Hollywood feliciteert Israël met 70ste verjaardag van het herstel van de Joodse staat

Plaatje hierboven: Billy Crystal, Mayim Bialik en Kelsey Grammer samen met andere genodigden maken hun opwachting tijdens het ‘Hollywood Salutes Israel‘ evenement in de Universal Studios in Hollywood op zondag 10 juni 2018 [beeldbron: Israel Consulate in L.A.]

Als je de consul-generaal van Israël bent in Los Angeles en je wilt het 70-jarig bestaan ​​van Israël vieren met een grote bash in Hollywoodstijl en het ‘Hollywood Salutes Israel’ noemen, dan zul je alles uit de kast moeten halen en een aantal grote namen moeten afficheren. Op 10 juni was dat precies wat consul-generaal Sam Grundwerg deed – tijdens een privé-VIP-receptie voor 700 gasten in Universal Studios in Hollywood.

Naast felicitatie-videoboodschappen van Barbra Streisand, Robert de Niro, Michael Douglas, Bill Maher, Gal Gadot, Los Angeles burgemeester Eric Garcetti en premier Benjamin Netanyahu, stonden er ook een aantal serieuze Hollywood zwaargewichten op het podium, waaronder Kelsey Grammar (‘Cheers’ en ‘Frasier’), Mayim Bialik (‘Blossom’ en ‘The Big Bang Theory’), Metta World Peace (beroemde basketbal coach en voormalig speler)  en Billy Crystal.

Het evenement wist ook enkele beroemde Israëlische sterren te strikken waaronder Yael Groblas (‘Jane the Virgin’), Noa Tishby, Lior Raz, Avi Issacharoff en zanger Ninet Tayeb. De avond was een interactieve, meeslepende ervaring, waarbij de beroemdheden de aanwezigen rondliepen via een visuele en mondelinge geschiedenis van zeven decennia van de Israëlische geschiedenis. Terwijl ze spraken, flitsten videomontages op een gigantisch overhangend scherm.

Kelsey Grammer introduceerde de jaren 1940 en de droom van de ontluikende staat, vergezeld van videobeelden van David Ben-Gurion waarin de oprichting van de staat Israël werd aangekondigd. “Met deze verklaring,” zei Grammer, “werden de dromen van honderd generaties Joden gerealiseerd: de moderne staat Israël werd opgericht.”

De jaren vijftig – getiteld als de ‘Nation of Immigrants’ – werd geïntroduceerd door consul-generaal Grundwerg die zei: “In de jaren vijftig van de vorige eeuw legde Israël de basis en het vaderland van het Joodse volk vast. Het land lanceerde operaties om mensen te redden die te maken kregen met geweld en vervolging in Jemen en Irak, en verwelkomde ontheemden uit de Holocaust.” Het videogedeelte van de jaren 50 benadrukte het initiatief van Golda Meir, Mashav, het Israëlische Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking.

Het grootste gejuich was voorbehouden aan Fauda-makers Avi Issacharoff en Lior Raz (die ook sterren zijn). Raz vertelde dat de jaren 60 een tijd van verandering was; van Shai Agnon ontvangt een Nobelprijs; Israëlische televisie lanceert zijn eerste uitzending; de opening van het Israel Museum; en de oprichting van de Batsheva Dance Company.

Issacharoff kreeg groot applaus toen hij sprak over de overwinning van Israël in de Zesdaagse Oorlog en de hereniging van Jeruzalem. Hij merkte ook op dat in de jaren 60 ‘Israël opkwam als een leider in watertechnologie’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Kelly Hartog “Stars come out in Hollywood to celebrate Israel’s 70th anniversary” van 11 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post