IAF bombardeert land-naar-zee terreurtunnel van Hamas commando’s in Gaza

Plaatje hierboven: gewapende kikvorsmannen van Hamas op onderwater training [beeldbron: The Tower]

De IDF heeft voor het eerst een zee-terreurtunnel van Hamas geneutraliseerd, aldus een woordvoerder van de IDF op zondag 10 juni. De tunnel, die operationeel was maar zich niet werkelijk uitstrekte in de Israëlische wateren, zou het voor terroristen mogelijk gemaakt hebben om zich vanuit een militaire post van Hamas in de noordelijke Gazastrook onopgemerkt in de zee te begeven, waardoor het mogelijk werd om terroristische acties vanuit het water uit te voeren .

De ingang van de tunnel, die qua structuur vergelijkbaar was met een riooltunnel, bevond zich in een gebouw dat werd gebruikt als militaire post van Hamas in de noordelijke Gazastrook, drie kilometer ten zuiden van de grens met Israël. De tunnel ging vervolgens enkele tientallen meters onder de grond totdat hij de kustlijn bereikte en van daaruit ging hij verder het water in tot hij een diepte van 2-3 meter bereikte. Op deze diepte konden de duikers van Hamas de zee op zonder te worden gezien door IDF-waarnemers.

De route van de tunnel, die een diepte van twee tot drie meter bereikte en drie kilometer vanaf de grens met Israël lag, werd door het IDF geïdentificeerd als onderdeel van een campagne tegen Hamas’ marine-strijdkrachten in het afgelopen jaar. De tunnel werd op 3 juni verwoest door een luchtaanval, die deel uitmaakte van de vergelding van de IDF tegen een spervuur ​​van mortieren en raketten uit de Gazastrook door Hamas en de Islamitische Jihad.

Volgens een hoge marineofficier wist de marine verschillende maanden over de tunnel en werd besloten dat het de ‘juiste tijd’ was om het te vernietigen. “Waar het op neer komt is dat het een tunnel was die het vertrek van de marine-commando-eenheden van Hamas mogelijk zou maken,” zei de officier, eraan toevoegend dat Hamas er veel geld in investeerde en zijn strijdkrachten in de tunnel trainde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “In operational first, IDF destroys Hamas underwater terror tunnel” van zondag 10 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Yoav Zitun “IAF bombed land-to-sea Gaza tunnel used by Hamas naval commandos” van zondag 10 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronoth)

♦ naar een artikelHamas Takes Underwater Attacks to New Depths” van 4 maart 2017 op de site van The Tower

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.