Netanyahu in Londen: Britten vragen onderzoek naar dood van Hamas terroristen in Gaza

De Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson uitte woensdag de bezorgdheid van de Britse regering over de situatie in Gaza tijdens een bijeenkomst in Londen met premier Binyamin Netanyahu. 60 Gazanen werden gedood tijdens recente gewelddadige rellen langs de grens tussen Gaza en Israël. Hamas gaf echter openlijk toe dat de meesten van de doden leden van de groep waren.

Een verklaring van het kantoor van Johnson zei dat de minister van Buitenlandse Zaken “opruiing en raketvuur tegen Israël veroordeelde. Hij herhaalde de noodzaak voor Israël om een ​​transparant, onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het verlies van meer dan 120 Palestijnse levens tijdens de recente protesten in Gaza, evenals meer dan 10.000 gewonden, met ongeveer 4.000 hiervan als gevolg van schieten met scherp.”

Johnson benadrukte ook de sterke toewijding van het VK aan een tweestatenoplossing als de beste manier om stabiliteit en vrede in de regio tot stand te brengen, aldus de verklaring.

Wat Iran betreft, zei Johnson tegen Netanyahu dat “het Verenigd Koninkrijk, naast Frankrijk en Duitsland, gelooft dat het nucleaire akkoord met Iran de beste manier is om een ​​veilige en zekere toekomst voor de regio te waarborgen. We willen dat Iran zich blijft houden aan zijn verplichtingen onder de overeenkomst en zijn het volledig eens met Israël dat we Iran moeten verhinderen kernwapens te verwerven,” voegde hij eraan toe.

“We blijven zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit dringend oproepen om af te zien van acties die de vrede bemoeilijken. De constructie van nederzettingen vormt een belangrijk obstakel voor het bereiken van dit doel, net als terrorisme, aanzetten tot geweld en de weigering van sommigen om het bestaansrecht van Israël te erkennen,” zei Johnson, die de Britse “niet-aflatende toewijding van Israël aan de veiligheid en stabiliteit van Israël” herhaalde en “we kijken vooruit om samen te blijven werken om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken.”

Eerder op woensdag had Netanyahu een ontmoeting met de Britse premier Theresa May en hij legde de schuld voor het recente geweld aan de grens met Gaza bij de terroristische organisatie Hamas. Tegenover premier May herhaalde Netanyahu het standpunt van de Israëlische regering:

“Wat Gaza betreft, denk ik dat de problemen daar zijn geworteld in het fundamentele doel van Hamas om Israël te vernietigen. We zijn niet getuige van vreedzame protesten. Naast het verbranden van onze velden, worden deze mensen betaald en geduwd door Hamas om te proberen doorheen de verdedigingslijnen van Israël te breken, om zoveel mogelijk Israëli’s te doden, pal naast onze grens, en onze soldaten te ontvoeren.

Dit is geen geweldloos protest; in tegendeel. We doen er alles aan om het aantal slachtoffers te minimaliseren en tegelijkertijd de levens van Israëliërs te beschermen. Ik denk dat u dit erkent. Het is een nieuwe techniek, het is een tactiek van terroristen die burgerdoelen aanvallen en zich verschuilen achter burgers, of in dit geval burgers gebruiken als menselijke schilden. Ik vind dat we het moeten veroordelen en manieren moeten bespreken hoe we dit kunnen voorkomen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “British FM calls for independent inquiry into Gaza deaths” van donderdag 7 juni 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “UK Follow France’s Lead, Cites ‘Difference of Opinion’ on Iran” van 6 juni 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Netanyahu in Londen: Britten vragen onderzoek naar dood van Hamas terroristen in Gaza

  1. Londonistan, schreef Melanie Philips ooit……

    Ik denk dat de Britse ‘bezorgde’ leiders beter een onderzoek kunnen starten waarom hun hoofdstad steeds meer op Gaza begint te lijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.