Een Palestijn uit ‘Oost’-Jeruzalem: ‘Israël is een zegen voor de hele wereld!’

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 11 juni 1967. De Zesdaagse Oorlog is voorbij. Israëlische soldaten hebben de Tempelberg op de Arabieren heroverd. Op de achtergrond de islamitische Rotskoepel

Ik herinner me de bijeenkomst van de Arabische Liga van 1 september 1967 in Soedan, toen de Arabische leiders hun drie grote ‘nee’s’ aankondigden: geen erkenning, geen vrede en geen normalisering. Deze slogan is tegenwoordig bijna verdwenen. De relatie die Israël nu met een aantal Arabische landen onderhoudt, is niet langer geheim. Onlangs hebben piloten van de Israëlische luchtmacht en de luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten in Griekenland oefeningen gehouden, hoewel er geen officiële diplomatieke betrekkingen zijn.

In de afgelopen weken heeft het Witte Huis een bijeenkomst belegd om de humanitaire crisis in Gaza te bespreken, waarbij vertegenwoordigers van Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, en ook verschillende Europese landen, werden uitgenodigd. Opvallende afwezige was de Palestijnse Autoriteit (PA), die deze gebeurtenis boycotte vanwege de Jeruzalem-verklaring van Trump. Israël nam echter wel deel aan deze historische bijeenkomst, waar met-de Arabieren werd besproken hoe hulp kan worden geboden aan Gaza.

Als Palestijn geloof ik dat Israël de Palestijnen steeds meer wil helpen om hun identiteit op te bouwen. Het probleem is dat degene die de Palestijnse identiteit schaadt, de Palestijnen zelf zijn. Toen Israël zich in 2005 terugtrok uit de Gazastrook, begonnen de Palestijnse leiders van de ene tv-zender naar de andere te rennen met de mededeling: ‘We zullen van Gaza een nieuw Singapore maken!’

Ik ben van mening dat wij, Palestijnen, bijna alles hebben vernietigd wat er nog over was van de Israëlische bezetting van Gaza. Kijk naar de situatie in Gaza van vandaag, hoe twee miljoen Palestijnen lijden omdat ze door het Hamas-regime als gijzelaars worden vastgehouden. Historisch gezien heeft de internationale gemeenschap de teloorgang van de Palestijnen van Gaza gesteund, door niet in te grijpen.

En nu verandert het Trump-bestuur het speelveld door de steun van de PA en UNRWA (de speciale vluchtelingenorganisatie van de VN voor de Palestijnen) af te bouwen en tegelijkertijd de relaties met omliggende landen te verbeteren zodat het Midden-Oosten zich niet langer blindstaart op het lot van de Palestijnen.

Er is veel te lang geleefd met de status-quo van de Palestijnen. Het grenzeloze, tirannieke totalitarisme van de PA, die wanhopig vasthoudt aan de macht, ondanks het feit dat Mahmoud Abbas 84 jaar is. Zonder te werken aan nieuw leiderschap, zet de PA haar schadelijke beleid voort, waarbij Palestijnse jongeren op PA- en UNRwA-scholen ideologieën krijgen opgedrongen, die gericht zijn op de voortzetting van het conflict, het demoniseren van Israël en het ontkennen van zijn bestaan.

De UNRWA heeft ook een grote rol gespeeld bij de voortzetting van deze status-quo, aangezien de vluchtelingen 70 jaar als gijzelaars worden vastgehouden in de vluchtelingenkampen, zonder dat er een oplossing wordt geboden. Ook religieuze laster wordt gebruikt als brandstof om de harten en geesten van de Palestijnen tegen hun Israëlische buren op te zetten, zoals we hebben gezien in de ‘mes-intifada’. En de wereld begint nu de PA verantwoordelijk te stellen voor haar financiering en sponsoring van terreur en moord op onschuldige Israëli’s, terwijl terroristen en hun familie salarissen en beloningen van de PA ontvangen.

Laten we eerlijk worden: vandaag de dag profiteren de Arabieren van Israël, terwijl ze Israël als een dodelijke vijand beschouwen. Stelt u zich eens voor, als de Arabieren Israël als een vriend zouden gaan beschouwen, hoeveel meer zouden ze dan profiteren van hun buren?

Wij, de Arabieren, kunnen beter de feiten onder ogen zien: Israël is een zegen voor de hele wereld. Kijk naar de hightech, de biotechnologie, de defensie- en veiligheidsindustrie. Israël is een wereldleider. Onze grootste troef is samenwerking met onze buren, die onze grootste vriend zou kunnen zijn, in plaats van onze grootste vijand

Ik wil mijn Israëlische vrienden feliciteren met hun zeventigste dag van onafhankelijkheid, en tegelijkertijd een boodschap van hoop en optimisme sturen aan mijn Arabische broeders en zusters, namelijk dat er een nieuwe dag aanbreekt. Trump doet waar zijn voorgangers bang voor waren. Hij zet de PA buitenspel in het vredesproces, en zet vervolgens de meer gematigde Arabische leiders op het podium. Misschien dat zij de Palestijnen kunnen bewegen om de drie ‘ja’s’ te aanvaarden, maar dan wel de ja’s vóór erkenning, vóór normalisering en vóór vrede met Israël!

door Bassem Eid, een Palestijn in ‘Oost’-Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassem Eid “Op de 70e veriaardag van Israël is een nieuwe dag aangebroken” in een gezamelijke uitgave van Israel Today en Christenen voor Israël naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de moderne staat Israël; Israel Today, nr. 127 blz. 59

Een gedachte over “Een Palestijn uit ‘Oost’-Jeruzalem: ‘Israël is een zegen voor de hele wereld!’

  1. Hebben de BELGISCHE regering & media vrienden van Hamas die hen & UNWRA zo voorwaardelijk blijven steunen en daarmee het lijden van de gewone Arabische Palestijn blijft verlengen, dit artikel ook gelezen?

    Vast niet, dat zou namelijk hun zorgvuldig opgebouwde maar falikant foute prioriteiten & mensenrechten standpunt op haar grondvesten doen wankelen.

    Belgie zou er goed aan doen om de zelf aangestoken fakkel als voortrekker van mensenrechten zo snel mogelijk over te dragen.

    Ze hebben er, gezien hun geschiedenis & kennis van de huidige problematiek, totaal géén recht op.

    Like

Reacties zijn gesloten.