De anti-Israël kreet ‘Free Gaza!’ vertaalt zich in feite als ‘Bevrijdt Gaza van Hamas!’

Er zijn mensen, inclusief Joden, die protesteren met plakaten met de boodschap: ‘Free Gaza!’ (Gaza Vrij!). Dit is een boodschap waar ik het volledig mee eens ben! Free Gaza! Natuurlijk, om deze slogan te begrijpen, heeft men wat achtergrondinformatie nodig. Want wat betekent ‘Free Gaza’ in feite?

Als er mensen zouden staan ​​met borden: ‘Free Love’ (Vrije Liefde), zou ik aannemen dat ze nog steeds in de jaren zestig leefden. Als hun teksten luiden: ‘Free Beer!’ (Gratis Bier)’, is het waarschijnlijk een ouderwetse politieke bijeenkomst of de opening van een nieuw café. Er is ‘Free Parking!’ (Gratis Parkeren!) met de universele dissonantie tussen het spelregelboek en wat kinderen feitelijk doen als ze Monopoly spelen.

Misschien is een van de meest beroemde ‘Gratis —–‘ is ‘Free Willy!‘ (Bevrijdt Willy!, naar de populaire film uit 1993 over een jongetje en een orka). Daarom neem ik aan dat ‘Free Gaza!’ Betekent dat Gaza gevangen wordt gehouden en zou moeten worden vrijgelaten. Waar verwijst ‘Free Gaza!’ naar? Naar het volk, een stad of een stuk land of alle drie? De vraag is hoe het doel en de middelen  te definiëren om dit te bereiken.

Blijkbaar denken de mensen die deze protestborden tonen, verkeerdelijk dat Israël – en alleen Israël – de schuldige is, alsof Israël de sleutel heeft om Gaza vrij te laten en dat doet niet doet uit kwaadwilligheid en zonder een goede reden. Dit is vreemd, want Israël verliet tenslotte 13 jaar geleden Gaza, gaf de sleutel weg aan de lokale bevolking en vroeg gewoon niet gestoord te worden door raketten, mortieren en aanvalstunnels. Is dat te veel gevraagd?

Israël verdreef 8.000 van zijn eigen burgers die decennia eerder gemeenschappen hadden gebouwd op de verlaten zandduinen. Die gemeenschappen exporteerden 10% van alle Israëlische landbouwexporten – niet slecht als deel van het levensonderhoud. Toen Israël al zijn burgers en soldaten uit Gaza terugtrok, liet het een reusachtige hoeveelheid serres achter, de middelen om die lucratieve, voor exportlandbouw voort te zetten.

Wat is er nadien met die serres gebeurd? Heeft Gaza dat deel van de Israëlische landbouwexport overgenomen? Zou het geen zegen zijn voor het volk van Gaza? Dat had zo kunnen zijn ware het niet dat die serres werden vernield.

Dit gebeurde met de Israëlische serres in Gush Katif, Gaza in 2005: Palestijnen lieten niks heel dat van de Israëliërs was …

Bovendien waren veel inwoners van Gaza die de kost verdienden door voor de Joden te werken in die serres nu werkloos, evenals anderen die in Israël werkten maar dat niet langer konden. “Ah”,zegt u: “Dat komt omdat Gaza belegerd wordt door Israël! Niemand kan in Israël werken en geen enkele kerstomaat kan worden geëxporteerd!”

Luister eens: Gaza heeft drie ‘buren’: Israël, Egypte en de zee. Israël is, net als elk ander land, niet verplicht zijn grenzen open te stellen voor buitenlanders. Egypte heeft ook zijn grens met Gazanen gesloten. De zeeroute is inderdaad geblokkeerd, maar zelfs de V.N. (de Palmer Commissie) heeft de legaliteit en legitimiteit van die blokkade erkend.

Waarom? Hier raken veel mensen in de war door de kar voor het paard te spannen. De situatie in Gaza is niet het gevolg van het feit dat Gaza gesloten is. Gaza is gesloten en legaal door zee, omdat de gekozen leiders van Gaza de oorlog aan Israël en alle Joden hebben verklaard. Deze oorlog die zij eenzijdig verklaren is in naam van de extremistische islamitische ideologie van Hamas die niets te maken heeft met de materiële en economische omstandigheden in Gaza; Gazanen zijn slechts pionnen voor die ideologie die die materiële omstandigheden creeërt.

Kunt u zich inbeelden dat Amerikanen in maart 1945 opstonden met de tekst ‘Free Berlin!’? Natuurlijk niet! In 1945 was de reden dat Berlijn bijna bezet werd en voortdurend gebombardeeert werd omdat de Duitse leiders Duitsland naar een imperialistische oorlog hadden geleid om zijn buren te veroveren uit egoïsme en een doctrine vol haat.

Zolang de nazi’s aan de macht waren, kon men niets moreels doen voor de burgers van Berlijn. Pas nadat Duitsland zich onvoorwaardelijk had overgegeven, kon er iets worden gedaan om de benarde situatie van de Berlijnse burgers te verlichten.

Zolang Hamas in Gaza regeert en meer geïnteresseerd is in het vermoorden van Israëliërs dan in het maken van fatsoenlijke levens voor de Gazanen – is er niets dat echt en effectief kan worden gedaan om de nood van de Gazanen te verlichten. Hulp aan Gaza gaat eerst naar de Hamas-oorlogsmachine tegen Israël; als er restjes over zijn, gaan ze naar mensen al naar gelang hun banden met deze of gene terreurorganisatie. In plaats van te investeren in het omzetten van Gaza naar Singapore of de Riviera – wordt het geld letterlijk in de grond gestopt (via hun aanvalstunnels).

Dus ja: “Free Gaza!” Bevrijdt Gaza van Hamas, en pas daarna kunnen alle betrokken partijen beginnen hopen op een beter leven en welvaart voor iedereen. En niet eerder!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dovid Ben-Meir “Free Gaza!” van 4 juni 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “De anti-Israël kreet ‘Free Gaza!’ vertaalt zich in feite als ‘Bevrijdt Gaza van Hamas!’

Reacties zijn gesloten.