Israël wil de strijd tegen de ‘lone wolf’ terreur wereldwijd verenigen

Israël herbergde in Jeruzalem van 12 tot 14 juni zijn eerste internationale forum ter bestrijding van terrorisme, opruiing en cyberdreigingen. Het is de Israëlische minister van Veiligheid Gilad Erdan, die de initiatiefnemer was van het evenement.

Dit evenement was het eerste in zijn soort om vertegenwoordigers van 17 landen samen te brengen, waaronder de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid en ministers uit Europa, uit Afrika, Canada en Latijns-Amerika. Israëlische veiligheidsfunctionarissen confronteerden zijn buitenlandse gasten met de mogelijke antwoorden op de verschillende terroristische dreigingen.

Een van de specifiek behandelde aspecten is die van de geïsoleerde terrorist, de zogeheten ‘lone wolf’ (eenzame wolf), die zich steeds meer bezighoudt met terrorismebestrijdingsactoren overal ter wereld. De antiterrorisme-technologie van Israël kreeg ook veel belangstelling van de forumdeelnemers. De elite-eenheid van de Israëlische politie moest ook een gijzelinginterventiesimulatie uitvoeren.

Voor Israël is reeds lang duidelijk geworden dat staten, aangezien terroristische organisaties kunnen handelen zonder rekening te houden met grenzen, op internationaal niveau moeten samenwerken om hen effectief te bestrijden.

“Israël is een wereldleider geworden in de strijd tegen het terrorisme. We willen deze knowhow delen, maar ook van anderen leren”, zei Gilad Erdan. “Het feit dat veel ministers naar Jeruzalem wilden komen om onze methoden te bestuderen en samen te werken, is heel belangrijk nieuws”, voegde de Israëlische minister van Veiligheid eraan toe.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn de meeste staten begonnen met het reorganiseren en moderniseren van hun instellingen en beleid, die traditioneel gericht waren op de bestrijding van criminaliteit.

Israël is snel een referentie geworden op dit gebied. Maar de internationale samenwerking die al bestaat tussen diensten moet worden gehandhaafd op het niveau van overheden. Dit is een van de doelen van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Pascale Zonszain “Unir le monde contre la terreur” van 13 juni 2018 op de site van Actualité Juive

Een gedachte over “Israël wil de strijd tegen de ‘lone wolf’ terreur wereldwijd verenigen

Reacties zijn gesloten.