Israël kan inzake Gaza best wat goede raad gebruiken van de Wijze mannen van Chelm

Gisteren hebben we vernomen dat het Joods Nationaal Fonds (KKL) een boomplantactie uitvoert in de gebieden nabij de grens met Gaza. Dit in een reactie op de vliegerterreur die duizenden hectares akkers, bossen en boerderijen vernietigde. Tegelijkertijd worden reservisten gemobiliseerd – om zoals kinderen drones te laten vliegen om enkele van de terreurballonnen te onderscheppen.

Er zullen zeker mensen zijn die dit zullen zien als “een gepast Zionistisch antwoord op Gaza-terrorisme.” Maar wat kan je doen als het eerste wat in mij opkwam toen ik erover hoorde, een populair Joods folkloreverhaaltje was uit de Wijze mannen van Chelm? Dat verhaaltje ging als volgt:

“Op een dag ontstond er een groot gat op de brug naar de stad Chelm en elke dag vielen mensen die de brug overstaken door het gat en raakten gewond. Dus besloten de Wijze mannen van Chelm, in plaats van de kapotte brug te repareren, om onder die brug een ziekenhuis te bouwen …”

Een variant op het aloude volksgezegde “het is als een pleister op een houten been”. Totaal zinloos dus.

Wil je een echt antwoord op het vliegerterrorisme? We moeten iedereen die Israël haat uit de Gazastrook verdrijven. De route zou volledig naar het zuiden moeten worden geopend – de Sinai, in coördinatie met Egypte en met Amerikaanse steun, en van daaruit om de vluchtelingen te helpen zich te vestigen in de landen van de wereld die van Jodenhaat een nationale cultuur hebben gemaakt.

Inderdaad, dit is een zeer ingewikkelde oplossing, omdat het enige tijd zal duren voordat er een Joodse regering is die bereid is om het probleem aan de wortel op te lossen. Tot die tijd is er nog een andere oplossing die dit gevaar op zijn minst tijdelijk zal stoppen – de vliegers moeten op alle mogelijke manieren worden behandeld als terroristen, en de IDF moet ze en degenen die ze sturen moeten met behulp van sluipschutters, drones, helikopters en alle andere wapens in de handen van de IDF, onverbiddelijk uitgeschakeld worden.

Ik ben bereid om wat meer nuttig advies te geven. Maar bomen planten? Dus de Gazanen zullen ze ook afbranden als ze volwassen worden. En wat dan? Het Joods Nationaal Fonds voert weer een Zionistische campagne om meer bossen te planten, terwijl de terroristen er nog steeds zijn? Inderdaad, de Wijze mannen aka de Sjlemielen van Chelm zouden zich een kriek lachen.

Dit was niets meer dan een allegorie – maar een allegorie die in werkelijkheid op dit eigenste moment plaatsvindt – op elke manier die de staat Israël kiest om te strijden tegen het Arabische terrorisme. In plaats van het probleem op te lossen, wordt er een ziekenhuis gebouwd onder de brug … Oh my ….

Plaatje uit het stripverhaal van Sarah Glidden
Israel in 60 dagen” (2011) [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Baruch Marzel “The Wise Men of Chelm Would Feel at Home with Israel’s Response to Gazan Terror” van 11 juni 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël kan inzake Gaza best wat goede raad gebruiken van de Wijze mannen van Chelm

Reacties zijn gesloten.