Hamas’ wekelijkse aanvallen op Israël’s grens in Gaza zijn falikant de mist ingegaan

Israël’s militaire verbindingsofficier aan de Palestijnen zei vrijdag dat Hamas ‘gefaald heeft’ in haar pogingen om op gewelddadige wijze chaos langs de grens met Gaza aan te wakkeren door middel van haar wekelijkse ‘Terugkeer Mars’ manifestaties.

Generaal-majoor Kamil Abu Rokon (geen Joodse Israëli maar een Druus!), die in mei 2018 zijn voorganger Yoav Mordechai opvolgde, zei in een Arabisch-talige Facebook-post:

“De terreurgroep had herhaaldelijk gezworen dat grote menigten de grens met Israël zouden doorbreken, een plan dat niet is uitgekomen en alleen tot bloedvergieten heeft geleid. Hamas faalde zelfs twee keer. Eerst door geld te investeren in terreur en geweld [jegens Israël], in plaats van te zorgen voor de noden van de bevolking, en dan [een tweede keer] door de  Gazanen zelf die geen zin meer hebben om mee te doen aan de marsen.”

Gisteren, vrijdag 8 juni, namen zowat 10.000 mensen deel aan de protesten langsheen Israël’s grens, de elfde vrijdag op rij, gevolgd door een resultaat waarin zelfs Hamas teleurgesteld werd, omdat het had beloofd dat het op de Iraanse Al Quds Dag voor een groot evenement zou zorgen en hoopten op een opkomst van 40.000 deelnemers. Uiteindelijk kwam slechts een kwart daarvan opdagen.

Hamas had de vrijdagse rally omgedoopt als de ‘Mars van een miljoen naar Jeruzalem’. Het protest werd beschreven als een nieuwe poging om massaal de grensomheining te doorbreken, waardoor de vrees ontstond voor dat de gebeurtenissen van vrijdag 14 mei zich zou herhalen, toen er veel doden en gewonden vielen. Uiteindelijk viel het allemaal mee en werden gisteren slechts vier doden genoteerd waaronder ook een tiener en een paar honderd gewonden, overwegend gekwetst door het inademen van traangas en de giftige rook van hun eigen brandende autobanden.

De Ynet-nieuwswebsite meldde dat slechts ongeveer een kwart van de deelnemers de beveiligingsomheining benaderde om de soldaten te provoceren en dat in tegenstelling tot eerdere rally’s zeer weinig vrouwen en kinderen in de buurt van het hek werden gezien, een andere indicatie dat de Gazanen er blijkbaar genoeg van hebben en terugdeinzen voor verder geweld.

Het Israëlische leger had zich voorbereid op de protesten van vrijdag met het idee dat deze keer het allemaal veel gewelddadiger en intenser zou verlopen. Vandaar dat de IDF elke twintig meter een scherpschutter had geplaatst. Soms hielden de IDF scherpschutters zich in, zelfs nadat ze het OK hadden ontvangen om te vuren, omdat ze er niet 100% zeker van waren dat ze de belangrijkste aanstichters enkel zouden verwonden (en niet doden) vanwege het feit dat hun zicht werd belemmerd door de rook.

Vrouwen en kinderen bleven vooral thuis, ondanks dat Hamas hen had aangespoord om massaal naar het veiligheidshekken te gaan voor Naksa Dag. Ook de soldaten merkten op dat in tegenstelling tot eerdere protesten er nauwelijks vrouwen en kinderen in de buurt kwamen van de brandstapels aan de grens, kennelijk afgeschrikt door de vastberadenheid van de IDF en hun opmerkelijke trefzekerheid om vooral niemand door te laten.

Minister van Defensie Avigdor Liberman twitterde: “De vastberadenheid en professionaliteit van IDF-soldaten aan de grens met Gaza bewijzen zichzelf. Ondanks de grote inspanningen van Hamas en Iran komen er steeds minder terroristen naar onze grens.”


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas’s Gaza protests have ‘failed,’ top IDF official says” van vrijdag 8 juni 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Yoav Zitun “Sniper every 20 meters, overlooking Sinwar’s home” van vrijdag 8 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikelPalestinians Attack Israeli Forces With Guns and Grenades as Gaza Border Riots Continue” van 8 juni 2018 op de site van The Algemeiner