Shin Bet baas onthult dat Israël in 2018 reeds 250 terreuraanslagen heeft verhinderd

Met behulp van traditionele en nieuwe big-data mogelijkheden, heeft de Shin Bet in 2018 tot nog toe (we zijn niet eens halverwege het jaar) 250 terroristische aanslagen voorkomen, vertelde directeur van het agentschap Nadav Argaman tegenover een bezoekende groep ministers van binnenlandse veiligheid op woensdag tijdens in een besloten zitting van een internationale conferentie over terrorisme in Jeruzalem.

Hoewel de presentatie van Argaman gesloten was voor het publiek, gaf de Shin Bet (de Israëlische Veiligheidsdienst) een samenvatting aan de media. Argaman zei dat het bureau erin geslaagd was grote terroristische aanslagen te blokkeren waaronder zelfmoordaanslagen, ontvoeringen en schietpartijen.

De Shin Bet-chef zei dat vooral big-data-vaardigheden het bureau hadden geholpen bij het aanpakken van de aanvallen van de ‘lone wolf’ aanvallen op een wijze die voordien onmogelijk was totdat de Israëlische intelligentiedienst zijn vaardigheden verhoogde in het massaal volgen van berichten op sociale media. Argaman zei dat de Shin Bet de juiste balans heeft gevonden tussen het voortzetten van zijn effectieve inzamelingsprogramma’s voor menselijke intelligentie en het verzamelen van nieuwe cyberinformatie.

Een van de belangrijkste problemen was om voorop te blijven lopen bij het gebruik van technologie om terrorisme te bestrijden. Eerder maakte hij bekend dat onder zijn leiding het technologische personeelsbestand van de Shin Bet van enkele cijfers is gesprongen naar ongeveer een kwart van de beroepsbevolking. Argaman benadrukte ook het belang van “strategische samenwerking met onze internationale partners in Israël en het buitenland, evenals met de Israëlische hi-tech gemeenschap en andere civiele instanties.”

In december vertelde Argaman aan het Buitenlandse Zaken en Defensiecomité van de Knesset dat het bureau in 2017 meer dan 400 terreuraanslagen had gedwarsboomd, waaronder 13 zelfmoordaanslagen en acht ontvoeringen, evenals 1.100 potentiële ‘lone wolf’ aanvallen. Hij merkte toen op dat in 2017 54 aanvallen met succes werden uitgevoerd, in vergelijking met 108 succesvolle aanvallen in 2016.

In 2016 stopte de Shin Bet 344 grote aanvallen, wat betekent dat het totale aantal gedwarsboomde en succesvolle aanvallen vergelijkbaar was voor 2016 en 2017, maar het beveiligingsagentschap slaagde erin meer van hen te dwarsbomen in 2017. De grote verbetering was te zien in de 400 potentiële alleenstaande ‘lone wolf’ aanvallen te voorkomen in 2016, vergeleken met 1.100 dergelijke potentiële aanvallen in 2017.

Tip van de week: Haal een “eenzame wolf” in huis en los zélf het conflict op dat islam heeft met de westerse vrije wereld…

Nabloes, Judea & Samaria, 14 november 2014. “Geweldloze” Palestijnse ‘lone wolves’ tonen publiekelijk hun argumenten waarmee ze vrede willen bereiken met Israël: een mes, enkele roestige bijlen en een revolver. Als dat maar goed afloopt …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Shin Bet chief reveals Israel has prevented 250 terror attacks in 2018” van 13 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Shin Bet head reveals ‘lone terrorist’ prevention methods” van donderdag 14 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Shin Bet baas onthult dat Israël in 2018 reeds 250 terreuraanslagen heeft verhinderd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.