Voor de allereerste keer ooit zal Rusland de onafhankelijkheid vieren in Jeruzalem

Rusland zal op 12 juni a.s., een jaar na de verklaring dat ‘West’-Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, voor de eerste keer haar jaarlijkse Rusland Dag receptie houden in Jeruzalem.

Tot nu toe werd de receptie gehouden in de regio van Tel Aviv. Dit kwam enkele weken nadat de VS haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem hadden verplaatst. De Russische receptie zal worden gehouden in het Sergei Binnenhof (plaatje hierboven) dat – tot het in 2012 werd teruggegeven aan de Russen – de kantoren herbergde van de Society for the Protection of Nature in Israël.

Een woordvoerder van de Russische ambassade benadrukte dat het eigendom in 2008 door Israël werd teruggegeven aan Rusland. “In wezen geloven we dat dit complex onze cultuur en tradities symboliseert, en een echt Russisch stuk land is in Israël, en in het Midden-Oosten in het algemeen,” zei hij. Het Binnenhof van Sergei maakt deel uit van de historische Russische Compound van Jeruzalem.

Op 12 juni 1992 ondertekenden de toenmalige Sovjetleiders tijdens de regeerperiode van Boris Yeltsin (1991-1999) een verklaring van de soevereiniteit van Rusland. Dat document symboliseerde het begin van democratische hervormingen in Rusland. Het markeerde ook een van de eerste stappen naar de officiële ontbinding van de Sovjet-Unie, het einde van de Koude Oorlog en de val van het IJzeren Gordijn. 12 juni werd in 1994 een nationale Russische feestdag: Rusland Dag.

De woordvoerder benadrukte dat de Russische Compound zich in West-Jeruzalem bevindt en dat Rusland op donderdag 6 april 2017 West-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël heeft erkend. “West-Jeruzalem” was slechts een kort leven beschoren en heeft bestaan van 1948 tot 1967 nadat Jordanië Jeruzalem inclusief de Oude Stad had veroverd en geannexeerd. Het omvatte enkele buitenwijken ten westen van de Oude Stad en Jeruzalem.

Dat gezegd hebbende, voegde de woordvoerder eraan toe “we moeten benadrukken dat alle kwesties in verband met de definitieve status, inclusief Jeruzalem, moeten worden gecoördineerd door de partijen in het conflict, tijdens rechtstreekse besprekingen, en Rusland is bereid om de Israëli’s en de Palestijnen te helpen bij het bereiken relevante overeenkomsten.”

Sergei’s Binnenhof werd overgedragen aan de Russen na een kabinetsbeslissing in 2007, voorafgaand aan een bezoek van de toenmalige premier Ehud Olmert aan Moskou, die de eigendomsoverdracht van het complex dat uit de Tsarentijd dateert, goedkeurde. Het gebouw werd in 1890 gebouwd om Russische pelgrims die het Heilige Land bezochten te huisvesten en werd vernoemd naar de zoon van tsaar Alexander II, Sergej Alexandrovitsj. Het pand is gerenoveerd en vorig jaar heropend met een herberg voor christelijk-orthodoxe pelgrims, een museum en een bibliotheek.

Israël verwierf in 1964 ongeveer 90 procent van de Russische Compound en betaalde de voormalige Sovjet-Unie 3,5 miljoen dollar. De aankoop werd de ‘Orange Deal’ genoemd omdat Israël bij gebrek aan harde valuta, de Russen betaalde met sinaasappelsap. Sergei’s Binnenhof maakte echter deel uit van de resterende 10% die niet in de deal was inbegrepen. De Russische president Vladimir Poetin maakte het herwinnen van het bezit tot een prioriteit voor zijn regering. Misschien wil Poetin ook met sinaasappelsap betalen?

Een ander land met een receptie in aantocht is de Verenigde Staten, waarvan de receptie van The 4th of July (de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag), niet meer wordt gehouden in de residentie van de ambassadeur in Herzliya, maar wel in … Airport City nabij de luchthaven van Ben-Gurion. Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade zei dat het besluit om de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag te vieren in Airport City simpelweg een functie van grootte en comfort was. “Ze dachten gewoon dat het een leuke plek zou zijn om het te doen,” zei ze. “Groot, airconditioning, meer parkeergelegenheid.”

Toen ze haar vroegen of eraan gedacht was om het feest in Jeruzalem te vieren, antwoordde ze: “Ik weet zeker dat dat waarschijnlijk was, maar misschien gingen ze voor de optie om het op een grotere locatie te doen.” Wat betreft waarom het evenement niet zal plaatsvinden in de residentie in Herzliya, met het gazon met een indrukwekkend uitzicht op de zee, antwoordde ze: “Ik denk dat ze hoopten op een grotere gebeurtenis, en mensen klaagden veel [in het verleden] over de hitte, omdat ze buiten waren in de tuin. Het is krap, vooral als u de gastenlijst wilt uitbreiden.”

Jeruzalem 1917. De Britse generaal Allenby defileerde met zijn leger in de Russische Compound na de overwinning op de legers van het (Turkse) Ottmaanse Rijk … De Russische Compound ligt in een van de oudste districten in het centrum van Jeruzalem, met een grote Russisch-Orthodoxe kerk (zie plaatje hieronder), Sergej’s Binnenhof en verschillende voormalige pelgrimshuizen …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “For first time ever, Russia to celebrate independence in Jerusalem” van 4 juni 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “US won’t celebrate Independence Day reception in Jerusalem” van woensdag 6 juni 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “Voor de allereerste keer ooit zal Rusland de onafhankelijkheid vieren in Jeruzalem

Reacties zijn gesloten.