De helden van Voorpost 107 tijdens de Jom Kippoeroorlog 45 jaar geleden

Tijdens de Yom Kippoer-oorlog vochten 19 Israëlische soldaten 100 uur lang tegen de overweldigende Syrische troepen en overleefden.

Amos en achttien van zijn mede-IDF-soldaten brachten Yom Kippoer op slechts enkele meters afstand van de Syrische grens door, toen de oorlog van 1973 uitbrak. Ze vochten 100 uur lang rechtstreeks tegen een overweldigende vijand onder onverminderde vuurkracht en overleefden.

Zij zijn de helden van Voorpost 107. Dit is hun verhaal. Voorpost 107, met de codenaam ‘Portugal’, was de meest nabijgelegen IDF-voorpost aan de Syrische grens in 1973. Het lag naast Quneitra op de Golanhoogte. Amos en zijn medesoldaten waren afkomstig van Bataljon 13 van de Golani-brigade. Amos was een mortierman en hij rapporteerde aan Avraham Elimelech, de pelotonscommandant.

De voorpost bestond uit een reeks bunkers met observatiepunten en geweerposities. Het belangrijkste werk van het peloton bestond uit het observeren van Syrische activiteiten aan de Syrische kant van de Golan. Er was een kleine tankcompagnie in de buurt om de mannen te helpen een grondaanval vanuit Syrië af te weren.

De oorlog begon die dag met een spervuur ​​van artillerie op de Voorpost 107 van de IDF. De meeste posities van de buitenpost werden vernietigd, inclusief de grote toevoer van drinkwater. Vier tanks onder leiding van Shmuel Yachin van Bataljon 74 van de 188ste Brigade opende het vuur en vernietigde acht Syrische tanks die probeerden de grens over te steken om aan te vallen. Vrachtwagens beladen met Syrische infanterie snelden naar de voorpost. Het Golani-peloton heeft ze allemaal vernietigd met behulp van hun zware machinegeweren en mortieren.

Die nacht zagen de mannen een konvooi Syrische militaire voertuigen met luchtafweer- en antitankgeschut. Hun commandant, Elimelech, zond een waarschuwing naar de IDF-tank terwijl Nissim Avidan het zware machinegeweer bemandde en Amos enkele lichtgranten afvuurde met zijn mortier om het terrein te verlichten. Nissim opende het vuur en de hoofdvrachtwagen in het konvooi explodeerde.

De IDF-tanks sloten zich aan bij de strijd en het Syrische konvooi werd vernietigd. Later die avond reden twee van de IDF-tanks naar twee Israëlische jagers en één Syrische krijgsgevangene, en brachten de drie mannen terug naar de voorpost. Ze waren beschoten en een van de loopvlakken van de tank stond in vuur en vlam. De mannen van de buitenpost hielden de hele nacht de wacht over de tanks en beschermden hen tegen Syrische commando’s gewapend met Sagger anti-tankraketten.

De volgende ochtend, 7 oktober, weerde het peloton met succes een nieuwe Syrische infanterie-aanval af. Maar de tanks zaten nu bijna zonder munitie. De voorpost was afgesneden en omsingeld; er konden geen nieuwe munitie of voorraden worden afgeleverd. Sommige van de IDF-tanks hebben ongebruikte granaten teruggevonden van geteisterde Israëlische tanks. Meer artillerie geschut regende op de voorpost. Syrische soldaten naderden tot aan de poorten van de voorpost toen de Golani-mannen erin slaagden ze uit te roeien. Het Golani-peloton vernietigde nog eens extra Syrische tankjagers.

Op 8 oktober werd de voorpost bij zonsopgang aangevallen door zes Syrische tanks. Vijf van de tanks werden vernietigd en de zesde tank sloop zo dicht langs de oostkant van de voorpost dat de IDF-tanks er niet meer veilig op konden vuren. Yossi Zadok, een korporaal uit Golani die net voor de oorlog was aangekomen op Yom Kippur, had een paar jaar eerder een training gehad in het gebruik van een bazooka, maar was niet bekend als een goede schutter. Er was geen tijd om na te denken of te plannen. Yossi moest snel handelen. Hij sprong snel op met zijn bazooka en vuurde op de tank. Het was een voltreffer; de tank was vernietigd.

Om 11:00 uur rukten 15 Syrische T-62 tanks snel op naar de voorpost. Het maakte deel uit van een brigade onder bevel van Rifat Assad, de broer van de Syrische dictator Hafez al Assad. Shmuel Yachin en zijn tankpeloton sprongen in de strijd en vernietigden 13 van hen. Twee tanks slaagden erin om zich te verbergen en probeerden te ontsnappen toen de duisternis viel.

Een van hen werd vernietigd door de IDF-troepen; de andere wist weg te komen. De mannen zaten nagenoeg zonder munitie maar er was geen manier om hen te bevoorraden onder deze aanval. Die avond werd de voorpost bestormd door een Syrisch gepantserde personeelsvoertuig. Bij het binnengaan van de omtrek reeds het voertuig op een mijn en doodde de inzittenden, behalve één Syrische soldaat die gevangen werd genomen.

Lees hier verder hoe deze tankslag is afgelopen

door Shlomo Horwitz

Plaatje hieronder: Golan Hoogtes, oktober 1973 tijdens de Jom Kippoer oorlog. Konvooi van Syrische militaire vrachtwagens in brand geschoten en totaal vernietigd door de Israëlische luchtmacht (IAF) [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shlomo Horwitz “The Heroes of Outpost 107” van 9 juni 2018 op de site van Aish.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.