Brief geveild van Eleanor Roosevelt waarin zij pleit om Israël niet in de steek te laten

Plaatje hierboven: First Lady Eleanor Roosevelt, echtgenote van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt voor de Democratische Partij, hier samen met de Israëlische premier David Ben-Gurion, in Israel, februari 1962

Een brief uit 1957 geschreven door Eleanor Roosevelt waarin de voormalige First Lady met kracht de Israëlische acties tijdens de Suez-crisis  in 1956 verdedigde, wordt geveild. Het veilinghuis van Nate D. Sanders in Los Angeles zal de verkoop van de brief op donderdag lanceren voor 22.500 dollars.

De Suez-crisis of de Tweede Arabisch-Israëlische Oorlog was een invasie van Egypte eind 1956 door Israël, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het doel was om de westerse controle over het Suezkanaal te herwinnen en de Egyptische president Gamal Abdel Nasser, die net het kanaal had genationaliseerd, af te zetten. Tijdens de crisis die duurde van 29 oktober tot 7 november 1956 werden 172 Israëlische soldaten gedood en 817 gewond.

Deze brief, geschreven onder haar persoonlijk briefhoofd “Mevrouw Franklin D. Roosevelt”, reageert rechtstreeks op kritiek op een krantenkolom waarin ze Israël verdedigde ten tijde van de crisis van 1956 en was gericht aan Tom Dietrich, Brooklyn.

First Lady Roosevelt schreef:

“Als je stap voor stap in de VN volgt en de moeilijkheden begrijpt, zul je je realiseren dat Israël geen agressor was. Het Handvest van de VN staat zelfverdediging toe en de zaak van Israël was puur een kwestie van zelfverdediging. / Ik ben het niet met u eens over de oprichting van de staat Israël. De Israëli’s hebben recht op hun land en ik denk dat het onzin is om te veronderstellen dat ze van plan zijn ons in een oorlog te storten. Ze willen vrede zo hard, nog meer dan andere naties. / Wij leiden in de Verenigde Naties, dus het zou in geen geval zijn alsof we vallen in een of ander complot.”

[origineel: “If you follow step by step in the UN and understand the difficulties, you will realize that Israel was not an aggressor. The Charter of the UN allows self defense and Israel’s case was purely one of self defense. / I do not agree with you about the establishment of the state of Israel. The Israelis have a right to their land and I think it is nonsense to suppose that they plan to plunge us into a war. They want peace as much, if not more, than other nations. / We lead in the United Nations, so it would not be a case of our falling for any plot.”]

Met de tussenkomst van Eleanor Roosevelt, slaagde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, erin om honderden Joden te redden uit de handen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin zij Varian Fry faciliteerde, een Rechtvaardige onder de Naties geëerd door YadVashem, om een hele rist Joden van Franse en andere nationaliteiten te redden van de Holocaust.

De veilingcatalogus noemt de twee pagina’s tellende brief een ‘uitzonderlijke brief, met zeldzame inhoud door de First Lady die blijk geeft van haar toewijding en de weigering om zich van de staat Israël te distanciëren.

Andere items die op dezelfde dag worden geveild, omvatten een Nobelprijs die in 2005 aan Thomas Schelling is toegekend voor zijn speltheorie; een kogelvrije vest van John F. Kennedy; en een brief over Vietnam van Richard Nixon.


Bronnen:

♦ naar een artikelWant an Eleanor Roosevelt letter defending Israel? Bidding starts at $22,500” van 30 mei 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Brief geveild van Eleanor Roosevelt waarin zij pleit om Israël niet in de steek te laten

  1. Dag Willy;
   Maar ja; de Amerikanen mikken nu op OLIE!
   Tevens zal de volgende USA-president, HEEL vervelend voor Jis ra El handelen.
   Deze zou weleens de verwachte “anti christ” kunnen zijn.
   Shalom.

   Like

Reacties zijn gesloten.