Waarom Iran niet kan vertrouwd worden: herinner u wat Habib Elghanian overkwam

Op 9 mei 1979 werd Habib Elghanian, de prominentste Joodse zakenman in de pre-islamitische revolutie Iran, geëxecuteerd door een vuurpeloton nadat een islamitische rechtbank hem veroordeelde op beschuldiging van een “Zionistische spion” te zijn en van het “oorlog voeren tegen God en zijn profeet”.

Zijn dood was de eerste executie na de revolutie van een Jood of een leidende zakenman, en het droeg bij tot het vertrek van meer dan driekwart van de 80.000 Joden in het land.

Habib Elghanian werd geboren op 5 april 1912, in het Udlajan-gedeelte van Teheran, aan een vader die kleermaker was en een moeder die een kruideniersdochter was. Hij was een van de acht kinderen en liep tot aan zijn vijftiende school aan de Alliance Israelite Universelle, waarna hij begon te werken in een hotel dat eigendom was van een oom.

In 1936 trouwde hij na het voltooien van de militaire dienst met Mah Soltan, een nicht van moederskant, en opende een bedrijf in de bazaar van Teheran en importeerde horloges en dameshoeden. Hij en zijn broers openden later een groter importbedrijf. Toen de olie-inkomsten en de middenklasse in Iran groeiden, nam ook de vraag toe naar in het buitenland gemaakte producten zoals textiel, wasmachines en keukenapparatuur en het bedrijf van de Elghanian broers bleef groeien.

In 1948 begon Elghanian plastic items te produceren. Hij begon eenvoudig, met kammen en knopen. Aardolie was goedkoop en ook dit bedrijf floreerde. Tegen het begin van de jaren zestig gebruikte Plascokar, zoals het bedrijf werd genoemd, tussen de 60.000 en 70.000 ton polyvinylchloride, of PVC, elke dag in zijn fabrieken. De gebroeders Elghanian diversifieerden voortdurend, investeerden in mijnbouw en in onroerend goed, evenals in andere soorten productie, waaronder plastic buizen, staal en textiel.

Tegelijkertijd nam Habib Elghanian een leidende rol in de Joodse gemeenschap van Iran – hij was bijna twee decennia voorzitter van de Joodse Vereniging van Iran – en als filantroop. Met zijn broers richtte hij een familie filantropie op ter ondersteuning van de Israëlische Bondgenootschapsscholen, om samen met het Amerikaanse Joint Distribution Committee onder meer Joodse armen te onderhouden en ziekenhuizen te financieren. Hij was ook actief in het streven naar vrouwenrechten en werkte samen met de Vereniging van Iraanse joodse vrouwen om de wet te laten veranderen, zodat vrouwen eigendommen konden erven.

Elghanian had nauwe banden met Israël en investeerde hier. Hij en zijn broers bouwden de eerste wolkenkrabber in de Diamond Exchange van Ramat Gan, de Shimshon-toren. Zijn succes maakte van Elghanian een doelwit, nog vóór de islamitische revolutie: in 1975 werd hij gearresteerd en zelfs korte tijd gevangengezet als onderdeel van een regeringscampagne tegen de inflatie.

Zodanig patriottisch was Elghanian (die samenwerkte met moslims en met Armeniërs in verschillende ondernemingen) dat, zelfs nadat de Sjah het land was ontvlucht en Elghanian zijn vrouw en kinderen naar de Verenigde Staten stuurde, hij besloot terug te keren naar Iran, al was het maar om te proberen om zijn bedrijven te verkopen vooraleer hij definitief het land zou verlaten. Familieleden drongen er bij hem op aan niet terug te keren, maar hij verklaarde dat hij niets te vrezen had.

Elghanian werd gearresteerd op 16 maart 1979, nadat hij was teruggekeerd naar Iran. Op 8 mei werd hij berecht (volgens zijn kleindochter duurde zijn proces minder dan 20 minuten) en veroordeeld voor een aantal misdaden, waaronder een ontmoeting met Israëlische leiders. Hij werd ter dood veroordeeld, gevolgd door zijn executie voor dag en dauw de volgende dag.

Alle eigendommen van de familie Elghan in Iran werden door de staat in beslag genomen. De dood van Elghanian heeft bijgedragen aan het vertrek van meer dan driekwart van de 80.000 Joden in het land.

Video: Habib Elghanian (1912-1979)


Bronnen:

♦ met dank aan A.F. voor de hint

♦ naar een artikel van David B. Green “Prominent Iranian businessman Habib Elghanian was executed after an Islamic court convicted him of being a ‘Zionist spy” van 9 mei 2014 op de site van Haaretz

2 gedachtes over “Waarom Iran niet kan vertrouwd worden: herinner u wat Habib Elghanian overkwam

  1. Het is het regime dat haat zaait tussen de bevolking, de gewone mens in Iran is niet bezig om Israel te haten !!!

    Like

  2. Dit is het regime waar Europa deals mee maakt en zaken mee blijft doen omdat de ‘gematigde’ Rohani & gifslang met de naam Zarif toch zulke aardige mensen zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.