Waarom links houdt van de ‘zwakke’ Diaspora Jood en de moderne sterke Israëliër zo intens haat

Ik ben net terug van een tour van voordrachten door Europa, waar ik werd geconfronteerd met de uitdaging om Israëls acties aan de grens met Gaza te rechtvaardigen en zelfs de legitimiteit van het land als natie tussen naties.

De diepe ‘psychologische asymmetrie’ (zoals Dr. Irwin Mansdorf het noemt), in dienst van Hamas en Fatah als een strategisch wapen tegen Israël – werkt. De Palestijnen exploiteren burgers om strategische doelen te bereiken, door ze in gevaar te brengen of ze te veroordelen tot een oneindig vluchtelingenleven.

De daaruit voortvloeiende ellende knaagt aan het geweten van goedbedoelende en naïeve waarnemers over de hele wereld, en zij vinden het moeilijk om de ‘onevenwichtigheid’ in het lijden tussen de Palestijnen en Israël te rechtvaardigen. De zachte dweperij van lage verwachtingen (door Europeanen ten aanzien van de Palestijnen) ontslaat Mahmoud Abbas (PLO/Fatah) en Yahye Sinwar (Hamas) van elke verantwoordelijkheid voor de situatie van hun volk.

Dan is er het radicale progressivisme dat veel van het reguliere politieke discours in het Westen heeft bepaald. Dit maakt dat liberale linkse mensen zich in nageloeg alle gevallen ongemakkelijk voelt met het gebruik van geweld door natiestaten. Israels ‘underdog’-positie en zijn frequente toevlucht tot militaire actie om zichzelf te verdedigen, wordt vervolgens uitvergroot en gemanipuleerd door kwaadaardige en veel minder naïeve actoren om de Joodse staat te spiesen.

Op deze bijzondere reis ontmoette ik ook een groeiende neiging om toevlucht te nemen tot een valse, gefabriceerde dichotomie tussen het “goede oude Judaïsme” en het “slechte nieuwe Zionisme”. Het oude Joodse geloof is iets dat bewonderd en herdacht moet worden, zie je. Het Joodse erfgoed is hip en de Joodse geschiedenis is interessant – in heel Europa. (Misschien is dit de Europese manier van onhandige verzoening voor eeuwen van vervolging van Joden).

Maar het hedendaagse Joodse nationalisme, zoals uitgedrukt in de machtige staat Israël, is een zonde. Israël is een zondig land dat misdaden begaat tegen zijn buren en zelfs tegen het Jodendom zelf – zo werd mij verteld. Alleen de Palestijnse soevereiniteit kan de rotte staat van  dienst van Israël inlossen, zo lijkt het – hoewel er geen basis is om te geloven dat zo’n staat iets anders zou zijn dan een weer een ander mislukt, gebroken en gewelddadig Arabisch land – misschien radicaal islamistisch – in oorlog met Israël en zijn andere buren.

Zonder het toe te geven, klinken mensen die op deze manier spreken in wezen erg antisemitisch. De ‘ideale’ Jood waarvan zij beweren deze (veel te weinig en veel te laat) te bewonderen is een zwakke, cerebrale Jood; een Jood uit de Diaspora wiens talmoedische literatuur vol is van wijsheid, en wiens kunst en poëzie onverwacht zo erg cultureel hip lijkt in de 21ste eeuw.

Maar dan is daar de Jood die ze graag haten; de machtige en gespierde Zionistische Jood die niet (meer) met zich laat sollen, die het meest geduchte leger in het Midden-Oosten hanteert en wiens economie te verdomd overweldigend is. Die Jood is gewoon te sterk en ijverig. Te kwaadaardig en krachtig. Die Jood moet terug ‘op zijn plaats worden gezet’ en op maat worden ingekort.

Lees hier verder het volledige artikel
van David M. Weinberg


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van David M. WeinbergWinning hasbara strategies: The deep “psychological asymmetry employed by Hamas and Fatah as a strategic weapon against Israel is working” van 8 juni 2018 op de persoonlijke site van Weinberg ‘A citadel defending Zion’

3 gedachtes over “Waarom links houdt van de ‘zwakke’ Diaspora Jood en de moderne sterke Israëliër zo intens haat

 1. Het is maar de vraag of links zo houdt van de ‘zwakke’ diaspora Jood. Vrijwel alle linkse partijen stemmen altijd tegen Joodse zaken zoals de besnijdenis, godsdienstonderwijs en koosjere slacht.
  Links kijkt weg wanneer Joodse doelen door terroristen worden aangevallen.

  Links houdt helemaal niet van de Jood, zowel de Jood hier als in Israel. Beide zijn een permanente herinnering aan de hypocrisie van Links die claimt voor iets te staan en vrijwel altijd het tegenovergestelde doet.

  Ik noem hier maar niet de permanente vrijage met sommige bevolkingsgroepen die precies het tegenovergestelde wil wat Links met deze samenleving zou willen.

  Nog afgezien van het ziekelijke gegraai in de portomonees van een ieder die iets meer verdient dan Jan Modaal.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het synistere Joden gemanipuleer van het Westen.

  Het ‘oude Jodendom was goed & interessant (daarom moesten ze ook allemaal dood via de Spaanse Inquisitie, O-Europeese pogroms & Holocaust)…..maar het ‘nieuwe Jodendom ‘het Zionisme’ is fout (omdat hierdoor het oude niet kan zegevieren).

  Wel, hier is maar één Joods & Zionistisch antwoord op lieve Westerse ‘vrienden’….

  Liever sterk & gehaat dan miserabel & geliefd!

  Wen er maar aan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.