Israëlische drone vuurt waarschuwingsschot af naar Gazaanse brandstichters

Arabische media meldden vanuit Gaza dat een Israëlische drone zaterdag een groep terroristische vliegers in Beit Hanoun in de noordelijke Gazastrook heeft aangevallen.

Een koekje van eigen deeg
De IDF zei dat het onbemande vliegtuig (drone of UAV) een waarschuwingsraket afvuurde in een team dat ballonnen aan het klaarmaken was voor het dragen van explosieven. “De IDF bekijkt streng het gebruik van brandgevaarlijke ballonnen en brandgevaarlijke vliegers en zal optreden om het gebruik ervan te voorkomen,” was de verklaring van de IDF-woordvoerder.

Gaza-terreuractivisten verklaarden, volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency, dat het feit dat Israël nu vuurt op vliegerslanceringsteams, laat zien “hoe bang de Zionistische vijand is.”

Volgens Ma’an zouden naar verluidt Israëlische drones brandbommen hebben laten vallen op honderden autobanden die de relschoppers naar het gebied hadden gebracht om te verbranden tijdens protesten later op de dag.

De brandbommen zouden ook meerdere tentenkampementen hebben platgebrand die wekenlang waren opgezet door demonstranten die deelnamen aan de ‘Grote Mars van de Terugkeer’.

Vliegerterreur
De vliegerterreur ging ook afgelopen zaterdag gewoon verder,  toen er ten minste tien branden uitbraken in de omtrek van Gaza, de meesten nabij de Israëlische gemeenten Be’eri en Kissufim.

Er braken nog twee branden uit in het gebied van Kibbutz Nir Am vanwege brandbommen die werden gedragen door vliegers die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd. De politie werd gedwongen het verkeer op de snelweg 34 van Sderot naar de Yad Mordechai Junction te stoppen vanwege de branden.

Brandweerlieden, veiligheidscoördinatoren en boeren uit het gebied wonnen de controle over alle branden en niemand raakte gewond, maar ernstige schade werd aan landbouwgronden en natuurlijke bosjes toegebracht. Op vrijdag braken er 45 branden uit rondom Gaza. Ongeveer 60 brandweerlieden en 20 brandweerauto’s werden gebruikt om de branden te blussen.

Helaas is de enkelvoudige aanval met drones allesbehalve een verandering in het IDF-beleid, zelfs als hele delen van Israëlische civiele nederzettingen in Gaza door vuur en rook omhuld zijn. In dit stadium is de IDF niet van plan zijn regels van betrokkenheid te veranderen, wat dicteert dat het niet toegestaan ​​is om te schieten op degenen die brandbomvliegers lanceren.

Hoewel, volgens Ynet op zaterdag, zou de IDF bezig zijn met het aanpassen van de regels aan inclusief schieten op vlieger- en ballonsquads die Improvised Explosive Devices (IED’s) vastmaken aan hun instrumenten van terreur. Bedenk wel dat de IDF terroristen niet bestrijdt, het doet zijn best om de acties van de terroristen te beperken en onder controle te houden.

Met dat laatste in gedachten heeft de IDF de afgelopen 24 uur afgezien van aanvallen op Hamas-doelwitten in en rond de Gazastrook, ondanks het feit dat er op een militaire post in het noorden van Gaza werd geschoten en de tientallen granaten en IED’s naar de IDF werden gegooid op de grond en in de lucht met behulp van vliegers en ballonnen.

Tot anderhalve week geleden was de IDF van de minister van Defensie, Avigdor Liberman, bijna obsessief precies in het vergelden van elke afzonderlijke raket die over het grenshekken in Gaza was geschoten. Nu reageert de IDF niet meer en doet alsof ze een staakt-het-vuren uitvoert dat de andere partij zelf heeft afgekondigd en actief negeert.

Israëlische drone van de IAF


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Finally: IDF Drone Fires Warning Shot at Gaza Explosive Balloon Launchers” van zaterdag 9 juni 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIDF fires first ‘warning shot’ at arson terrorists in Gaza” van zondag 10 juni 2018 op de site van World Israel News (WIN)