Amerikanen willen dat VN de jihadistische Hamas veroordeelt voor het geweld in Gaza

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley haalde op dinsdag scherp uit naar een VN-ontwerpresolutie die Israël veroordeelde voor de Palestijnse Arabische sterfgevallen in Gaza als “fundamenteel onevenwichtig” en stelde in plaats daarvan voor Hamas te veroordelen voor het geweld. De Algemene Vergadering van de VN zal woensdag stemmen over de door Arabieren gesteunde maatregel nadat meer dan 120 Palestijnen werden gedood tijdens recente gewelddadige rellen nabij de grens met Gaza.

In een brief aan mede-ambassadeurs zei Haley dat de Verenigde Staten een amendement op de ontwerpresolutie hebben ingediend waarin Hamas wordt veroordeeld voor het afvuren van raketten naar Israël en het “aanzetten tot geweld” langs de grens met Gaza. De 193-landenvergadering zal stemmen over het door de VS opgestelde amendement vóóraleer de stemming over de pro-Hamas resolutie die namens de Palestijnen door Koeweit werd ingediend, zal plaatsvinden.

“Elke resolutie gericht op de bescherming van burgers in Gaza moet de destabiliserende en roekeloze acties van Hamas erkennen, die de levens en het levensonderhoud van onschuldige burgers in gevaar brengen,” schreef Haley in de brief volgens het AFP. Daarentegen, veroordeelt de ontwerptekst van Koeweit Israëls gebruik van “buitensporige, onevenredige en willekeurige kracht” tegen Palestijnse burgers, maar betreurt ook het afvuren van raketten door Gazaanse terroristen naar Israël zonder daarbij Hamas te vermelden.

“Deze omissie zou onaanvaardbaar moeten zijn voor alle lidstaten, gezien het feit dat Hamas vorige maand meer dan 100 raketten naar Israël heeft afgevuurd, gewelddadige opstanden heeft uitgelokt en de stroom van humanitaire hulp aan het Palestijnse volk heeft belemmerd”, schreef Haley. “De voorgestelde resolutie [van Koeweit/Palestina] is een fundamenteel onevenwichtige tekst waarin fundamentele waarheden over de situatie in Gaza worden genegeerd”, voegde ze eraan toe.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon verwelkomde dinsdag het Amerikaanse amendement op de resolutie van de Algemene Vergadering in een verklaring. “Het is verwerpelijk dat een land zelfs maar overweegt om te stemmen voor een resolutie waarin Israël wordt veroordeeld, terwijl het weigert de veroordeling van Hamas te steunen. Dergelijk gedrag is op zijn best schijnheilig en in het slechtste geval komt het erop neer dat een internationaal erkende terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor de dood van talloze onschuldige mensen openlijk wordt aangemoedigd,” zei de Israëlische ambassadeur.

De stemming in de Algemene Vergadering komt twee weken nadat de Verenigde Staten hun veto hebben uitgesproken over een door Koeweit voorgestelde resolutie van de VN-Veiligheidsraad en opgeroepen tot “bescherming van Palestijnse Arabieren” in Gaza, Judea en Samaria. Tegelijkertijd verwierp de Veiligheidsraad een door de VS opgestelde maatregel ter veroordeling van de terroristische groep Hamas voor het recente geweld in Gaza.

Diplomaten verwachten dat het amendement van de VS in de Algemene Vergadering zal mislukken en dat de door de Arabieren gesteunde oplossing zal worden aangenomen, maar het is nog steeds onduidelijk hoeveel stemmen het zal behalen in het licht van de sterke tegenstand van de VS.

De Palestijnse Autoriteit hoopt in mei evenveel stemmen te krijgen als degenen die ter ondersteuning van een resolutie zijn gestemd en verwerpen het besluit van president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Die stemming was 128 tot 9, met 35 onthoudingen. De stemming in december kwam ook nadat de VS een resolutie van de Veiligheidsraad had afgewezen die Trump zou hebben verplicht zijn verklaring van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te herroepen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “U.S. asks UN to condemn Hamas over Gaza violence” van 13 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Amerikanen willen dat VN de jihadistische Hamas veroordeelt voor het geweld in Gaza

  1. Laat me niet lachen de Arabieren moeten beschermd worden, tegen wie? Het is het volk van Israel dat dagelijks te maken krijgt met Arabische messentrekkers !

    Like

Reacties zijn gesloten.