Israël kampt tegen de georganiseerde overname door de PA van het C-gebied in Judea & Samaria

Een vertrouwelijke bijeenkomst van de Subcommissie van de Knesset inzake Civiele en Veiligheidsaangelegenheden in Judea en Samaria aan het begin van de week onthulde een plan van het ministerie van Defensie om de overname van Area C door de Palestijnse Autoriteit te stoppen, berichtte de hebreeuwstalige conservatieve krant Makor Rishon op vrijdag.

Area C (zie kaartje onderaan) staat volledig onder Israëlische controle volgens de Oslo-akkoorden, en tot een jaar geleden behandelde de defensieorganisatie elk geval van illegale Arabische constructie in de door Israël gecontroleerde gebieden lokaal. Maar deze week heeft de assistent van minister van Defensie voor vestigingszaken, Kobi Eliraz voor de commissie toegegeven dat het beveiligingsbedrijf een trend heeft vastgesteld van een georganiseerde overname van het gebied door de PA.

Volgens de Ottomaanse wet behoort elk niet opgeëist gecultiveerd gebied dat de staat Israël niet heeft genomen om te bewerken, in feite tot de personen die daar het laatst de grond werkten. Het is voldoende om een ​​stuk land om te ploegen om het eigendom ervan op te eisen. Dat is hoe de Arabische landbouw heeft kunnen gedijen in de buurt van Neve Daniel en Netiv Ha’Avot, aan de voet van de berg Gilo, en in vrijwel elk gebied waar zich geen Israëlische nederzettingen bevinden.

Op deze manier knippen de Arabieren gronden weg die de continuïteit van het Joodse nederzettingbeleid verstoren en creëren ze aldus een ongehinderd continuüm dat een toekomstige Palestijnse staat begunstigt. Dit is de eerste keer dat de staat het PA-programma heeft erkend waarnaar de Regavim-beweging enkele jaren geleden op heeft gewezen. Nu probeert het ministerie van Defensie blijkbaar deze trend om te buigen en te dwarsbomen.

“’Sinds 2009 werkt de Palestijnse Autoriteit eraan om de Oslo-akkoorden doorlopend te schenden, het Area C-gebied te veroveren en de Palestijnse aanwezigheid in Judea & Samaria te creëren als een basis voor de (Palestijnse) staat en door het voor de Israëli’s gereserveerde land binnen te dringen,” zei commissievoorzitter parlementslid Moti Yogev, die zegt dat hij het probleem heeft gevolgd, onder meer via de rapporten van Regavim. Yogev zei dat de PA de uitvoering van het plan had toevertrouwd aan het “Bureau voor de Coördinatie van de Strategische Controle van de Palestijnse Autoriteit in het Area-C gebied”, dat alle PA-activiteiten in het gebied coördineert.

Tientallen miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd in deze illegale onderneming, met dank aan de Europese Unie en onder het mom van “de Palestijnse boeren helpen”, die in strijd zijn met de Oslo-akkoorden en die de Israëlische soevereiniteit ondermijnen over het gebied in kwestie. Vrijwilligers die verhuizen naar Area C ontvangen een financiële prikkel van de PA voor het werken in de landbouw en voor infrastructuurprojecten zoals het bestraten van illegale wegen.

De Associatie van Landbouwcomités werd in 1986 opgericht om de Arabische boeren te helpen en is een van de kanalen waarmee de fondsen van de Europese Unie worden gebruikt om dit overnameproject te financieren. Bijvoorbeeld, 123 hectare in Sdeh Boaz, dat oorspronkelijk 740 hectare bezat, werden alleen verloren omdat het gebied werd bezet door Arabische boeren. En in Netiv Ha’Avot, dat volgende week wordt gesloopt, hebben lokale kolonisten hun huizen verloren vanwege een paar bomen in Arabische handen.

Ondanks de flagrante onwettigheid van de hele onderneming, is het Ministerie van Defensie niet van plan om met terugwerkende kracht te handelen, maar in plaats daarvan zijn inspanningen wil wijden aan het stoppen van toekomstige PA-activiteiten in Area C. “We identificeerden het probleem en het is belangrijker voor ons om de uitbreiding te stoppen dan om het met terugwerkende kracht af te handelen. Ons doel is om het gebied open te houden,” vertellen bronnen ter verdediging aan Makor Rishon.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Israel Struggling to Block PA’s EU-Assisted Salami Takeover of Judea & Samaria” en een artikelRegavim Responds to Yediot Hatchet Job: Regulation Law Just and Moral, We Proudly Endorse It” van vrijdag 8 juni 2018 op de site van The Jewish Press