Voor het eerst neemt een Spaanse deelstaat BDS aan als officieel beleid

Plaatje hierboven: Navarra in Baskenland, Spanje, 2004. Solidariteit van de Baskische terreurgroep ETA (Euskadi Ta Askatasuna) met de Al Aqsa Martelaren Brigades (Hamas) en de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) [beeldbron: PMC]

Voor de eerste keer in Spanje stemde het parlement van een van de 17 deelstaten – Navarra [*] – die samen het Spaanse koninkrijk vormen, om de antisemitische boycot beweging BDS (Boycot, Divest and Sanctions) tegen Israël te steunen.

“De stemming vorige maand door het parlement van de Bevoorrechte Gemeenschap van Navarra (Comunidad Foral de Navarra) in het noorden van Spanje, werd aangenomen dankzij de steun van vertegenwoordigers van alle partijen in het parlement behalve de centrumrechtse Volkspartij (Partido Popular/PP van premier Mariano Rajoy),” schreef ACOM (Acción y Comunicación sobre Oriente Medio) een pro-Israëlische actiegroep, in een verklaring van vrijdag 15 juni ’18.

[*] Navarra (Naffaroa) is de grootste van de zeven provincies van Baskenland in het noorden van Spanje met als hoofdstad Pamplona. De Baskische nationalisten ijveren voor een afscheuring van Spanje en eisen een onafhankelijke staat. Tussen 1968 en 2010 heeft de ETA 829 mensen (inclusief 340 burgers) gedood en nog eens duizenden gewond. Baskische nationalisten hebben 31 procent (2017) van de zetels in het parlement van Navarra.

De motie die op 21 mei werd aangenomen, zegt dat het parlement van Navarra de centrale regering oproept om “elk initiatief ondersteund door de internationale BDS-campagne te steunen.” Het roept ook Spanje op om “zijn banden met Israël op te schorten totdat dat land zijn beleid stopt van criminele onderdrukking van de Palestijnse bevolking.”

Navarra is een van de 17 autonome gemeenschappen – staten met hun eigen parlement, die samen de quasi-federale Spaanse staat vormen. Catalonië’s parlement heeft vorig jaar onafhankelijkheid van Spanje uitgeroepen, hoewel Madrid weigerde de verklaring te erkennen. Navarra heeft een aanzienlijke Baskische bevolking en een sterke separatistische beweging.

De motie ging verder om Israël te veroordelen voor het “vermoorden” van tientallen Palestijnen in mei. De veroordeling is een verwijzing naar door Hamas georganiseerde rellen langs de grens met Israël, die honderden vliegerbommen over de grens stuurden en duizenden hecatren Israêlische landbouwgronden en bossen vernielden, alsook het proberen om op gewelddadige wijze de omheining naar Israël te doorbreken. Van de 61 mensen die tijdens de rellen werden gedood op 14 mei, waren er 50 Hamas-leden, volgens een senior lid van die organisatie.

Zweden, Ierland en verschillende andere landen van de Europese Unie bekritiseerden het gebruik van dodelijk geweld door Israël, maar bevestigden opnieuw hun steun voor het recht om zichzelf te verdedigen. De Verenigde Staten zeiden dat het geweld uitsluitend de schuld van Hamas was. Op woensdag 13 juni ’18 veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Israël voor het gebruik van “buitensporige, onevenredige en niet-onderscheidende” macht tijdens de recente schermutselingen aan de grens met Gaza.

De Navarra motie noemt noch het geweld van Hamas langs de grens noch het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. ACOM veroordeelde het als zijnde discriminerend. In de afgelopen jaren hebben ACOM-acties geleid tot de schrapping, nietigverklaring of opschorting van 24 moties om Israël door Spaanse gemeenten te boycotten. Rechtbanken in het hele koninkrijk hebben dergelijke moties discriminerend en ongrondwettelijk verklaard.

Eerder deze maand werd een motie gepromoot door een lokale fractie van Podemos op de gemeenteraad van Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, waarin een boycot van Israël werd aangeondigd en Valencia werd voorgesteld als een “Israëlische apartheidsvrije zone”. Verschillende tientallen gemeenten hebben BDS goedgekeurd in Spanje maar geen van de staten ging tot nog toe zover als de stemming in Navarra.


President van Israël Reuven Rivlin ontmoet de Joodse gemeenschap in de Spaanse hoofdstad Madrid op 5 november 2017. Op een ontmoeting met de leiders van de Joodse gemeenschap in Madrid, beloofde president Reuven Rivlin de steun van Israël in de strijd tegen antisemitisme en vierde hij honderd jaar herrijzenis in het land. Rivlin nam deel aan een evenement georganiseerd als onderdeel van de Ibn Gabirol School in Madrid om de 100ste verjaardag te vieren van de terugkeer van de Joodse nationale gemeenschap na de verdrijving van 1492 [beeldbron: Haim Zach/GPO]


Bronnen:

♦ naar een artikelIn first, a Spanish state adopts BDS as policy” van 15 juni 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Voor het eerst neemt een Spaanse deelstaat BDS aan als officieel beleid

 1. Spaanse Inquisitie & Franco.

  Het dunne laagje beschaving van de Spanjaarden is nu écht verdwenen (niet alleen in Spanje trouwens).

  Het goede nieuws is dat Spanje met haar ultra linkse regering, opnieuw richting afgrond rijdt.

  Hele volkeren/landen/imperiums die tegen de Joden vochten zijn verdwenen of tot mini eilandjes gekrompen. Landen die geen beschaafde Joden verdroegen zijn overstroomd met miljoenen ‘vredevolle fanatici die elkaar & anderen uitmoorden door blinde haat, ingebouwde onverdraagzaamheid + kilo’s BS, terwijl Joden de wereld vooruit helpen & landen opbouwen.

  Ze hebben in Europa nog stééds niet begrepen dat wie Joden niet fatsoenlijk behandelt, uiteindelijk zelf de prijs gaat betalen.

  Foute DNA waarschijnlijk!

  Like

Reacties zijn gesloten.