Op de 3de dag van de Zesdaagse Oorlog werd Jeruzalem 51 jaar geleden heroverd op de Arabieren

Op donderdag 7 juni is het precies 51 jaar geleden dat de Israëlische strijdkrachten de Oude Stad van Jeruzalem heroverden op de Arabieren. In Israël wordt deze dag conform de Joodse kalender, aka Jeruzalem Dag (Yom Yerushalayim), dit jaar feestelijk gevierd op zondag 13 juni. Uiteraard worden de feestelijkheden voordien reeds ingezet op zaterdagavond na de sabat.

Yom Yerushalayim wordt traditioneel herdacht en gevierd met een reeks evenementen in vele Joodse gemeenschappen. Deze omvatten: recitaties van het Hallel gebed om lof en dank te zeggen in de synagogen; straatparades, feestjes, zang en dans; speciale maaltijden; en lezingen over de geschiedenis en toekomst van Jeruzalem.

In Jeruzalem wordt ook een publieke ontvangst door de burgemeester van Jeruzalem gehouden, staatsplechtigheden en herdenkingen voor de ca. 800 Israëliërs die zijn omgekomen in de Zesdaagse Oorlog. In Israël markeren sommige mensen de gelegenheid door te reizen of zelfs naar Jeruzalem te wandelen.

Nadat Israël zijn onafhankelijkheid in 1948 verklaarde, werd het aangevallen door de naburige Arabische landen, resulterend in de Arabisch-Israëlische oorlog. Aan het einde van deze oorlog was de stad Jeruzalem verdeeld. Israëlische strijdkrachten controleerden de westelijk gelegen buitenwijken van de stad, maar de stad zelf inclusief de historische kern (Oude Stad) alsook de oostelijke wijken van Jeruzalem, werden veroverd en bezet door de Jordaanse troepen.

Echter, op 7 juni 1967, op de derde dag van de Zesdaagse Oorlog, veroverden de Israëlische strijdkrachten de oude stad Jeruzalem. Dit resulteerde in de hereniging van Jeruzalem als deel van Israël. Volgens de Hebreeuwse kalender was het de 28ste dag van de maand Iyar in het jaar 5727 en de verjaardag van deze datum staat bekend als Yom Yerushalayim of de Dag van Jeruzalem.

Beelden uit Jeruzalem direct na de oorlog in 1967. De Kotel, door niet-Joden de Klaagmuur genoemd, werd na 19 lange bezettingsjaren eindelijk weer toegankelijk voor de Joden, inclusief de 3000 jaar oude Joodse begraafplaats, het Joodse Kwartier en alle andere Joodse heiligdommen. De Arabisch islamitische Apartheidspolitiek die 19 jaar van kracht was over Israël’s hoofdstad Jeruzalem en in Judea & Samaria werd prompt afgeschaft. Wat krom was werd weer recht  getrokken …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.