Baram Synagoge, getuige van doorlopend Joodse bewoning uit oude tijden tot op vandaag

Dichtbij de Libanese grens in de Opper-Galilea ligt het Baram Nationaal Park, gelegen aan de Sasa-Bar’am weg Route 899, die de thuisbasis is van de synagoge van Baram. De synagoge blijft in heel Galilea getuigen van de voortdurende Joodse aanwezigheid in Israël, van de oudheid tot op de dag van vandaag.

Er waren in wezen 3 groepen synagogen: de eerste gebouwd tijdens de Misjna-periode (70-200 na Chr.); de tweede komen uit de 3de en 4de eeuw; en de laatste groep uit het laatste deel van de Byzantijnse periode (324-638 na Chr.). De Baram synagoge behoort tot de eerste groep waarvan wordt gezegd dat deze behoort tot de 24 synagogen die werden gebouwd door Rabijn Shimon bar Yochai (de Rashbi) die leefde in de 2de eeuw na Chr. Er is echter een conflict met de archeoloog op dit punt, die stelt dat de synagoge  minstens een eeuw later werd gebouwd.

Het plan meet 15,2 x 20 meter. De zuidelijke gevel tegenover Jeruzalem heeft 3 openingen. Buiten de zuidelijke gevel bevinden zich 8 kolommen die parallel lopen aan de voorkant van het gebouw. De kolommen ondersteunden een overkoepelend fronton dat niet gebruikelijk was voor andere synagogen uit die periode.

De ruimte tussen de kolommen en de façade staat bekend als een vestibule, die in wezen een overdekte lobby is naast de buitendeuren van het gebouw. Het interne plan heeft 3 lengtedivisies die worden gedefinieerd door kolommen en bestaan ​​uit 2 smalle zijbeuken aan weerszijden van een bredere centrale gang die bekend staat als een schurk.

Een interne rij kolommen loopt parallel aan de achterwand. De ruimte tussen de kolommen en de achterwand staat bekend als een kooromgang en stelt mensen in staat om rond de binnenkant van het gebouw te lopen zonder de gemeenteleden in het centrum te storen.

Het gebouwwerd opgetrokken in basalt, een vulkanisch gesteente dat veel voorkomt in het gebied, evenals kalksteen, een sedimentair gesteente dat werd gebruikt voor de bevloering. Munten die dateren van 317-451 na Chr. werden opgegraven onder de vloerplaten, hetgeen in tegenspraak is met de bouwdatum die aan het gebouw is toegeschreven, namelijk de Misjna-periode (70-200 na Chr.).

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat het gebouw op een later tijdstip werd verwoest en herbouwd. Deze laatste verklaring wordt ondersteund door de samenstelling van de façade waarin de afwerking van het lagere segment van een hogere standaard is dan die van het bovenste segment.

Behalve voor esthetische redenen, hebben bogen ook een structureel doel. Ze kunnen zwaardere lasten ondersteunen dan lateibalken. Dit in combinatie met het feit dat de façade bijna volledig is bewaard tot aan de bovenste kroonlijst die een sterke aanwijzing is dat er een tweede verdieping was. De synagoge bestaat uit ashlars, in tegenstelling tot puin of ongehouwen steen die recht uit de steengroeve komt. Ashlaren zijn uitgehouwen blokken van metselwerk bewerkt tot vlakke vlakken met vierkante randen en gelegd in horizontale banen met verticale voegen.

Een inscriptie onder het rechterraam van de zuidelijke façade luidt: “Elazar bar Yudan heeft het gebouwd“. Een ongewoon kenmerk is de aanwezigheid van driedimensionaal beeldhouwwerk, een paar stenen leeuwen met een gevleugelde overwinning en afbeeldingen van dieren. In 1522 bezocht Rabbi Moses Basula de site en registreerde zijn waarnemingen.

De nabijgelegen christen kerk (plaatje hierboven) behoort tot de oostelijke Katholieke Maronitische gemeenschap, die de site in het begin van de 19de eeuw bewoonde. Vanwege de locaties in de buurt van de Libanese grens, werd de gemeenschap geëvacueerd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Tegenwoordig wonen leden van de gemeenschap in het nabijgelegen dorp Gush Halav, Haifa en andere christelijke Galilese dorpen in het gebied. De kerk wordt gebruikt op zondagen en andere christelijke feestdagen, maar ook voor speciale gelegenheden zoals bruiloften. De gemeenschap heeft de rechtbank opgeroepen om terug te keren naar het gebied, maar hun zaak moet nog worden opgelost.

Het park is het hele jaar door geopend van 8.00 uur tot 16.00 uur en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een rondleiding op de site duurt tussen 1 en 2 uur.

door Ron Traub


Bronnen:

♦ naar een artikel en foto’s van en door Ron Traub “Israeli Attractions: Baram Synagogue” van 1 juni 2018 op de site van MIDA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.