De mythe van een ‘gedemilitariseerde’ Palestijnse staat

Plaatje hierboven: Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit op training in Nabloes op 4 november 2007 [beeldbron: AFP/Jaafar Ashtiyeh]

De uitdrukking ‘gedemilitariseerde Palestijnse staat’ is de feitelijke definitie van een oxymoron, “een beeldspraak waarin ogenschijnlijk tegenstrijdige termen in samenhang verschijnen.”

Voorstanders van de Palestijnse soevereiniteit gebruiken de term ‘gedemilitariseerd’ als een propagandawapen. Ze weten dat woordvoerders van de Palestijnse Autoriteit consequent het idee hebben verworpen dat een staat gedemilitariseerd zou worden. En ze weten dat het idee van het demilitariseren van een dictatuur nooit met succes in de geschiedenis is geïmplementeerd. Maar ze gebruiken de uitdrukking omdat het de enige manier is om hun vreselijk plan te verkopen.

De creatie van een Palestijnse staat in het grootste deel van Judea & Samaria betekent dat Israël op een bepaald moment negen mijl breed is. Het idee dat een Palestijnse staat een eigen leger zou hebben, is niets minder dan angstaanjagend. Het betekent dat Israël in levensgevaar zou zijn vanaf het moment dat ‘Palestina’ is gecreëerd.

Dus de enige manier voor Palestijnse voorstanders om hun zaak te pushen, is te beweren dat het op de een of andere manier gedemilitariseerd zou zijn. Kijk naar de nieuwe peiling door de American Jewish Committee over de houding onder Amerikaanse Joden en Israëli’s. De juiste formulering voor een vraag over een Palestijnse staat zou zijn geweest: “Steun je de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël, die dan negen mijlen breed zou zijn?”

Op zijn minst hadden de formuleringen kunnen zijn: “Steunt u de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël?” In plaats daarvan, hier is hoe het Amerikaans Joodse Comité het formuleerde: “In de huidige situatie, bevoordeelt of begunstigt u een tweestatenoplossing door de oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever?”

Welnu, als je het zo uitspreekt, klinkt het niet al te slecht – en zeker genoeg ‘verkiest’ 31 procent van de Amerikaanse Joden zo’n staat ‘ten zeerste’ en nog eens 28 procent vindt het ‘enigszins’ goed. Zo luidt de kop: “59 procent van de Amerikaanse Joden steunt de Palestijnse staat!”

Maar dat is een leugen. Ze “ondersteunen geen Palestijnse staat”. Ze steunen een mythische staat die nooit tot stand kan komen omdat het een onmogelijkheid is. De waarheid is dat de P.A. regime al gemilitariseerd is. Het Oslo II-akkoord van 1995 stond de P.A. het hebben van een veiligheidsmacht van 12.000 man toe in Judea-Samaria. Die militaire mracht telt nu meer dan 30.000 mannen.

Een nieuw rapport van het Washington Institute on Near East Policy, dat naar links leunt met betrekking tot Israël, analyseert de geschiedenis en de status van de veiligheidstroepen van de P.A. Het rapport is geschreven door een voormalige belangrijke ambtenaar van de P.A., Ghaith Al-Omari samen met journalist Neri Zilber.

“Tegen het einde van 1998,” volgens het rapport, “hadden de veiligheidsdiensten van de PA, zoals ze toen bekend waren, in bijna alle opzichten de brief van de overeenkomsten geschonden die met Israël waren gesloten … [The P.A. werd] een van de zwaarste politie gestuurde gebieden in de wereld.”

De P.A. werd verondersteld “Israël lijsten te laten zien van degenen die het inhuurt voor de troepen, dus Israël kon zijn veto stellen aan bekende terroristen. In plaats daarvan ‘wisten de Israëlische regeringsfunctionarissen ook dat de P.A. geen volledige lijsten van dit beveiligingspersoneel indient, het totale aantal mensen onder de wapenen versluiert en Israëlische achtergrondcontroles omzeilt voor mensen met een terroristische achtergrond.”

Het rapport vervolgt: “Evenzo was er een proliferatie van wapens, zowel in kwantiteit als kwaliteit, die veel verder gaat dan bepaald werd in Oslo II. Volgens een schatting waren er minstens 40.000 meer wapens dan toegestaan ​​in de overeenkomst, waaronder RPG’s, mortieren, mijnen, granaatwerpers en sluipschuttersgeweren; ook werd ontwikkeld een kleinschalige inheemse productiecapaciteit voor handgranaten en andere munitie.”

De veiligheidsdiensten van de P.A. vormen al de kern van een leger. Als de P.A. een ​​soevereine staat zou worden, dan zou er geen enkele manier zijn voor Israël om te voorkomen dat het die troepen verandert in een volwaardig leger, behalve door binnen te vallen. Hoe groot is de waarschijnlijkheid dat een Israëlische regering een invasie van ‘Palestina’ zou bevelen, wetende dat de internationale sancties en druk die Israël zou ondergaan er dan zouden zijn?

Natuurlijk zouden in een dergelijk scenario alle ‘vredes’activisten die nu beweren dat er een gedemilitariseerde staat zou zijn, als eerste kunnen beweren dat’ Palestina “tanks, vliegtuigen en raketten nodig heeft om’ zichzelf te verdedigen”. Hoe jammer dat een gevestigde en gerespecteerde organisatie zoals het Amerikaanse Joodse Comité, zich bewust vasthoudt aan de gevaarlijke mythe dat een Palestijnse staat gedemilitariseerd zou kunnen worden.

door Stephen M. Flatow


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stephen M. Flatow “The myth of a ‘demilitarized’ Palestinian state” van 12 juni 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “De mythe van een ‘gedemilitariseerde’ Palestijnse staat

  1. Als de Palestijnen een eigen leger krijgen dan zal het conflict nog verder uitbreiden, en dan zal Iran en Turkije daar van profiteren !!

    Like

  2. ‘De Palestijnse staat en ‘het Palestijnse volk zijn beiden zo netzo reëel als ‘de olifant in de porseleinkast.

    Gedemilitariseerd is dus totaal niet aan de orde.

    Like

Reacties zijn gesloten.