Egypte houdt de grens met Gaza twee maanden langer open om humanitaire redenen

Plaatje hierboven: De grens tussen Gaza en Egypte op 13 januari 2018. Sinds president Sisi aan de macht heeft het Egyptische leger de grens verstevigd, de veiligheidszone uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur buiten de deur houden [beeldbron: A-A]

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi heeft naar verluidt bevolen dat de grensovergang bij Rafah aan de grens met de Gazastrook om humanitaire redenen open blijft tot het islamitische festival van Eid al-Adha eind augustus.

Egypte had de grenspost al langer geopend dan enige andere keer in de afgelopen jaren. Vorige maand verleende het toegang in beide richtingen voor de hele maand Ramadan. Dinsdag zeiden Egyptische veiligheidsbronnen, geciteerd door lokale media, dat mensen en goederen de grenspost nog twee maanden langer kunnen passeren om de druk op de bevolking van Gaza te verlichten.

Jarenlang opende Egypte zijn enige grensovergang met de Gazastrook slechts sporadisch en met korte tussenpozen, omdat het een opstand uitvecht in de noordelijke Sinaï grenzend aan de Palestijnse enclave. Eid al-Adha, of het ‘Offerfeest’, is gepland om dit jaar te worden gevierd door moslims wereldwijd op 21-25 augustus aanstaande, hoewel de exacte data kunnen variëren.

Hamas, de Palestijnse terreurgroep die de strook regeert, prees het besluit en zei dat “de inwoners van Gaza president Sissi bedanken en oproepen dat de Rafah-oversteek open blijft.” Sinds 2007 hebben zowel Israël als Egypte een blokkade van Gaza afgedwongen, Israël zegt dat het noodzakelijk is om te voorkomen dat Hamas wapens naar Strip smokkelt.

Momenteel arriveren goederen in Israëlische havens, waar ze worden gescreend en vervolgens op honderden vrachtwagens per dag naar Gaza worden gebracht. Verslechterde levensomstandigheden in de Stook worden door veiligheidsbeambten genoemd als een belangrijke factor die gewelddadige botsingen aan de grens tussen Israël en Gaza zou aanwakkeren, evenals een slopende gevoel van wanhoop.

Maandag meldde Haaretz dat de Verenigde Staten meer dan $ 500 miljoen willen ophalen van de Golfstaten om energie- en economische ontwikkelingsprojecten te financieren die gericht zijn op het verbeteren van de humanitaire situatie in Gaza, als een voorspel van het onthullen van het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor het oplossen van de Israelische Palestijns conflict.

De poort in Rafah vanuit Gaza naar Egypte, meer gesloten dan open …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “In rare move, Egypt said to keep Gaza crossing open for 2 more months” van 19 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Mona Saanouni “Min. de l’Intérieur de Gaza : “L’armée égyptienne a tué un pêcheur palestinien” van 13 januari 2018 op de site van A & A

Een gedachte over “Egypte houdt de grens met Gaza twee maanden langer open om humanitaire redenen

Reacties zijn gesloten.