Tsjechische president bereid om zijn ambassade te verhuizen naar Jeruzalem

Plaatje hierboven: De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Martin Stropnický bezocht van 16 tot 18 januari 2017 de staat Israël, toen nog in de functie van minister van Defensie. Hij ontmoette president Reuven Rivlin en de minister van Defensie Avigdor Lieberman [beeldbron: MZV]

De Tsjechische president Milos Zeman grapte – naar verluidt – dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aanbood om zijn eigen huis in Jeruzalem op te geven als de Tsjechische Republiek daar een ambassade zou openen. Zeman sprak vorige week op een gala van de American Israel Public Affairs Committee, of AIPAC, in Praag, de hoofdstad van Tsjechië.

Zeman, een fervent voorstander van Israël, steunt het verplaatsen van de ambassade van zijn land naar Jeruzalem vanuit Tel Aviv. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat onder het gezag staat van de Tsjechische premier, en niet de president, heeft gezegd dat de ambassade voorlopig zal blijven waar ze is. Zeman heeft dit ‘lafhartig’ genoemd.

Hij voegde eraan toe tijdens zijn toespraak op het AIPAC-diner: “Ik ben bang dat slechts 10 procent van de totale bevolking dapper is, misschien minder. Dat is waarom ik van Israël hou. Laat me eindigen met één zin uit een oud Joods gebed: volgend jaar in Jeruzalem!”

Hij prees president Donald Trump omdat hij in december de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de Israëlische hoofdstad had geïnitieerd. Zeman zei dat hij jaren geleden steun had verleend aan het verhuizen van de Tsjechische ambassade, volgens een transcriptie van zijn toespraak die deze week op de officiële website van het Tsjechische voorzitterschap werd geplaatst.

“Dat is niet alles, Bibi Netanyahu vertelde me: ‘Als u [hetzelfde] doet, zal ik u mijn eigen huis voor uw ambassade geven,” zei Zeman, eraan toevoegend: “Ik hoop van harte dat het aanbod nog steeds geldig is omdat het sterk de kosten van deze verhuizing zou kunnen verminderen.”

De Europese Unie, waarvan Tsjechië lid is, verzet zich tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, waarvan Brussel zegt dat die pas moet plaatsvinden na het sluiten van een vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit. Het beweert ook dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad is van een toekomstige Palestijnse staat. Netanyahu heeft andere landen opgeroepen het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen; alleen Guatemala en Paraguay hebben dit voorbeeld gevolgd.

De Tsjechische premier, Andrej Babis, zei in april dat zijn land een ereconsulaat in Jeruzalem zal openen, maar Zeman zei later dat de opening van het consulaat onderdeel is van een werk-met-open-einde dat pas zal eindigen met de verhuizing van de Tsjechische ambassade naar Jeruzalem.

Ook tijdens het AIPAC-gala presenteerde Moshe Kantor, de president van het Europees Joods Congres, Zeman een stukje van het monument dat eerder deze maand in Terezin (Tsjechië), de plaats van een voormalig nazi-concentratiekamp, ​​werd ingehuldigd. Het nieuwe monument heeft een enorme rots die door een cirkelvormige steun boven de grond hangt (plaatje onderaan).

“De aard van de steen is bedoeld om de eeuwigheid van verdriet en zijn immensiteit de omvang van de last van het Joodse volk vast te leggen”, zei Kantor tijdens de inauguratieplechtigheid op 4 juni 2018. Hij zei ook dat het monument moet dienen als een “herinnering aan de lessen van de Holocaust” te midden van stijgende niveaus van antisemitisch geweld in Europa.


Het concentratiekamp Theresienstadt, ook wel Theresienstadt-getto genoemd, was een concentratiekamp dat door de SS werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog in de garnizoensstad Terezín (Duits: Theresienstadt), gelegen in het door Duitsland bezette Tsjechoslowakije. Tienduizenden mensen stierven daar, sommigen kwamen om het leven en anderen stierven door ondervoeding en ziekte. Meer dan 150.000 andere personen (waaronder tienduizenden kinderen) werden daar maanden of jaren vastgehouden, voordat ze per spoor in veewagons naar hun zekere dood werden gestuurd in de vernietigingskampen Treblinka en Auschwitz in het bezette Polen, maar ook in kleinere kampen elders.


Bronnen:

♦ naar een artikelCzech president says he’s ready to move his country’s embassy to Jerusalem” van 15 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

Een gedachte over “Tsjechische president bereid om zijn ambassade te verhuizen naar Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.