Hoe de media berichten over Gazaconflict: sluipschutters en leugens

Op 14 mei, toen Amerikaanse functionarissen op plechtige wijze de Amerikaanse ambassade in Israël verhuisden van Tel Aviv naar Jeruzalem, waren tienduizenden Palestijnen in Gaza – veel van hen leden van Hamas en Iran-gelinkte Islamitische Jihad, samen met andere inwoners die werden betaald om deel te nemen – bezig met gewelddadige demonstraties langs de grens met Gaza-Israël.

Deze protesten werden de ‘Grote Terugkeermars’ genoemd en werden op 30 maart gelanceerd. Zes weken later, op de dag van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade, vielen deze protesten uiteen, wat samenviel met de 70ste verjaardag van de oprichting van de staat Israël.

Wekenlang bestormden relschoppers de grens, vuurden wapens af en gooiden molotovcocktails en stenen naar de Israëlische soldaten die het gebied bewaken om terroristische invallen in het zuiden van Israël te voorkomen.

De weken van voortdurende rellen – gepland door Hamas als onderdeel van de toegegeven campagne om Israël te vernietigen door middel van terrorisme en delegitimering – heeft tientallen Palestijnen het leven gekost en honderden gewond achtergelaten. De aantallen werden uitgebreid gerapporteerd in de linkse media in Israël en in het buitenland en gingen gepaard met veroordelingen van Israël voor zijn ‘overmatig gebruik van geweld’ tegen ‘vreedzame demonstranten’.

Hoewel Hamas’ functionaris Salah Bardawil aankondigde dat van de 62 ‘martelaren’ er 50 leden van Hamas waren – terwijl de Islamitische Jihad eveneens drie van haar militanten verloor – hebben vele journalisten, opinieschrijvers, internationale organisaties en zogenaamde mensenrechtengroepen met hun gekende vooringenomen ideeën ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict, geen van allen in het algemeen en de huidige onrust in Gaza in het bijzonder, dergelijke informatie in hun artikelen of verklaringen laten doordringen.

Degenen die dat wel deden, bagatelliseerden het feit dat Hamas verarmde inwoners van Gaza had betaald om af te dalen naar de grens van een buurland, niet alleen met het doden of ontvoeren van zijn inwoners, maar ook om te worden gedood of verwond door scherpschuttersvuur. Door dat te doen, zou Hamas zijn buurman kunnen beschuldigen van de oorlogsmisdaden die de Hamas zelf heeft begaan.

Hiertoe stuurde Hamas zelfs bussen om Gaza-ingezetenen naar de grens te vervoeren waartoe ze opdracht hadden gekregen om door te breken, en arresteerden buschauffeurs die weigerden hieraan te voldoen. Toch lijkt het er nog steeds op dat veel van de media vermeden in te zien dat het lot van de Palestijnen die zijn gedood en gewond bij de rellen, door Hamas zelf werden veroorzaakt.

Omdat de Commissie voor Nauwkeurige Berichtgeving in Midden-Oosten in Amerika (CAMERA) uitgebreid gedocumenteerd is, hebben linkse medereizigers in de media de propaganda van Hamas geaccepteerd en verspreid dat de ‘Terugkeer Mars’ een pleidooi was voor de Palestijnse mensenrechten.

Ze kochten ook de bewering van de terroristische organisatie dat de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade de katalysator was voor de laatste aanval, die een hernieuwde golf raket- en mortiervuur ​​uit Gaza in Israël omvatte (gelanceerd door de Islamitische Jihad met de volledige steun van Hamas) ; probeert de grens te infiltreren om Israëli’s te vermoorden; en massale brandstichting, door het gebruik van heliumballonnen en brandbomvliegers (waarvan sommige beschilderd waren met swastika’s) die tot nu toe zijn geslaagd in het afbranden van meer dan 6000 acres (ca. 2500 hectaren) van Israëlische landbouwgrond en natuurreservaten, in een land ongeveer ter grootte van New Jersey.

Teleurstellend afwezig in de meeste reportages van liberale nieuwsbladen over deze ‘vliegerjihad’ is er verontwaardiging geweest door enkele milieuactivisten die normaal zo welsprekend zijn. Deze algemene onnauwkeurigheid kan de reden zijn waarom de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman in de aanval ging tegen de valse berichtgeving over de rellen.

Tijdens een ‘Press and Policy’ ontbijt in Jeruzalem op 4 juni, gehost door het Amerikaanse persbureau The Media Line, zei Friedman:

“Het lijkt mij dat in een journalistieke omgeving waar negen van de tien artikelen die over het Gaza-conflict zijn geschreven kritisch zijn ten opzichte van Israël, je zou denken dat sommige journalisten de tijd zouden nemen om experts te ontmoeten en te proberen te begrijpen wat anders of beter had gedaan kunnen worden voordat ze kritiek hadden. En ik heb het gewoon niet gezien.”

Friedman ging nog verder en vertelde verslaggevers:

“…… houdt uw mond tot je erachter bent. Omdat je anders alleen maar indrukken maakt die geen basis hebben. Ze passen in een verhaal. Ze passen in een mening. Ze passen in een agenda. Maar het rapporteert niet, omdat het niet gebaseerd is op harde, feitelijke analyse.

[..]

Veel van de media lijken zich te laten misleiden door een terroristische organisatie die de mensen gebruikt over wie het als wegwerpbaar kanonnenvlees spreekt. Zoals Dershowitz schrijft: “Velen in de media zijn medeplichtig aan deze [Palestijnse] sterfgevallen, omdat hun eenzijdige berichtgeving Hamas aanmoedigt om onschuldige vrouwen en kinderen naar de frontlinie te sturen.”

Op dit moment lijken leden van de media bereid te zijn om de dupe te worden, wat hen tot gewillige werktuigen maakt voor de terroristische missie van een jihadistische groep.

Lees hier verder het volledige artikel van Ruthie Blum


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ruthie Blum “Gaza Media Coverage: Snipers and Lies” van 18 juni 2018 op de site van The Gatestone Institute