Meer dan 7000 Belgische politieagenten kregen les in de Shoah

Het gedenkteken van de kazerne in Mechelen, door de Duitsers gebruikt als een doorgangskamp, ​​lanceerde in 2014 een initiatief om te spreken over de samenwerking en het verzet van de politie.

Het initiatief werd in 2014 gelanceerd door Catherine de Bolle, algemeen commissaris van deze opleiding in de geschiedenis van de Holocaust voor het herdenkingsmonument van de Dossins-kazerne in Mechelen, België. Het wordt nu geleid door commissaris Ellen Van den Broeck.

Sindsdien hebben “bijna 7.000 politieagenten, aspirant-agenten en actieve politiemensen” deze opleiding doorlopen, volgens de Belgische site-informatie DHNet .

Tussen 1942 en 1944 werd deze kazerne gebruikt door “de Duitsers (…) als een doorgangskamp om meer dan 25.000 Joden en 350 zigeuners naar Auschwitz-Birkenau en verschillende andere kleinere kampen te deporteren, waarvan er maar weinigen terugkwamen”, verduidelijkt de site.

De Holocaust-training is niet alleen bedoeld om politieagenten aan de gruwel van de Holocaust te herinneren. Het gaat veel verder dan dat. Zoals commissaris Van den Broeck uitlegt, is de ambitie om de politieagent concreet te plaatsen voor de moeilijkheden die hem vandaag wachten.

“De Holocaust-informatie leert dat als de politie samenwerkte met de bezetter,” legt DHNet uit, “anderen zich verzetten tegen de nazi’s en weigerden de Duitsers te gehoorzamen die, zoals in Brussel en Antwerpen, het bevel gaven om deel te nemen aan raids”.

Dit was het geval in Deurne, waar 43 resistente politie van de Witte Brigade en Fidelio-groepen naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd, waarvan slechts acht terugkwamen.

De training “gaat veel verder dan” de overdracht van de geschiedenis van de Shoah in België. Het doel is om “de politieagent voor de moeilijkheden te stellen die hem vandaag wachten” en stelt de vraag: “Wat zou u hebben gedaan?” En als u orders hebt ontvangen die in strijd zijn met de mensenrechten, bevelen in strijd met uw geweten?

De Holocaust Training, Politie en mensenrechten moedigt reflectie aan over situaties die zich waarschijnlijk zullen voordoen. Dit is het hele probleem van morele dilemma’s, van de blinde uitvoering van bevelen. Volgens commissaris Van den Broeck, “is er altijd manoeuvreerruimte om accuraat te handelen”.


Op 27 augustus 1942 gaf bevelhebber Holm van de Duitse ‘Sicherheitspolizei’ het bevel om een Jodenrazzia te houden in Antwerpen. Het politiekorps van Deurne weigerde hieraan mee te werken. Dit leidde er uiteindelijk toe dat op 14 januari 1944 66 leden van het Deurnse politiekorps werden opgepakt waarvan er 43 naar concentratie- en uitroeiingkampen werden gedeporteerd. Slechts acht van hen zullen terugkeren.


Bronnen:

♦ met dank aan Michelle W. voor de hint

♦ naar een artikelPlus de 7 000 policiers belges sensibilisés à l’histoire de la Shoah” van 12 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Gilbert Dupont “7.000 policiers ont suivi la formation Holocauste” van 6 juni 2018 op de site van DHNet Belgium

♦ naar een artikel van David Acke “Deurnse agenten redden in 1942 tientallen joden” van 26 augustus 2017 op de site van HLN