Palestijnen herdenken vandaag ‘Naksa’, het débacle van de Arabieren in juni 1967

Plaatje hierboven: Egyptische soldaten worden krijgsgevangene (POW’s) gemaakt door Israëlische soldaten, juni 1967. De schande voor het Egyptische leger en hun president Gamal Abdel Nasser is totaal. In de aanloop naar de Zesdaagse Oorlog schreeuwde Nasser wekenlang luidkeels dat hij “de Joodse staat ging vernietigen en de Joden in zee zou drijven.” Niet dus. In oktober 1973 probeerde Egypte het opnieuw en weer beten de arabieren in het zand van de Sinaï [beeldbron: Egypt POW]

Vandaag, dinsdag 5 juni 2018, zal het de 51ste verjaardag zijn van de op een na meest verwoestende catastrofale gebeurtenis in de ‘Palestijnse’ Arabische geschiedenis, een datum waarop Joden en niet-Joden in de wereld deze dag markeren als het begin van de wonderbaarlijke Zesdaagse Oorlog van 1967.

Naksa Dag – in het Arabisch Yawm an-Naksa, betekent de ‘Dag van de Terugval’ of ‘nederlaag’, wanneer de Arabieren rouwen over de Israëlische overwinning waarin, 19 jaar na de eerste schok van het zien hoe de Joden de lokale en de binnenvallende Arabische legers versloegen, Israël opnieuw de legers van Egypte, Jordanië en Syrië vernietigde, waarbij duizenden Arabieren in minder dan een week werden gedood en Israël zijn territorium verdrievoudigde. Dat hadden ze niet zien aankomen, die Arabieren.

De Palestijnse traditie van relschoppen op Naksa, begon in 2011, met grensdemonstraties die op 15 mei begonnen waren ter nagedachtenis van Nakba Dag – de catastrofe van 1948-49 die het gevolg was van de weigering van de Arabieren in 1947 om het land te verdelen en te delen met een Joodse staat. In plaats daarvan zwoeren ze om de Joden in zee te gooien, maar ze zouden uiteindelijk veel meer land verliezen dan ze hadden gehad als ze akkoord waren gegaan met de deal uit 1947.

Verschillende groepen Arabische relschoppers probeerden de grenzen van Israël te doorbreken van de Palestijnse Autoriteit, Gaza, Libanon, Syrië, Egypte en Jordanië. Ten minste een dozijn mensen werd gedood toen ze probeerden de grens van Israël met Syrië te doorbreken.

Plaatje hierboven: Vervuld van patriottische ijver verzamelden zich op 5 juni 2011 meer demonstranten aan de grens van Israël met Syrië en volgens de Syriërs werden 23 van hen gedood en 350 gewond door scherp geschut van Israëlische troepen. Israël suggereerde dat deze cijfers overdreven waren, daarbij verwijzend naar 12 bekende verwondingen.

IDF-woordvoerder Gen. Yoav Mordechai beschuldigde Syrië van het creëren van een provocatie aan de grens om de wereld af te leiden van zijn gewelddadige optreden tegen de Syrische burgeroorlog die net was begonnen. Natuurlijk zijn 600.000 doden later, 23 slachtoffers vaak net een gewone dag als een andere in de Syrische burgeroorlog.

Al Jazeera beweert dat “de vijfde dag van juni 1967 een dag is dat de Arabieren nog steeds kijken naar een opmerkelijke dag in hun moderne geschiedenis, een dag waarop de legers van drie Arabische landen het niet konden opnemen tegen het Zionistische bezettingsleger, begolgd door een verschrikkelijke nederlaag en laat Israël de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en de rest van Jeruzalem bezetten, evenals de Syrische Golanhoogvlakte en de Sinai, om de dominante kracht in de regio te worden, het idee verdiepend dat ze een onoverwinnelijk leger hebben.”

“De nederlaag van de Arabieren in de oorlog van 1967, die werd gevolgd door de dood van Gamal Abdel Nasser in 1970, vormde de beslissende slag die het nationalisme tot een einde bracht,” zei Fawaz Gerges, een professor in de internationale betrekkingen. “De Arabieren hebben jarenlang geleefd onder de dromen van culturele glorie en kracht, maar hun nederlaag die hen binnen een paar uur in de handen van de opkomende Joodse staat dreef, leidde tot de ineenstorting van de fundamentele mythe van het Arabische nationalisme, en die hun bewaker in verlegenheid gebracht, aka de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser, wat leidde tot het verjagen van de belofte van een mooie toekomst.”

“Vandaag, eenenvijftig jaar na de nederlaag, zijn de Arabieren nog steeds niet in staat om alles te herstellen wat ze verloren hebben in de oorlog van 1967 of om radicale veranderingen aan te brengen in de politieke en militaire situatie die deze oorlog aan de regio oplegde,” stelt Al Jazeera, “Maar het is ook duidelijk dat Israël in 2005 de Gazastrook moest verlaten, en nog steeds last heeft van de toename van de kracht van het Palestijnse verzet, dat, hoewel uitgeput door de herhaalde Israëlische aanvallen, Israël niet heeft kunnen elimineren. In plaats daarvan heeft het Palestijnse verzet de bezetting in verschillende vormen uitgeput, zodat we kunnen zeggen dat Israël niet langer in staat is om het laatste hoofdstuk van het conflict op deze aarde te schrijven.”

Dat is de Arabische denkwijze dan, 51 jaar na de Zesdaagse oorlog en 70 jaar na de onafhankelijkheid van Israël. Op dinsdag, wanneer ze ongetwijfeld de Gaza-afrastering opnieuw zullen bestormen, zoals lemmingen die zich van de rotsen storten een zekere dood tegemoet, zullen ze in hun gedachten de mogelijkheid van de Joodse staat willen afremmen om de dominerende macht in deze arena te blijven.

We bidden voor de zekerheid en dapperheid van onze soldaten en zegenen hen dat ze zullen schieten op de terroristen en hen zullen uitschakelen in wat uiteindelijk een volgende ronde zal zijn om onze Arabische buren te bewijzen dat ze eenvoudigweg geen enkele kans maken om ons ooit te verslaan. God zegene onze soldaten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “So Many Catastrophes, So Little Time: Nakba Day Is Over, Here Comes the Naksa” van 4 juni 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Palestijnen herdenken vandaag ‘Naksa’, het débacle van de Arabieren in juni 1967

  1. Correctie: Het zovéélste débacle!

    Arabieren kunnen zich zonder problemen vele débacles veroorloven………….Israel niet!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.