Geen nieuws in het Westen: Israël investeert half miljard euro in Arabische wijken van Jeruzalem

Plaatje hierboven: De Arabische wijk Ras Al-Amud gelegen in het oostelijk deel van Israël’s hoofdstad Jeruzalem op 13 maart 2017 [beeldbron: Wikimedia]

De Israëlische regering heeft donderdag onthuld wat het heeft aangekondigd als een baanbrekend programma om honderden miljoenen dollars te investeren in lang verwaarloosde Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem.

Leading Change
Het programma “Leading Change” is gericht op het verminderen van de enorme sociale verschillen tussen de Arabische en Joodse bevolking in de hoofdstad. Palestijnse buurten hebben te kampen met povere infrastructuur, verwaarlozing en slechte openbare diensten, en bijna 80% van de Palestijnse families in de stad leven in armoede.

Het programma zal 2 miljard sjekel ($ 560 miljoen) investeren in drie kerngebieden: onderwijs, infrastructuur en het helpen met de intrede van Palestijnse vrouwen op de locale arbeidsmarkt. Het geld zal worden besteed aan een verscheidenheid aan programma’s, waaronder negen proefprojecten in de komende vijf jaar, met het doel verdere overheids- en particuliere investeringen op de weg aan te trekken.

Verschillende ministeries van de overheid, samen met de gemeente Jeruzalem, zullen het programma uitvoeren, dat werd gelanceerd tijdens een ceremonie in de officiële residentie van president Reuven Rivlin op donderdag. Rivlin prees wat hij “de meest omvattende poging van de regering tot nu toe noemde om de leemtes te verkleinen en de economie te ontwikkelen” in de oostelijk gelegen wijken van Jeruzalem, die de afgelopen decennia geleden heeft onder de “verloren generaties”.

Rien ne va plus …
Omdat dit precies het tegenovergestelde is van de wereldwijde reoriek van hoe Israël zijn Arabische bevolking veronachtzaamt, zal dit verhaal niet door de media worden genoemd. Zelfs Netanyahu’s critici die hem een ​​racist noemen, geven met tegenzin toe dat hij veel geld heeft uitgegeven om de economie van de Arabische sector in Israël te helpen.

Er zit echter enig potentieel in dit verhaal dat wordt opgepikt door de Israëlhaters, die het zullen trachten om te keren door te beweren dat Israël geld uitgeeft om ‘Oost’ Jeruzalem te annexeren. Als die boodschap eenmaal is aangekomen zullen internationale verslaggevers een standpunt innemen over dit verhaal, terwijl ze Israël blijven demoniseren. Rien ne va plus …


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “News you won’t read in the @NYTimes: Israel investing $560 million in Arab areas of Jerusalem” van 11 juni 2018 op de site van EoZ

♦ naar een artikelIsrael to invest $560 million in neglected Arab parts of Jerusalem” van 1 juni 2018 op de site van Israel Hayom