Yochanan Visser over hoe een einde maken aan de brandvliegerterreur van Hamas

De brandbommen die Hamas met vliegers in zijn laatste terreurcampagne tegen Israël gebruikt, worden steeds meer een groot probleem voor Israël. Ongeveer 25.000 dunams in het zuiden van Israël zijn in vlammen opgegaan sinds het begin van de ‘Grote Terugkeer Mars’ eind maart van dit jaar, waaronder 5.000 dunams tarwe, avocado boomgaarden, jojoba velden en nationale parken.

De schade wordt geschat op 7 miljoen sjekels, terwijl middelen om het probleem tot nu toe te bestrijden de staat ongeveer 2 miljoen sjekel hebben gekost. Brigade-generaal Dedi Simchi, hoofd van de Israëlische Fire and Rescue Services, verwacht niet dat de golf van vliegerterreur snel zal eindigen en waarschuwde vorige week voor de mogelijkheid dat Hamas het gebruik van het nieuwe “wapen” tijdens deze zomer en zelfs de volgende nog zal verergeren.

“Het is belangrijk dat alle gemeenschappen leren over brandveiligheid, want net zoals we aanvankelijk dachten dat de Qassam-raketten binnen een paar dagen zouden eindigen, moeten we voorbereid zijn op de mogelijkheid dat er ook volgende zomer vliegers zullen zijn,” vertelde generaal Simchi aan de deelnemers vorige week op een forum in de kibboets Be’eri.

Ondertussen dreigt Hamas de aanvallen met terreurballonnen en vliegers op te voeren en beweert dat het doelen kan raken in Israël tot 40 kilometer van de grens met Gaza tot ‘het beleg’ wordt opgeheven, een verwijzing naar beperkingen op import vanuit Israël omdat deze het misbruik van materialen voor de terreurinfrastructuur van de islamitische groepering in de enclave wil verhinderen.

Parlementslid Avi Dichter, de voorzitter van de Buitenlandse Zaken en Defensiecommissie van de Knesset, die deelnam aan de discussies in Kibbutz Be’eri zei dat “Hamas is overgestapt op terreur die het er wil laten uitzien als een onschuldige volkse activiteit, omdat ze bang waren voor onze reacties op de georganiseerde terreur, maar we weten dat de terreur van de vliegers ook georganiseerd is en een dader heeft.”

Om deze reden behandelt het Israëlische leger nu de golf van vliegaanvallen als normale terreur en is begonnen met het richten op de cellen die de aanvallen organiseren en uitvoeren. Op zondag gebruikte de IAF een aanvalsdrone om waarschuwingsschoten af ​​te vuren bij een groep Hamas-terroristen die nieuwe vlieger-en-ballonaanvallen aan het voorbereiden waren ten oosten van de stad Khan Younis in Gaza. Dit gebeurde nadat terroristen zes nieuwe vuren veroorzaakten in de Sha’ar Hanegev-regio in het zuiden van Israël.

De zondagmorgen vroeg blies de Israëlische luchtmacht ook de auto op van een van de Hamas-bevelhebbers die verantwoordelijk waren voor het organiseren van de golf van terreuraanslagen met ballonnen en vliegers. “Onze troepen lanceerden een luchtaanval tegen het voertuig van een van de leiders van een cel met betrekking tot brandgevaarlijke en explosieve vliegers en ballonnen. De aanval werd uitgevoerd als reactie op de voortdurende lancering van brandgevaarlijke en explosieve vliegers en ballonnen in Israël”, zei het Israëlische leger in een verklaring.

Pallywood, de door Hamas gecontroleerde media in Gaza die zich soms ‘gezondheidsministerie’ noemt, meldde later dat er geen slachtoffers waren gevallen in de aanval op de auto, omdat deze op dat moment leeg was. De kan is reeël dat de IAF en de IDF het niet zal laten met enkel het afvuren van waarschuwingsschoten wanneer Hamas zijn laatste terreurcampagne tegen Israël voortzet.

De verslechterende veiligheidssituatie in Zuid-Israël heeft echter geleid tot een breder debat over de manier waarop Israël zou moeten reageren op de laatste terreurcampagne van Hamas tegen de Joodse staat. Terwijl de discussies in het Veiligheidskabinet van vorige week vooral gericht waren op de aanhoudende humanitaire crisis in de Gazastrook, roepen vooraanstaande deskundigen omtrent het Palestijns-Israëlische conflict op tot een radicaal andere benadering van de enorme problemen in het zuiden van Israël en de Gazastrook.

Een van hen is professor Ephraim Karsh, emeritus hoogleraar Midden-Oosten en mediterrane studies aan King’s College in Londen en nu directeur van het Begin-Sadat Centre for Strategic Studies. “Het is niet de economische malaise van Gaza die het Palestijnse geweld heeft versneld; eerder, het is het endemische geweld dat de humanitaire crisis van de Strook heeft veroorzaakt,”schreef Karsh in een artikel getiteld “Het is niet de Gaza-economie, domkop” (It’s not the Gaza economy, stupid).

“Zolang Gaza nog steeds leeft onder de heerschappij en junglewet van Hamas kan geen enkele Palestijnse civil society, laat staan ​​een levensvatbare staat, zich ontwikkelen,” volgens Karsh die opriep tot “een alomvattende sociaal-politieke en educatieve transformatie” in de Palestijnse samenleving als geheel. De expert uit het Midden-Oosten vergeleek deze transformatie met wat er gebeurde na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Japan en zei dat de Palestijnse Arabieren moeten worden opgevoed met de “de deugden van coëxistentie met Israël”.

Professor Hillel Frisch, hoogleraar politieke en Midden-Oostenstudies aan de Bar-Ilan Universiteit, stemde toe en schreef in een analyse voor het Begin Sadat Centre dat Hamas moet worden verslagen net zoals de Palestijnse terroristische bewegingen door de IDF werden verslagen tijdens de genaamd Second Intifada. Nadat Hamas verpletterd is, zouden de internationale gemeenschap en Israël het Marshall-plan voor Europa opnieuw moeten bekijken als een middel om “de transformatie van een destructieve vijand tot een fervente en gezonde bondgenoot te vergemakkelijken”, aldus Frisch.

“Alleen een hard beleid tegenover Hamas kan ertoe leiden dat het stabiliteit en rust in Gaza garandeert”, schreef de Bar Ilan-professor. “Alleen wanneer Hamas zijn grondgebied als een toekomstig Singapore beschouwt in plaats van een moorddadig labyrint van fundamentalistisch terrorisme, zullen economische voordelen naar Gaza toekomen”, besloot Frisch zijn analyse.

door Yochanan Visser

De Israëlische cartoonist Ronny Gordon denkt dat het probleem met de vliegerbrandbommen van Hamas uiteindelijk zichzelf wel zal oplossen [beeldbron: Arutz Sheva]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yochanan Visser “ANALYSIS: How to deal with Hamas in Gaza” van maandag 18 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.