorism” van 18 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

2 gedachtes over “Israëlisch leger staat klaar om Hamas uit de Strook te ranselen (alweer)

  1. Alle Gazanen definitief de Strook uit naar de Sinai. Mooi tenten-kamp laten opzetten door Egypte.

    Like

Reacties zijn gesloten.