Palestijnen boycotten Amerikaans vredesinitiatief als ‘zinloos’ en ‘tijdverspilling’

In de aanloop naar een bezoek aan de regio volgende week door het vredesteam in het Midden-Oosten van de Trump-regering, verwierp de Palestijnse Autoriteit op zaterdag het verwachte Amerikaanse vredesplan als “zinloos” en zei dat de reeks bijeenkomsten die werden gehouden “tijdverspilling” waren omdat ze had niet de steun van de Palestijnen. “De ronde van bijeenkomsten die begon in New York, waarvan het doel is om een ​​zinloos plan te realiseren, zal niets bereiken,” zei Nabil Abu Rudeineh, de woordvoerder van PA-president Mahmoud Abbas, volgens de Ynet-nieuwssite.

Abu Rudeineh verwees naar de bijeenkomst van vrijdag in New York tussen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley, vredesgezant Jason Greenblatt en Jared Kushner, speciaal adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump.

Het Witte Huis zei dat ze de Amerikaanse vredesinspanningen en de humanitaire situatie in de Gazastrook bespraken. Kushner en Greenblatt zijn van plan om de twee kwesties tijdens hun reis naar het Midden-Oosten te bespreken voor gesprekken met regionale leiders. Ze plannen een bezoek aan Israël, Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië en Qatar.

De Amerikaanse functionarissen zijn van vrijdag 22 juni tot en met zaterdag 23 juni in Israël. Ze hebben geen vergaderingen gepland met leiders van de Palestijnse Autoriteit. Hun ronde doorheen de regio vindt plaats op een dieptepunt in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen. De PA heeft geweigerd met overheidsfunctionarissen te spreken sinds de VS Jeruzalem afgelopen december als hoofdstad van Israël hebben erkend en vervolgens de Amerikaanse ambassade vorige maand naar de stad hebben verplaatst. De Palestijnen eisen heel Jeruzalem op als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

“Zonder de instemming van het Palestijnse volk zal het lot van de reeks ontmoetingen een totale mislukking zijn,” zei Abu Rudeineh. “Het is tijdverspilling en bestemd om te falen, zolang de poging om de legitieme Palestijnse instellingen te omzeilen verder gaat,” voegde hij eraan toe, volgens Channel 10. Abu Rudeineh zei woensdag dat “elk plan dat geen Palestijnse hoofdstad in Jeruzalem omvat of de Palestijnse vluchtelingenkwestie aanpakt geen enkele kans op slagen heeft,” aldus het officiële Palestijnse persagentschap Wafa.

Israël dringt er al lang op aan dat het vermeende ‘recht op terugkeer’ voor Palestijnse vluchtelingen, zoals gedefinieerd door de Palestijnen, bespreekbaar moet zijn en het voorwerp van vredesonderhandelingen. De VN classificeert als vluchtelingen niet alleen die Palestijnen die in 1947 en 1948 werden ontheemd of verdreven uit hun huizen, maar ook al hun nakomelingen. Als gevolg hiervan zou het accepteren van het ‘recht op terugkeer’ betekenen dat miljoenen Palestijnen Israël mogen binnengaan, waardoor de Joodse status van Israëls meerderheid wordt beëindigd.

Het laatste bezoek van Kushner en Greenblatt komt ook na weken van dodelijk geweld langs de grens met Gaza, met tienduizenden Palestijnen die deelnamen aan de door Hamas gesteunde ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten aan de grens. Gaza kampt met tekorten aan elektriciteit en drinkbaar water. Israël en Egypte handhaven een blokkade op de strook waarvan zij zeggen dat deze is ontworpen om Hamas te verhinderen wapens en andere goederen te importeren die kunnen worden gebruikt om militaire uitrusting of grensoverschrijdende tunnels te bouwen.

De verslechterende levensomstandigheden zijn door veiligheidsbeambten aangehaald als een belangrijke factor die de gewelddadige botsingen aan de grens met Israël voedt, evenals een slopend gevoel van wanhoop. Een Amerikaanse functionaris vertelde Channel 10 deze week dat het Witte Huis geen duidelijk plan heeft voor het oplossen van de humanitaire situatie in de enclave aan de kust en op zoek is naar oplossingen van Israëlische functionarissen en anderen in de regio.

Israël heeft gezegd dat de humanitaire situatie niet zal verbeteren zolang Hamas de lichamen van twee IDF-soldaten en de twee civiele gevangenen die het bezit teruggeeft. Het geeft Hamas de schuld van de nare realiteit, door de terreurgroep miljoenen geld te doneren waarmee ze wapens kopen, tunnels graven, raketten fabriceren en zijn militaire vleugel te trainen, in plaats van het te gebruiken voor het welzijn van de mensen.

Gaza’s ellende is verergerd door een aanhoudend geschil tussen Hamas en de rivaliserende Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, die de salarissen die het betaalt aan de werknemers in Gaza verlaagt en verschillende sancties oplegt, waaronder het verminderen van betalingen voor elektriciteitsvoorziening aan de enclave.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians throw cold water on ‘meaningless’ US peace push” van 16 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “Trump’s Mideast team discusses new peace plan” van 16 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahrononth)

3 gedachtes over “Palestijnen boycotten Amerikaans vredesinitiatief als ‘zinloos’ en ‘tijdverspilling’

  1. Palestijnen willen geen vrede maar oorlog en vroeg of laat zal die er komen ze spelen wel zeer graag het slachtoffers !!

    Like

  2. Zinloos & tijdverspilling.
    Voor één keer ben ik het met ze eens!

    “Palestijnen” hebben via jarenlange obstructie van vredes initiatieven & procedures allang bewezen dat zij géén vrede willen.

    Like

Reacties zijn gesloten.