Delegatie uit Marokko bezoekt Israël, Arabische media verwerpen ‘normalisatie’

Soms vind je de beste verhalen alleen in Arabische media. Palestine Today meldt dat een delegatie van Marokkanen vandaag een bezoek aan Israël is begonnen. Het bezoek duurt meerdere dagen en omvat onder meer een bezoek aan de Knesset inclusief een rondleiding door Jeruzalem, een bezoek aan de centra en musea, waaronder de Yad Vashem en enkele universiteiten.

De delegatie bestaat uit 11 personen (plaatje hierboven), waaronder ingenieurs, schrijvers, directeuren en zakenlieden, die het belang van dialoog en communicatie met hun tegenhangers in Israël wel zien zitten. Afgevaardigden zullen ook islamitische heilige plaatsen bezoeken.

Dit soort dingen zijn amper een tik op de radar van de Israëli’s, maar Arabische sites weten dat dit soort dingen de realiteit zijn, en het fiasco in Argentinië is de uitzondering die de regel bewijst.

Feit is dat de Arabische wereld langzaam dichter naar Israël toekomt en niet langer de nul-realiteit onderschrijft van de Palestijnen die zegt dat gebruiken wat Israël te bieden heeft, de Palestijnen pijn doet.

Marokko heeft de afgelopen dagen zelfs een veldhospitaal in Gaza opgezet.

door Elder of Ziyon [bron]


Joden in Marokko
In Marokko leefden eeuwenlang Joden, lang voordat de islam in Casablanca, Fez en Marrakesh zijn intrede deed. Samen met de Berbers waren de Joden de ruggengraat van de economie en de cultuur. Nu nog is hun historische aanwezigheid vooral te herkennen aan de honderden Joodse begraafplaatsen en verlaten synagogen, die alomtegenwoordig zijn in de steden en dorpen in de hele Maghreb.

Nu zijn er nog maar heel weinig Joden in Marokko en uit de andere landen zijn ze volledig verdwenen. Na 1948 verlieten enkelen deze landen vrijwillig om te emigreren naar Israël. Velen van hen werden echter door dreigingen, pogroms en rechtsverordeningen gedwongen te vluchten. Daarbij lieten ze niet alleen miljarden dollars aan eigendom achter, maar ook de graven van hun voorouders.

Tegenwoordig telt de Joodse bevolking in Marokko minder dan 5000 mensen – in haar bloeiperiode waren het 250.000. Om de eer van koning Mohammad VI. te redden, moet gezegd worden dat hij het voor zichzelf tot taak heeft gemaakt het Joodse erfgoed in Marokko te behouden, vooral de begraafplaatsen. Veel Marokkanen hebben ingezien dat ze een groot verlies hebben geleden toen de Joden van Marokko het land verlieten.


Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]

Een gedachte over “Delegatie uit Marokko bezoekt Israël, Arabische media verwerpen ‘normalisatie’

  1. Wij willen “vrede”, tenslotte is er een vredesproces.

    Wij willen relaties want die Israeli’s hebben/kunnen wat wij niet hebben/kunnen.

    Maar géén normalisatie…..brrrrr, niet aan denken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.