Hamas vuurt 45 raketten af naar Israël; IDF bestookt 25 terreurnesten en tunnels

Afgelopen nacht van dinsdag op woensdag heeft Hamas en Co vanuit de Gazastrook ruim 45 raketten en mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Ten minste drie projectielen landden in Israëlische gemeenschappen die gelukkig geen mensen verwondden, maar lichte schade veroorzaakte aan gebouwen en voertuigen in het zuiden van Israël.

Het kantoor van de IDF-woordvoerder meldde dat zeven raketten werden onderschept door Iron Dome en drie van de raketten stortten vroegtijdig neer in de Gazastrook zelves. Als vergelding heeft de Israêlische luchtmacht (de IAF) deze nacht als vergelding 25 bolwerken van Hamas bestookt in drie afzonderlijke aanvalsrondes.

Inwoners van het zuiden kregen weinig slaap terwijl de waarschuwingssirenes de hele nacht bleven loeien. Op vroege woensdagochtend werd besloten dat scholen open zouden blijven, onder verhoogde beveiliging.

De escalatie begon nadat Israëlische straaljagers drie doelwitten hadden geraakt in een Hamas-basis in het zuidelijke deel van de Gazastrook. De aanvallen  waren een vergelding voor de voortdurende lancering van brandgevaarlijke vliegers en ballonnen op Israëlisch grondgebied. Deze geïmproviseerde apparaten hebben in 15 locaties aan de rand van de Gaza op dinsdag akkers en bossen in brand gezet. De schade is enorm.

Drie basissen van Hamas werden bestookt tijdens de tweede operatie en troffen na elkaar acht doelwitten. “Tijdens de derde operatie werden vier Hamas-basissen geselecteerd en elf doelen getroffen als vergelding voor de raketten die op Israël werden afgevuurd,” meldde de woordvoerder van het IDF. Het IDF waarschuwde dat het klaar is om “een verscheidenheid aan hulpmiddelen en middelen” te gebruiken om in toenemende mate te reageren op dergelijke terreurdaden.

Klimaat van Angst
Ondanks het staakt-het-vuren akkoord – aka hoedna in het Arabisch – dat op 26 augustus 2014 na het laatste conflict (Operation Protective Edge) werd aangegaan, blijft Hamas (of één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen onder haar supervisie staan) sporadisch Israël beschieten met projectielen.

Dat gebeurt bij voorkeur op nationale en of religieuze Joodse feestdagen. Het doel daarvan is duidelijk: de Joden treffen in hun ziel en in hun identiteit als Joods zijn. Het heeft maw. helemaal niks te maken met Israël of met de ‘bezette’ gebieden of zucht naar Palestijnse soevereiniteit. Pure aloude Jodenhaat tegenwoordig verpakt als Israëlhaat.

Hoewel de meeste raketten betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken, is het psychologisch effect van de terreur enorm onder de Israëlische burgerbevolking. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van angst onder de islamistische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen.

Het hoofddoel van die rakettentereur is tenslotte om in Israël een klimaat van angst te creëren en het gevoel van onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen. Van de Palestijnen mogen Joden en Israëliërs zich nergens veilig voelen. In dat opzicht kan men de raketbeschietingen vanuit Gaza voor de volle 100 pond geslaagd noemen, zeker wat de burgerbevolking betreft.

Video: Het Rood Alarm in Z-Israël gaat af: ‘U heeft nog 15 seconden tijd om uw moeder in veiligheid te brengen’


Bronnen:

♦ naar een berichtThirty rockets launched from Gaza Strip, IDF strikes 25 Hamas targets” van woensdag 20 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “45 rockets launched from Gaza amid night of intense IDF, Hamas fire 3 projectiles fall in border towns; Israeli jets strike 25 military targets throughout the coastal enclave” van woensdag 20 juni 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Hamas vuurt 45 raketten af naar Israël; IDF bestookt 25 terreurnesten en tunnels

Reacties zijn gesloten.