101-jarige Joodse oorlogsveteraan krijgt hoogste onderscheiding van Britse koningin

Een 101-jarige Joodse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog heeft een MBE (Most Excellent Order of the British Empire) ontvangen voor zijn diensten aan het onderwijs over wat hij en zijn kameraden hebben doorgemaakt. Mordaunt Cohen, de oudste overlevende Joodse officier die in de oorlog heeft gediend, ontving de onderscheiding op vrijdag 1 juni 2018 uit de handen van koningin Elizabeth II van Engeland.

Hij had zich gekwalificeerd als een advocaat op zijn 21ste en zijn eigen praktijk opgezet kort voordat de oorlog uitbrak in 1939. Hij meldde zich een jaar later vrijwillig aan voor legerdienst. Luitenant-kolonel Mordaunt Cohen sloot zich aan bij het leger nadat hij hoorde over het lijden van het Joodse volk in nazi-Duitsland.

“Het was wat ik wilde. Ik vond dat ik mijn werk als Jood moest doen,” zegt de voormalige nationale voorzitter van de Vereniging van Joodse ex-Militairen en Vrouwen (Ajex.org). “We hadden een hostel voor een Joodse vluchtelingen voor meisjes bij ons in de buurt, dus we wisten wat er in Duitsland gebeurde. Ik zou zien hoe zij werden overgebracht met het Kindertransport en ik kon het niet negeren. Ik wilde vechten en ik wilde niet wachten tot ik gebeld zou worden. Ik wilde zelf beslissen bij welke eenheid ik zou dienen.”

Interview uit augustus 2015 met Mordaunt Cohen

Hij werd diep de jungle van Birma en Assam ingestuurd en werd geconfronteerd met tropische ziekten. In 1942 werd hij op zijn eerste overzeese uitzending naar Nigeria gestuurd, waar hij gedetacheerd werd bij de Royal West African Frontier Force en voerde het bevel over een groep Nigeriaanse moslims, van wie velen niet wisten wat een Jood was.

Het was daar dat Cohen, die erop gebrand was zijn Joodse identiteit te behouden, de bijnaam “de blanke moslim” verdiende toen hij het bevel voerde over een eenheid moslimtroepen. Hij deed zelfs zijn best om hun taal te leren, Hausa, en leerde hen in ruil daarvoor Engels.

Hij zegt: “Mijn eenheid was Two Five One West African Heavy Anti-Aircraft Regiment”, herinnert hij zich met gemak. “Tachtig procent moslims en daar was ik dan, een Joodse officier, en er was helemaal geen probleem.”

“Ik sprak met hen over de Obah Ibrahim [Vader Abraham] en zij vonden het wonderbaarlijk. Ze wisten niet wat een Jood was. Ik had het geluk dat ik twee Engelse leraren in mijn troep had en ze hebben me geholpen de Nigerianen te onderwijzen. Het was logisch, want zo goed als het was dat we hun taal spraken, als we werden gedood, zouden er nieuwe commandanten zijn gekomen die niet met hen konden praten.”

Na de oorlog werd hij voorzitter van de Vereniging van Joodse ex-militairen. Mordaunt Cohen zei dat hij zich ‘diep vereerd’ voelde met deze onderscheiding, omdat hij al jarenlang jongeren onderwees over de verschrikkingen van de oorlog en hen over zijn ervaringen vertelde.

Ongeveer 1,5 miljoen Joodse officieren en soldaten in de gelederen van de geallieerde reguliere legers, in ondergrondse nationale verzetsbewegingen en in partizanen eenheden, namen deel aan alle veldslagen tijdens de oorlog tegen de nazi-vijand en de asmogendheden. Ze vochten dapper, bewezen hun heldendom, toonden moed en toewijding in hun strijd. Hun moed leverde een belangrijke en indrukwekkende bijdrage aan de ultieme overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Kolonel Mordaunt Cohen voerde het bevel over een eenheid van Nigeriaanse islamitische soldaten die in Birma (Myanmar) strijd leverden tegen het Japanse Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rosa Doherty “Jewish war veteran, 101, receives MBE from Queen” van 5 juni 2018 en een artikelVJ Day anniversary: “In the jungle they called me the White Muslim”” van 12 augustus 2015 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Een gedachte over “101-jarige Joodse oorlogsveteraan krijgt hoogste onderscheiding van Britse koningin

Reacties zijn gesloten.